Ονειρεύεστε μια καριέρα στα λογιστικά; Οι παρακάτω 4 άνθρωποι ξέρουν τα λογιστικά από πρώτο χέρι και σας μυούν σε όσα θέλετε να μάθετε.

Χωρίς αυτούς τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα. Είναι οι άνθρωποι που βουτάνε με το ταλέντο επιδέξιου δύτη (και χωρίς φιάλη οξυγόνου) σε έννοιες δυσνόητες, σε φορολογίες, ισολογισμούς, πληρωμές και αμέτρητα excel. Είναι οι εγκέφαλοι που τακτοποιούν όσα δεν θα καταφέρναμε εμείς οι υπόλοιποι, εκείνοι που, είτε αναλάβουν έναν άνθρωπο είτε έναν ολόκληρο επιχειρηματικό οργανισμό, ξέρουν πώς να βοηθήσουν στην οικονομική βιωσιμότητά του. Είναι οι Λογιστές και Υπεύθυνοι Λογιστηρίου. Κι εμείς ρωτήσαμε 4 πολύ ξεχωριστούς από αυτούς να μας πουν τι πιστεύουν οι ίδιοι για το επάγγελμά τους.

 

Παναγιώτης Λώλος, Λογιστής – Φοροτεχνικός

«Η φράση “τα λάθη πληρώνονται” παίρνει σάρκα και οστά, όταν αποφασίσει κανείς να ασκήσει το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού».

«Ολίγον νομικός, ολίγον μηχανικός, ολίγον συμβολαιογράφος…
Ο σύγχρονος λογιστής- φοροτεχνικός πρέπει να είναι άρτια καταρτισμένος και να έχει μια σφαιρική άποψη σε μια πλειάδα επαγγελμάτων για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του επαγγέλματος όπως αυτό έχει διαμορφωθεί σήμερα. Το αδιάκοπα μεταβαλλόμενο φορολογικό τοπίο, η συνυπευθυνότητα του λογιστή, οι πολυάριθμες πλέον υποχρεώσεις τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ιδιωτών, συνοδευόμενες από ασφυκτικές προθεσμίες, απαιτούν πολλές ώρες εργασίας και συνεχόμενη μελέτη. Η φράση “τα λάθη πληρώνονται” παίρνει σάρκα και οστά, όταν αποφασίσει κανείς να ασκήσει το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού.

Πέραν των ανωτέρω, είναι ένα επάγγελμα που σου προσφέρει εργασιακή αποκατάσταση, καθώς υπάρχουν δυνατότητες απασχόλησης είτε στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Επιπλέον οι προοπτικές εξέλιξης και οικονομικής ευημερίας είναι βασικά στοιχεία του επαγγέλματος, αρκεί να έχει κανείς όρεξη για δουλειά και μελέτη».

 

Ματίνα Στεργίου, Λογίστρια-Φοροτεχνικός, Mindclip

 «Ο λογιστής-φοροτεχνικός μετατρέπεται σε οικονομικό αναλυτή και σύμβουλο, ξεπερνώντας την απλή καταχώρηση λογιστικών γεγονότων».

«Τα τελευταία χρόνια, το μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον και η συνεχής οικονομική κρίση, δημιούργησε την ανάγκη προσφοράς εργασίας στον κλάδο της λογιστικής, σε αντίθεση με την μείωση θέσεων εργασίας στην συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων κλάδων. Στο γεγονός αυτό βεβαίως συντέλεσε αναμφίβολα η μετακίνηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από το δημόσιο τομέα προς τους λογιστές-φοροτεχνικούς, καθώς πολλές καθημερινές εργασίες πολλαπλασιάστηκαν, έπειτα από τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ενημέρωσης των υπηρεσιών του κράτους, σχετικά με υποχρεώσεις των ιδιωτών, επιχειρήσεων και οργανισμών.

Παράλληλα, ο ρόλος του λογιστή ενισχύεται ακόμα περισσότερο, καθώς είναι συνυπεύθυνος για τις πληροφορίες, που παρέχουν οι πελάτες του προς τις φορολογικές αρχές, και σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι δυνατό να του επιβληθούν πρόστιμα, εφόσον αποδειχθεί έμπρακτα συνυπευθυνότητα ή συνέργεια σε τυχόν παραβάσεις.

Σε μια περίοδο, όπου παρατηρούνται συνεχείς νομοθετικές αλλαγές, λόγω των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και γενικότερων οικονομικών εξελίξεων παγκοσμίως, ο λογιστής-φοροτεχνικός έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην οικονομική ζωή. Έχοντας πλέον την πλήρη ευθύνη παρακολούθησης των φορολογικών εξελίξεων και των νομοθετικών αλλαγών, μετατρέπεται σε οικονομικό αναλυτή και σύμβουλο, ξεπερνώντας την απλή καταχώρηση λογιστικών γεγονότων».

 

Κώστας Κωνσταντινίδης, Λογιστής, Μέθοδος – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων

«Λέξεις κλειδιά είναι: δηλώσεις, προθεσμίες, παρατάσεις, αντιμετώπιση του παραλογισμού αρκετές φορές, αλλά και δημιουργικότητα και αίσθημα ευθύνης…» 

«Μιλώντας για την καθημερινότητα του λογιστή, η δουλειά παρουσιάζει διακυμάνσεις όσον αφορά τον όγκο εργασίας, ανάλογα με τις περιόδους, όπως για παράδειγμα το διάστημα υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος φυσικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Λέξεις κλειδιά είναι: δηλώσεις, προθεσμίες, παρατάσεις, αντιμετώπιση του παραλογισμού αρκετές φορές, αλλά και δημιουργικότητα και αίσθημα ευθύνης, ειδικά σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης.

Το επάγγελμα επαναπροσδιορίζεται, μέσα σε συνεχείς -θετικές και μη- μεταβολές και σε ολοένα και πιο σύνθετο περιβάλλον, χωρίς όμως να χάνεται η ουσία. Η καθοδήγηση δηλαδή νέων ανθρώπων με καινοτόμες ιδέες να στήσουν την επιχείρησή τους, ταυτοχρόνως με την συμβουλευτική σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, ούτως ώστε να προσπεράσουν το λαβύρινθο της ελληνικής γραφειοκρατίας».

 

Γεωργία Πάτα, Υπεύθυνη Λογιστηρίου, Kariera.gr

«Κάθε νούμερο σου δίνει μια εξήγηση που μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις σωστά το επόμενο βήμα».

«Ξεκίνησα να δουλεύω στο λογιστήριο πριν περίπου 13 χρόνια και πια μπορώ να πω με βεβαιότητα πως αυτή η δουλειά με διάλεξε πριν την διαλέξω!

Η δουλειά του λογιστηρίου έχει πίεση, συνεχείς αλλαγές σε νόμους, προθεσμίες που η μία διαδέχεται την άλλη και νούμερα, πολλά νούμερα! Κάποιος θα έλεγε πως είναι βαρετή γιατί κρύβεσαι πίσω από πολλά excel και άπειρα χαρτιά και χάνεσαι στον κόσμο των ευρώ.

Για μένα δεν είναι έτσι, κάθε νούμερο σου δίνει μια εξήγηση που μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις σωστά το επόμενο βήμα. Το να ξέρεις να διαβάζεις τα νούμερα σε βάζει σε θέση ισχύος γιατί ξέρεις τι γίνεται στα θεμέλια της εκάστοτε εταιρείας. Συνήθως είσαι αφανής ήρωας, αλλά παραμένεις απαραίτητος για να εξηγείς τι σημαίνει ο κάθε νέος φόρος που προκύπτει και πώς επηρεάζει τα νούμερα της διοίκησης.

Λογιστήριο για μένα σημαίνει να κάνεις τους άλλους να σε εμπιστεύονται γιατί είσαι εκεί να τους πληρώνεις στην ώρα τους, να τους εξηγείς γιατί άλλαξε ο φόρος στις αμοιβές τους. Γιατί κάθε φορά είσαι το πρόσωπο της εταιρείας, και όταν μιλάς με τράπεζες και προμηθευτές και σου λένε “Ό,τι πεις εσύ, σε εμπιστεύομαι!” τότε μόνο αφανής δεν είσαι! Λογιστήριο σημαίνει να έχεις μια χειροπιαστή εξήγηση για ότι συμβαίνει, χωρίς ασάφειες, τέτοιες εξηγήσεις μόνο τα νούμερα δίνουν».

 

Του Δημήτρη Φαλλιέρου.

Copyright: www.shutterstock.com