Τι κάνει ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής freerunning στο kariera; «Πετάχτηκε» κυριολεκτικά για μια στάση, να μας πει μερικά πράγματα από τη δική του γρήγορη επαγγελματική πραγματικότητα!

Συνέντευξη στον Δημήτρη Φαλλιέρο

Το πρώτο επάγγελμα που έκανα στη ζωή μου ήταν το Parkour και ακόμα είναι το Parkour. Αν μετράει που πήγα σε συνεργείο αυτοκινήτων για περίπου 1 μήνα ώστε να δω αν μ’ αρέσει, τότε έχω υπάρξει μηχανικός αυτοκινήτων για 1 μήνα.

Πώς μου φάνηκε που συνεχίζω αυτό που ξεκίνησα; Το να κάνεις αυτό που αγαπάς και να τα δίνεις όλα από την αρχή πάνω σ’ αυτό που πραγματικά θέλεις είναι το καλύτερο πράγμα στον κόσμο! Έχω πιάσει τον εαυτό μου να γυρίζω videoclips στην άλλη άκρη του κόσμου και να σκέφτομαι «πωωω κοίτα που μου είμαι, τι κάνω και πού έχω φτάσει χάρη στο Parkour, με το Parkour”.

Η συνεργασία που θα θυμάμαι για πάντα είναι η Red Bull που ακόμη και τώρα είναι χορηγός μου από το 2014. Το Red Bull πίστεψε σε μένα από την αρχή, πριν καν αναδειχθώ παγκόσμιος πρωταθλητής, μαζί το πετύχαμε!

Αν δεν ήμουν αυτό που είμαι, θα ήθελα να είμαι ποδοσφαιριστής, είχα και έχω μεγάλο πάθος για το ποδόσφαιρο, μπορώ να πω ότι τα κατάφερνα καλά, παίζω ακόμα και τώρα με φίλους και θεωρώ πως η δημιουργικότητά μου είναι σε καλό βαθμό, θα ήταν ακόμα περισσότερο αν δεν το άφηνα.

Η δουλειά που δεν θα μπορούσα νομίζω ποτέ να κάνω είναι μία καθιστική δουλειά, σε γραφείο χωρίς να υπάρχει κίνηση. Η κίνηση μού δίνει ζωή, κίνητρο και δε θα την άλλαζα. Τώρα αν δε μπορούσα για τον Α-Β λόγο να κάνω κάτι που να υπάρχει κίνηση, θα πήγαινα και σε γραφείο.

Ο μεγαλύτερος φόβος μου στη δουλειά μου είναι ένας τραυματισμός. Πολλοί νομίζουν ότι δε φοβάμαι τίποτα για να κάνω αυτά που κάνω, κάτι που δεν ισχύει. Δεν έχω άγνοια κινδύνου, ίσα-ίσα επειδή φοβάμαι προσέχω περισσότερο.

Οι συνεργάτες μου θέλω να έχουν στόχους, να κυνηγάνε τα όνειρά τους, να κάνουν κάτι στη ζωή τους, οτιδήποτε, αλλά να κάνουν κάτι - να μην είναι βαριεστημένα άτομα που απλά κάθονται και περιμένουν να γίνει ή να μη γίνει κάτι. Θέλω οι συνεργάτες μου/φίλοι μου να κάνουν κάτι στη ζωή τους για τη ζωή τους, έτσι παίρνω κι εγώ κίνητρο για να συνεχίσω το έργο μου, αν έχεις άτομα στην καθημερινότητα σου που δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό, δεν έχουν στόχους, όνειρα και δεν σε στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τραβάνε κάτω κι εσένα άθελά τους ή μη.

Όταν «μεγαλώσω» θέλω να γίνω το μεγαλύτερο αθλητικό πρότυπο για μικρούς και μεγάλους αλλά κυρίως θέλω να καταφέρω κάτι για μένα κι αυτό είναι να αποκτήσω αρετή, να κερδίσω τον εαυτό μου!

Ο Δημήτρης ‘DK’ (όπως τον αποκαλούν οι φίλοι) Κυρσανίδης είναι Έλληνας πρωταθλητής στο Freeruning. Έχει κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο τέσσερις φορές. Ξεκίνησε το parkour στα 12 και ακόμα ζει και αναπνέει μέσα από αυτό. Είναι η δική του «καριέρα», μια καριέρα γεμάτη προπόνηση, άλματα και φλιπς. Συνήθως βρίσκεται σε κάποιον διαγωνισμό, σε jams ή workshops συμβάλλοντας και εκείνος με τον τρόπο του στη διάδοση του αθλήματος.

Σχετικά άρθρα:

Η Madame Ginger «έπιασε δουλειά»
Ο Δημήτρης Λιόλιος «έπιασε δουλειά»
Η Idra Kayne «έπιασε δουλειά»