Ένα project διπλής υπόστασης: Στο Istorima που μόλις δημιουργήθηκε, ενδιαφέρουσες ιστορίες βρίσκουν σπίτι και 1.500 άνθρωποι από όλη την Ελλάδα βρίσκουν δουλειά.

Συνέντευξη/φωτογραφίες: Δημήτρης Φαλλιέρος

Στο τέλος Ιανουαρίου σας δώσαμε μια γεύση σε ένα πρόσφατο κείμενο-teaser. Λίγο αργότερα βρεθήκαμε στο μέρος που μια ομάδα νέων έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγικών ιστοριών από όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα νέο επιχειρηματικό project, μια start-up που λέγεται Istorima και τρέχει με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Ενίσχυση και Επανεκκίνηση των Νέων.

Επικεφαλής της ομάδας είναι η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου, την έχεις σίγουρα διαβάσει και δει από τις εκπομπές «Φάκελοι», «Μαύρο Κουτί», «360 μοίρες». Συνοδοιπόρος της η Dr. Katherine Fleming, ιστορικός και provost του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Μαζί τους η Ιουλιτίνα, η Κυριακή, ο Γιάννης, η Αναστασία, η Χαρούλα και ο Μιχάλης. Έχουν αναλάβει το εξής: να κάνουν recruit 1.500 νέους 18-35 ετών από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα δουλέψουν για 9 μήνες ως «ερευνητές» συλλογής και καταγραφής ιστοριών.

Τι θα κάνουν ως «ερευνητές» οι άνθρωποι που θα δουλέψουν στο Istorima;

«Θα ασχοληθούν με την εύρεση ανθρώπων που έχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες να αφηγηθούν, και θα καταγράψουν τις ιστορίες αυτές, ώστε να φτιάξουμε ένα τεράστιο αρχείο προφορικών ιστοριών από όλη τη χώρα. Το ωραίο είναι κάθε ερευνητής θα δουλεύει στον δικό του τόπο καταγωγής, χωρίς να χρειάζεται να φύγει από εκεί.», μου λέει η ομάδα.

Έχετε ήδη αρχίσει να προσλαμβάνετε νέους;

«Ναι, ήδη έχει αρχίσει να δουλεύει το πρώτο κύμα ερευνητών που ήταν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτόν τον μήνα ξεκινάει το δεύτερο κύμα από Ημαθία, Πέλλα και Πιερία και θα ακολουθήσουν πολλά τέτοια κύματα ερευνητών ακόμα».

Πώς διαλέγετε τους υποψηφίους; Τι background πρέπει να έχουν; Πρέπει να έχουν κάποιες συγκεκριμένες σπουδές;

«Αρχικά, βγάζουμε ανακοινώσεις στη σελίδα μας, στα social media αλλά και σε τοπικά sites για κάθε μέρος της Ελλάδας από το οποίο θέλουμε να μαζέψουμε ιστορίες. Είναι ευπρόσδεκτος να δηλώσει συμμετοχή ο οποιοσδήποτε ταυτίζεται με τον σκοπό μας, ο οποίος είναι να μην αφήσουμε τις ιστορίες να χαθούν. Σίγουρα βοηθάει το να προέρχεται κάποιος από ανθρωπιστικές επιστήμες, αλλά δεν είναι κριτήριο επιλογής. Μπορεί να έρθει πραγματικά ο οποιοσδήποτε. Έτσι κι αλλιώς όλοι όσοι επιλεγούν περνάνε από εκπαίδευση από εμάς».

Εκπαίδευση; Τι εκπαίδευση γίνεται;

«Εμείς, η ομάδα που βλέπεις, κανονίζουμε ταξίδια ανά την Ελλάδα και οργανώνουμε ημερίδες για τους νέους μας ερευνητές όπου τους εκπαιδεύουμε σε όλο το φάσμα της “λήψης ιστοριών” - δηλαδή από το βασικό κομμάτι που είναι η μεθοδολογία Προφορικής Ιστορίας μέχρι μετά τα νομικά θέματα, τα τεχνικά θέματα, τις τεχνικές συνέντευξης κ.ά».

Τι είδους «ιστορίες» καλούνται να μαζέψουν οι ερευνητές;

«Θέλουμε κάθε είδους ιστορία, μικρή ή μεγάλη. Κάτι που κάποιος βίωσε και αξίζει να ειπωθεί, αξίζει να διασωθεί. Θέλουμε και stories και History. Μπορεί να είναι τα πάντα. Μια ιστορία από τον πόλεμο αλλά και μια ιστορία αγάπης, μια εμπειρία, μια συνταγή, η ζωή ενός αρχιτεκτονήματος, ενός κτιρίου... Και δεν χρειάζεται μόνο μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι να λειτουργούν ως αφηγητές, θέλουμε και οι νέοι να μοιράζονται, γιατί μπορεί κάτι δικό τους τώρα να μη φαίνεται ως Ιστορία, αλλά σε 10 χρόνια να είναι αληθινή Ιστορία, να είναι History».

Αν είσαι νέος 18-35 ετών χωρίς εργασία και σου αρέσει να ακούς ιστορίες και να μαθαίνεις καινούργια πράγματα, μπες στην ομάδα τους και γίνε και εσύ κομμάτι της Ιστορίας.

Εσείς μετά πώς αξιοποιείτε τις ιστορίες που λαμβάνετε;

«Αφού οι ιστορίες καταγραφούν, τις ακούμε όλες, κάνουμε τον έλεγχο ποιότητας, την επεξεργασία του υλικού, κάνουμε το μοντάζ για τον ήχο, τις ταξινομούμε και τις αποθηκεύουμε ώστε να φτιάξουμε το πιο πλήρες αρχείο προσωπικών προφορικών ιστοριών στην Ελλάδα. Κομμάτια επιλεγμένων ιστοριών θα ανέβουν και στο portal μας istorima.org».

Πότε θα έχουμε στα χέρια μας τις πρώτες τέτοιες εξιστορήσεις;

«Από την άνοιξη του ’20 ιστορίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν στο portal και σχεδόν παράλληλα θα ανεβαίνουν στο αρχείο σε πλήρη μορφή».

Πόσο σημαντικό είναι το ότι ψηφιοποιείται αυτό το υλικό;

«Αλλιώς θα χανόταν. Αυτός είναι ο σκοπός: να διασωθούν κάποια πράγματα και να μη σβήσουν από τις μνήμες μας. Είναι αστείο αν το σκεφτείς: κάποτε οι άνθρωποι μετέφεραν τις ιστορίες τους προφορικά, μετά ήρθε ο γραπτός λόγος και άρχισαν τις γράφουν σε βιβλία και τώρα είμαστε πάλι σε μια εποχή που την πρωτοκαθεδρία σιγά-σιγά την παίρνει η φωνή. Απλώς έχουμε πλέον και την τεχνολογία στο πλευρό μας για να σώσουμε βιώματα και αναμνήσεις. Η αύξηση στη χρήση των podcasts και των ηχητικών μέσων είναι ένα σημάδι».

Η αρχική ιδέα πώς πυροδοτήθηκε; …ρωτάμε την Σοφία Παπαϊωάννου

«Κάνοντας εδώ και χρόνια δημοσιογραφία και μιλώντας με ανθρώπους έβλεπα να χάνονται ιστορίες και αισθανόμουν ότι κάποιος πρέπει να τις καταγράψει, η Katherine ως ιστορικός το έβλεπε από άλλη πλευρά, αλλά και οι δύο είχαμε το ίδιο όνειρο. Πριν λίγα χρόνια είπαμε “θα το ξεκινήσουμε!”. Απλώς στην αρχή δεν το είχαμε φανταστεί τόσο μεγάλο. Μετά ήρθε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την πρωτοβουλία για την Ενίσχυση και την Επανεκκίνηση των Νέων και έδωσε στο πρότζεκτ πολύ μεγαλύτερη διάσταση».

Τι ελπίζετε μέσα από αυτό το πρότζεκτ όσον αφορά την ενίσχυση των νέων;

«Αυτοί οι αρχικοί 1.500 νέοι άνθρωποι που θα εργαστούν ως ερευνητές, ο καθένας στον τόπο του, να βρουν έναν λόγο να μείνουν εκεί ή να επιστρέψουν εκεί. Έχουμε ήδη τέτοιες περιπτώσεις: η Κατερίνα ας πούμε -μια ερευνήτριά μας από την Κάσο- μας είπε ότι αν δεν είχε αυτή τη δουλειά θα έφευγε από το νησί. Ή ο Στάθης, που γύρισε από τη Ρουμανία στην Αθήνα μόνο για συμμετάσχει στο πρότζεκτ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Και το όνειρό σας για το μέλλον στο Istorima ποιο είναι;

«Το όνειρό μου είναι να λειτουργεί το Istorima ως ένα είδος hub, η ομάδα να μεγαλώνει και σιγά-σιγά να σκεφτούν τα παιδιά τι άλλο θα κάνουμε. Να το προχωρήσουν, να το μετεξελίξουν. Προς μια κατεύθυνση που μπορεί να είναι ακόμα άγνωστη».

…………………………….

*ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλη την ομάδα που μας μίλησε: Κυριακή Φωτιάδου, Ιουλιτίνα Σκορδάκη (project managers), Χαρούλα Πλατσατούρα (technical project manager και product owner), Γιάννης Μπερέτσος, Αναστασία Βουτσαρά (HR & Communication managers), Μιχάλης Οικονομίδης (sound technician)

**μέχρι τις 8/2 ισχύουν οι αιτήσεις για «ερευνητές» 18-35 ετών με τόπο κατοικίας τους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας

Διάβασε ακόμα:

Επόμενή σου δουλειά: να καταγράφεις ιστορίες!