Υπάρχουν αρκετές θεωρίες στην καθομιλουμένη, κι άλλες από διάσημες φωνές για το τι σημαίνει Personal Branding. Αυτές που επικρατούν περισσότερο, μιλούν για το “τι σκέφτονται, πιστεύουν και συζητούν οι άλλοι για το όνομά σας”. Για την ακρίβεια, personal branding είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από τους άλλους, ενώ παράλληλα αποτελεί τη “γέφυρα” που σας φέρνει πιο κοντά στο στόχο σας. Φανταστείτε, λοιπόν, να έχετε γνωρίσει κάποια κι επιτέλους, καταφέρατε να κλείσετε ραντεβού μαζί της. Ελάτε τώρα! Σιγά μην δεν ρωτήσατε και δεν ελέγξατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας γι’ αυτήν! 

Ας επαναλάβουμε τώρα όλα τα παραπάνω σαν διαδικασία, σκεπτόμενοι ως επαγγελματίες:

“Υπάρχουν αρκετές θεωρίες στην καθομιλουμένη, κι άλλες από διάσημες φωνές για το τι σημαίνει Personal Branding. Αυτές που επικρατούν περισσότερο, μιλούν για το “τι σκέφτονται, πιστεύουν και συζητούν οι άλλοι για εσάς ως επαγγελματία”. Για την ακρίβεια, personal branding είναι αυτό που σας διαφοροποιεί από άλλους στον κλάδο σας, ενώ παράλληλα αποτελεί τη “γέφυρα” που σας φέρνει πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα.”

…και δεν χρειάζεται καν να είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης ή ελεύθερος επαγγελματίας για να σας απασχολεί η διαχείριση του ονόματός σας στην αγορά. Κι όπως εσείς στο παραπάνω παράδειγμα θα μπαίνατε σε μια τέτοια διαδικασία, έτσι μπαίνει και κάθε recruiter αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες για εσάς προτού πειστεί για το “χαρακτήρα”(βιογραφικό) σας και κλείσει “ραντεβού” (συνέντευξη) μαζί σας.
Ό,τι λοιπόν και να κάνετε, ό,τι κι αν επιλέγετε να προβάλλετε, όπως κι αν αποφασίζετε να εκφράζεστε, αυτό έχει αντίκτυπο στην εικόνα και το όνομά σας, 24 ώρες το 24ωρο. Είτε αυτό έχει να κάνει με κοινωνικό, είτε με επαγγελματικό πλαίσιο. Κι αυτό το όνομα, είναι ένα και μοναδικό, ασχέτως αν εσείς το φροντίζετε ή το διασύρετε online (σε όσα Social Media έχετε παρουσία – βλ. Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn accounts, κ.ο.κ.) και offline.

Θέλετε να έχετε τον έλεγχο αυτής της online & offline εικόνας;

 Ψάξτε τον εαυτό σας στο internet – πληκτρολογήστε το όνομά σας στα ελληνικά και αγγλικά, χρησιμοποιώντας site όπως το justdelete.me για να σβήσετε links που δεν έχετε επιλέξει να σας βρίσκουν.
Χτίστε το προσωπικό σας brand, ώστε να εντοπίζουν (όσοι σας αναζητούν) αυτά που κατ’ επιλογήν εσείς ανεβάζετε online. Δεν γνωρίζετε πώς να το κάνετε σωστά; Καλύτερα να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικών συμβούλων που α) θα σας χτίσουν το LinkedIn account σας (έχει προτεραιότητα ως επαγγελματικό μέσο) και β) θα σας δώσουν extra συμβουλές για την προβολή σας και στα υπόλοιπα Social Media, ώστε ιδανικά, όλα τα προφίλ σας σε αυτά, να “δένουν” μεταξύ τους, σε μία ενιαία και αρμονική εικόνα. Χρησιμοποιήστε επιπλέον και δωρεάν branding εργαλεία, όπως το about.me και το branded.me. Εκεί, μπορείτε να χτίσετε το brand σας όπως εσείς θα επιλέξετε να φαίνεται.
Δημιουργήστε:
επαγγελματικό email account
επαγγελματική υπογραφή στο email σας που να αναφέρει την ιδιότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας σας (δοκιμάστε μέσω του wisestamp)
επαγγελματική κάρτα (όλοι έχετε ιδιότητα ως επαγγελματίες, είτε είστε φοιτητής, άνεργος ή εργαζόμενος) και τέλος,
LinkedIn URL (επεξεργαστείτε αυτό που σας δίνει το LinkedIn αυτόματα με πολλούς αχρείαστους αριθμούς στο τέλος του URL), ώστε να μπορέσετε να το συμπεριλάβετε στο βιογραφικό, την επαγγελματική κάρτα και την ηλεκτρονική σας υπογραφή
Αναθεωρήστε την εικόνα σας στα Social Media. Ζητήστε από δικούς σας ανθρώπους (κάθε επαγγελματικής ηλικίας) να σας πουν τι βλέπουν, τι “διαβάζουν” από αυτά για το brand σας – είτε από τον τρόπο που έχετε χτίσει το προφίλ σας σε αυτά, είτε από τις αναρτήσεις ου επιλέγετε να “ανεβάζετε”.
Περισσότερες συμβουλές, μπορείτε να βρείτε εδώ!

[Ελεύθερη μετάφραση και επιλογή αναφοράς Personal Branding εργαλείων, από το original άρθρο του Μανώλη Ζωγραφάκη]

Copyright:Stock-Asso, www.shutterstock.com

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Παρακαλούμε διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια που το περιεχόμενό τους δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους, είναι υβριστικά ή προσβλητικά, θα διαγράφονται. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που τηρείτε την πολιτική εύρυθμης λειτουργίας και διαλόγου της σελίδας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας…