Ας μιλήσουμε λοιπόν, για τα Oscar. Πρόσφατα διάβασα ένα εξαίρετο άρθρο του Θέμη Καίσαρη μέσω του αθλητικού site Contra.gr (το παρακολουθώ χρόνια, παρ’ ότι άσχετη με τα αθλητικά) και θεώρησα πως θα ήταν μια θαυμάσια αφορμή για επαγρύπνηση όλων μας – μη “βγάζω κι εγώ την “ουρά μου έξω”… Συμμερίζομαι την δυσαρέσκειά του που ο Sylvester Stallone περίμενε 39 χρόνια γι’ αυτό το Oscar, το οποίο ουδέποτε πήρε για το ρόλο του Rocky, αλλά έχει νόημα να εστιάσουμε στην γέννηση αυτού του ρόλου. Σας παραθέτω μια σύνοψη, δανειζόμενη κάποιους από τους στρατηγικούς του τίτλους, δίνοντας έμφαση στα σημεία των αγώνων που όλοι βιώνετε καθημερινά και παίζουν ρόλο σε κάθε αποτυχία σας. Γιατί μέσα από αποτυχίες και δυσκολίες, μαθαίνουμε, βελτιωνόμαστε, πεισμώνουμε και νικάμε, έστω κι εναλλακτικά.

Το 1ο Rocky

Το πιο πιθανό είναι ότι έχετε δει την ή τις ταινίες του Rocky, με τον γνωστό μας πυγμάχο. Αν είστε δε, τόσο νέοι και δεν τον έχετε καν ακουστά, προτείνω ανεπιφύλακτα μια cult, 70s-80s βραδιά με DVD και καλή παρέα. Θα καταλάβετε εν μέρει, τουλάχιστον, γιατί ο Stallone ίσως θα έπρεπε να πάρει το Oscar μετά από τόσα χρόνια και πορεία ως Rocky. 39 χρόνια πριν, πάλεψε μεταφορικά αρχικά, και στην “κυριολεξία” αργότερα, ως προϋπόθεση για το ρόλο του, για να επιλεχθεί, να αγωνιστεί και να νικήσει. Rocky Balboa και Sylvester Stallone, μέσες άκρες, η ίδια πορεία.
Ο Stallone, ένας Αμερικάνος Ιταλικής καταγωγής, ξεκίνησε την πορεία του στο Hollywood ως ηθοποιός, προσπαθώντας εναγωνίως να πείσει κοινό, ατζέντηδες και σκηνοθέτες, παίζοντας τον ένα μικρό ρόλο μετά τον άλλο… Όπως ακριβώς προσπαθείτε όλοι, ξεκινώντας την πρακτική σας άσκηση και δοκιμάζετε τις δυνάμεις σας από τη μία εθελοντική εργασία στην άλλη. Τουλάχιστον, μέχρι να πείσετε ότι έχετε συλλέξει αρκετή προϋπηρεσία, ώστε να σας δώσουν την ευκαιρία ενός junior ρόλου. Εκείνη την περίοδο δεν είχε καθόλου χρήματα, δεν εγκατέλειπε όμως τις προσπάθειες, γιατί ήθελε να ξεκινήσει οικογένεια, ενώ σύντομα αναγκάστηκε να πουλήσει μέχρι και το σκύλο του γιατί αδυνατούσε να τον συντηρήσει.

Έγραψε το σενάριο σε 4 μέρες

Μετά από έναν αγώνα του Mohammed Ali που παρακολούθησε, εμπνεύστηκε να γράψει το σενάριο του Rocky μέσα σε 4 ημέρες!!! Στον αγώνα ο γνωστός πυγμάχος δεν έχασε, αλλά είχε πέσει κάτω από τις γροθιές του αντιπάλου του. Ένας αντίπαλος που εκτός από αυτό το ανδραγάθημα, με κάποιο μαγικό τρόπο, άντεξε να μείνει όρθιος για 15 ολόκληρους γύρους στον αγώνα του με τον Mohammed! Ένας αγώνας και μια επίδειξη δύναμης άκρως απρόβλεπτη και άξια θαυμασμού.

Ή εγώ, ή κανείς

Το σενάριο; Τόσο απλό και καθημερινό, όπου ένας άνθρωπος προπονείται με συνέπεια, προγραμματισμό και τυφλή αφοσίωση, βρίσκει μια σύντροφο το ίδιο ταπεινή με αυτόν και αγωνίζεται καθημερινά… μέχρι που κάποιος του δίνει την ευκαιρία της ζωής του. Ο στόχος του είναι, όχι απαραίτητα να νικήσει, αλλά να σταθεί όρθιος στη “διαδρομή”, να μάθει, να αποδείξει τις δυνάμεις και τη θέλησή του, αλλά και να αντέξει. Επέμενε, μάλιστα, να παίξει ο ίδιος τον Rocky και δεν ξεπούλησε στιγμή το σενάριο, όσα λεφτά κι αν του προτάθηκαν. Προτιμούσε να ρισκάρει την επιτυχία της ταινίας και μαζί, την μοναδική του καλή ευκαιρία για επαγγελματική καταξίωση. Είχε αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις του, κι ο ρόλος ήταν “ραμμένος” πάνω του – το ήξερε και το υποστήριζε!

Χωρίς λεφτά

Δεν του πήρε πολύ να τους πείσει. Όλα έγιναν με προσωπικές θυσίες – τα ρούχα στην ταινία ήταν δικά του, οι συμπρωταγωνιστές συγγενείς του, οι κομπάρσοι ήταν πολυτέλεια που δεν μπορούσε να έχει κι οι σκηνές γυρίστηκαν στα κρυφά, στους δρόμους της Φιλαδέλφειας. Ούτως ή άλλως δεν υπήρχε budget ή άδειες για κάτι περισσότερο.

Η ζωή και τα εμπόδιά της, είναι το μεγαλύτερο αγαλματίδιο Oscar που θα μπορούσατε να κερδίσετε

Οι υποψηφιότητες για Oscar εκείνη τη χρονιά, έφτασαν τις 10. Ο σκηνοθέτης, το μοντάζ, η Άντριαν, ο Πόλυ, ο Μίκυ κι η μουσική της ταινίας, όλοι ήταν υποψήφιοι. Τελικά κέρδισε για το μοντάζ, τη σκηνοθεσία και της καλύτερης ταινίας. Για 3η φορά στην ιστορία, πάντως, κάποιος ήταν υποψήφιος συγχρόνως για την Υποκριτική (Α’ Ανδρικός ρόλος) και για το Σενάριό του. Αυτός δεν έδειξε να ενοχλείται και με το ζόρι ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τους υπολοίπους, λέγοντας πολύ ταπεινά, όπως θα μίλαγε κι ο Rocky… “σε όλους τους Rocky του κόσμου, σας αγαπώ.”.

[Αξίζει να διαβάσετε το άρθρο του Θέμη Καίσαρη στην original έκταση και μορφή του εδώ: http://goo.gl/fcAFcE]

Copyright:MidoSemsen, www.shutterstock.com

Έθελ Αγγελάτου, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Παρακαλούμε διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια που το περιεχόμενό τους δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους, είναι υβριστικά ή προσβλητικά, θα διαγράφονται. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που τηρείτε την πολιτική εύρυθμης λειτουργίας και διαλόγου της σελίδας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας…