Μήπως θες να κάνεις μια παρουσίαση; Θες να μιλήσεις σε κοινό; Η Αλεξία Αξιώτη, TEDx Athens speaker coach, μας σκιαγραφεί τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου speaker.
  • Πώς βρεθήκατε να ασχολείστε με το public speaking;

Όπως πολλοί άνθρωποι, θεωρώ πως είμαι συλλέκτης διαφορετικών εμπειριών και εικόνων, οι οποίες με έχουν οδηγήσει στο μονοπάτι που είμαι σήμερα. Είχα την ευκαιρία να ζήσω, για σπουδές και στη συνέχεια για δουλειά, για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Από την Αγγλία στη Νορβηγία, και μετά την Ελβετία και τη Σουηδία. Οι διαφορετικοί άνθρωποι, οι κουλτούρες, ο τρόπος ζωής -ακόμα και το φαγητό- μου έμαθαν πολλά. H ενασχόλησή μου με τον χώρο του retail για σχεδόν 15 χρόνια μου έμαθε πολλά για τις επιχειρήσεις, αλλά ακόμα περισσότερα για τους ανθρώπους. Το πιο βασικό μάθημα που πήρα είναι ότι όλοι έχουμε μια ιστορία. Μια ιστορία που μπορεί να μοιάζει με μια άλλη, αλλά που ποτέ δεν είναι ίδια. Εκεί επιβεβαίωσα ότι οι ιστορίες είναι παντού και καθορίζουν πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε στην καθημερινότητά μας. Όταν ήρθε η στιγμή της επαγγελματικής αλλαγής είχα 2 λέξεις στο μυαλό μου: “coaching” και “stories”. Άφησα πίσω λοιπόν το business και μπήκα στον χώρο του coaching ως Certified Personal & Executive Coach πια και co-founder του OwnYourStory με τον στόχο να υποστηρίξω ανθρώπους να γίνουν οι καλύτεροι αφηγητές της δικής τους ιστορίας.

«Όλοι έχουμε μια ιστορία. Μια ιστορία που μπορεί να μοιάζει με μια άλλη, αλλά που ποτέ δεν είναι ίδια».

 

  • Γιατί είναι σημαντικό κάποιος να μπορεί να είναι αποτελεσματικός speaker στη ζωή του;

Στη δική μου αντίληψη το να είσαι καλός speaker σημαίνει να είσαι καλός storyteller. Η ζωή μας (και το ξέρω ακούγεται αρκετά ποιητικό αυτό) είναι μια μεγάλη ιστορία. Η αφήγηση  είναι βασικό στοιχείο και εργαλείο  της καθημερινότητάς μας. Μέσω αυτής αντιλαμβανόμαστε τις εμπειρίες μας, αποκτούμε την ταυτότητά μας, δημιουργούμε σχέσεις. Διαβάζουμε, γράφουμε, ακούμε και λέμε ιστορίες καθημερινά. Δεν το συνειδητοποιούμε αλλά βιώνουμε την ίδια διαδικασία και έχουμε τα ίδια συναισθήματα είτε όταν πρέπει να παρουσιάσουμε μπροστά σε κοινό σε σκηνή είτε όταν πρέπει να αφηγηθούμε στην κολλητή μας την έγινε χθες στο πρώτο ραντεβού είτε όταν παραλαμβάνουμε τα παιδιά μας από το σχολείο και μας ρωτάνε “πώς ήταν η μέρα σου μαμά;”. Οι άνθρωποι είμαστε συναισθηματικά πλάσματα. Η καλή αφήγηση μάς επιτρέπει να συνδέσουμε τις  πληροφορίες με τα συναισθήματα. Έτσι όχι μόνο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μας γύρω καλύτερα αλλά και συνδεόμαστε καλύτερα μεταξύ μας.

Αλεξία Αξιώτη        

  • Τι κάνει έναν επιτυχημένο speaker;

Το πρώτο μου επαγγελματικό βήμα είχα την τύχη να το κάνω στον χώρο της τέχνης, και συγκεκριμένα στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Εκεί, ανάμεσα σε πολλές ισχυρές και πραγματικά σημαντικές προσωπικότητες, γνώρισα τον κ. Μόραλη. Την πρώτη φορά που τον γνώρισα στεκόταν στη μέση του χώρου και συνομιλούσε με έναν δημοσιογράφο. Ο δημοσιογράφος του είχε απευθύνει μια ερώτηση στην οποία ο κ. Μόραλης απάντησε με την αφήγηση μια ιστορίας. Παρατήρησα πως είχαν μαζευτεί γύρω του 10 άτομα, τα οποία ενώ κρατούσαν μια απόσταση ως ένδειξη σεβασμού, δεν μπορούσαν να ξεκολλήσουν. Οι κινήσεις του ήταν ελάχιστες, μιλούσε αργά και χρωματιστά. Άρχισε να κοιτά τους ακροατές του έναν έναν, αυτούς που ουσιαστικά κρυφάκουγαν, αναγνωρίζοντάς τους. Σιγά σιγά όλος αυτός ο κόσμος έγινε ομάδα και άρχισαν να γνωρίζονται και μεταξύ τους. Και ο κ. Μόραλης άρχισε να τους κάνει ερωτήσεις. Η ατμόσφαιρα άλλαξε και πλέον ήταν μια μικρή παρέα. Ήταν η πρώτη φορά που αντιλήφθηκα τη δύναμη της αφήγησης. Αν πρέπει να δώσουμε μία συνταγή επιτυχίας τότε θα έλεγα ότι ένας καλός ομιλητής ακούει, συμμετέχει και αλληλεπιδρά με το ακροατήριό του. Γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο “εσείς” και το “εγώ” και κάνει το ακροατήριό του να αισθανθεί ένα μαζί του, κατανοώντας ότι η αφήγηση είναι πραγματικά μια συζήτηση, ένας διάλογος μεταξύ των ανθρώπων, μια ανταλλαγή.

«…Είχαν μαζευτεί γύρω του 10 άτομα, τα οποία ενώ κρατούσαν μια απόσταση ως ένδειξη σεβασμού, δεν μπορούσαν να ξεκολλήσουν».

 

  • Υπάρχει το λεγόμενο stage fright ή fear of public speaking; Το έχετε αντιμετωπίσει;

Φυσικά και υπάρχει. Ούτε οι επαγγελματίες δεν ξε-φεύγουν εύκολα από αυτό. Οι ομιλητές του TED μπορεί να φαίνονται cool, ήρεμοι και άνετοι αλλά, δεν είναι τόσο εύκολο. Το άγχος και η  ανησυχία πριν μια δημόσια ομιλία είναι  απολύτως “φυσιολογική” και μπορεί να εξηγηθεί με βάση την αντίδραση fight or flight. Όταν συναντάμε ένα ερέθισμα που το αντιλαμβανόμαστε ως επικίνδυνο, ο υποθάλαμος του εγκεφάλου μας μπαίνει σε ταχύτητα, απελευθερώνοντας μια ορμόνη που οδηγεί στην παραγωγή αδρεναλίνης. Είναι αυτή η αδρεναλίνη που μας δίνει “πεταλούδες”, μας βάζει στην άκρη και κάνει τα χέρια μας να ιδρώνουν καθώς ετοιμαζόμαστε για μια “επικείμενη επίθεση”. Στην περίπτωση της δημόσιας ομιλίας, φυσικά, η επίθεση δεν υφίσταται πραγματικά, αλλά η ψυχολογική και συναισθηματική εμπειρία υπάρχει.

Όπως είπε και ο Mark Twain: «Υπάρχουν δύο τύποι ομιλητών, εκείνοι που είναι νευρικοί και εκείνοι που είναι ψεύτες». Οι περισσότεροι για να μην πω όλοι,  παραδέχονται την ανησυχία πριν από την εκτέλεση. Στην πραγματικότητα, πολλοί αισθάνονται ότι είναι ένα σημάδι σεβασμού για το κοινό και την ομιλία τους. Θυμάμαι την τελευταία φορά που ρώτησα έναν ομιλητή αν έχει αγωνία μου απάντησε “η αλήθεια είναι ότι θα ήμουν  απογοητευμένη από τον εαυτό μου αν δεν ένιωθα αγωνία”.

«Όπως είπε και ο Mark Twain, υπάρχουν δύο τύποι ομιλητών, εκείνοι που είναι νευρικοί και εκείνοι που είναι ψεύτες».

 

Αλεξία Αξιώτη Αλεξία Αξιώτη Αλεξία Αξιώτη

  • Εσείς η ίδια έχετε ποτέ δυσκολευτεί σε περιπτώσεις που έπρεπε να μιλήσετε σε κοινό; Υπήρξε κάποιος που σας ενθάρρυνε ή σας ενέπνευσε τότε;

Φυσικά και έχω δυσκολευτεί. Δυσκολεύομαι πάντα ακόμα και όταν έχω μικρές ομιλίες. Η αλήθεια είναι ότι το μέγεθος του κοινού παίζει ρόλο αλλά δεν είναι καθοριστικό. Μόνο το γεγονός ότι έχουν έρθει κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι περιμένουν να σε ακούσουν είναι αρκετό.  Ακόμα και αν είναι 10! Έχω προσπαθήσει ασκήσεις, έχω διαβάσει μυστικά και testimonials μεγάλων ομιλητών και όλα κάπως βοηθάνε. Παρόλα αυτά αν ήθελα να επισημάνω δύο πολύ πρακτικά εργαλεία,  θα έλεγα την αναπνοή και το power pose. Πέντε λεπτά πριν σε ένα μικρό απομονωμένο σημείο στο backstage μείνε με κλειστά τα μάτια και εστίασε στις αναπνοές. Στον ρυθμό τον φυσιολογικό, και αν η καρδιά τρέχει είναι ακόμα πιο σημαντικό να την ηρεμήσουμε. Μόλις οι χτύποι είναι έτοιμοι τότε πάρε την δυναμική σου στάση. Οραματίσου τον εαυτό σου να πετυχαίνει τον στόχο του, στάσου γερά στο έδαφος, πάρε μια βαθιά ανάσα, χαμογέλασε και βγες στη σκηνή!

 

*Η Α. Αξιώτη είναι Certified Personal & Executive Coach -απόφοιτος του Athens Coaching Institute- και co-founder του Own Your Story. Στο φετινό TEDx Athens είχε την ευθύνη της προετοιμασίας και της καθοδήγησης των ομιλητών.

Linkedin, Facebook

Συνέντευξη στον Δημήτρη Φαλλιέρο

photo credits: Κωνσταντίνος Σοφικίτης και Κώστας Φρυγανιώτης

Αν σας άρεσε αυτό, δείτε και αυτό: «Να σου πω μια ιστορία;»