Η εργασία από το σπίτι έχει πολλά οφέλη: αποφεύγετε τις πολλές μετακινήσεις και έχετε την ηρεμία και την ησυχία να συγκεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε. Τώρα που τα τζιτζίκια δίνουν τρελό ρυθμό, όλα δουλεύουν ρολόι, στους δικούς σας χρόνους, η δουλειά δεν σταματά ακόμα κι αν ο Ερμής είναι ανάδρομος και λείπουν όλοι… Οι συμβουλές πάντως για τη δουλειά στον χώρο μας ισχύουν και για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.

Δημιουργήστε και οργανώστε ένα πρόγραμμα εργασίας με την οικογένειά σας. Αποφασίστε τις ώρες που θα εργάζεστε στο σπίτι -πότε θα ξεκινάτε, πότε θα τελειώνετε, πότε θα κάνετε διάλειμμα για φαγητό. Θέστε τα όριά σας, εξηγήστε τα στους δικούς σας και διατηρήστε τα αυστηρά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να ορίζετε τις προσωπικές σας προσδοκίες, να γνωρίσετε τις δυνατότητες σας και διαχειρίζεστε τον χρόνο σας όπως θέλετε. Επίσης, μόνο έτσι βελτιώνετε την απόδοσή σας. Σε όλο αυτό πάντως, είναι σημαντικό να έχετε σύμμαχο όποιον ζει στο ίδιο σπίτι με σας.
Ντυθείτε σαν να πηγαίνατε στο γραφείο. Μην μείνετε με τις πυτζάμες όλη μέρα ή με το νυχτικό. Εντάξει, δεν είπαμε να φορέσετε το πουκάμισό με τη γραβάτα, το σακάκι σας ή το ταγιέρ αλλά ντυθείτε έτσι ώστε να νιώθετε την ίδια δυναμική όπως και στο γραφείο – πιστέψτε μας, παίζει σημαντικό ρόλο για την ψυχολογία σας, αλλά και για να αναγνωρίζουν οι δικοί σας ότι εργάζεστε.
Επαναδιαπραγματευθείτε τα όρια με τα παιδιά σας. Ο γονιός που μένει πίσω στο σπίτι αποτελεί για τα, μικρά κυρίως, παιδιά, το κέντρο του ενδιαφέροντος, κάτι απολύτως φυσιολογικό. Εκτός από τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού, τις οποίες θα πρέπει να έχετε προβλέψει εγκαίρως, εξετάστε το ενδεχόμενο της φροντίδας των παιδιών σας από άλλους γονείς για κάποιες ώρες με τα παιδιά των οποίων είναι φίλοι τα δικά σας. Αν δεν γίνεται ούτε αυτό, θα πρέπει να βάλετε όρια για να μην σας διακόπτουν συνέχεια (… και καλή τύχη!)
Ξυπνήστε νωρίς. Το πρωί είναι ο φίλος σας. Εάν μπορείτε, ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας νωρίς και εκμεταλλευτείτε την πιο ήσυχη ώρα της ημέρας για να ολοκληρώσετε κάποια πράγματα πριν το σπίτι «ζωντανεύσει» ξανά. Γενικότερα, η έλλειψη αναγκαστικού ωραρίου από το πλαίσιο ενός γραφείου, μας απορρυθμίζει πολύ. Αυτό θέλει πολλή προσπάθεια για να το επιτύχετε μόνοι.
Επαγγελματικά τηλεφωνήματα. Αν χρειαστεί να πάρετε κάποια τηλέφωνα σε εταιρείες και επιθυμείτε απόλυτη ησυχία, δέστε στο πόμολο της πόρτας ένα μαντήλι και παρακαλέστε τους δικούς σας ή τα παιδιά σας να μην εισέρχονται στο δωμάτιο όταν βλέπουν το μαντήλι στην πόρτα. Φαίνεται αστείο και για αυτό μπορείτε να το αντιμετωπίσετε και εσείς σαν παιχνίδι με τους δικούς σας.
Βρείτε χρόνο για διασκέδαση. Προγραμματίστε κάποια στιγμή με τα παιδιά σας να βρεθείτε μέσα στο σπίτι και να κάνετε μαζί μια χαλαρωτική δραστηριότητα. Αν δεν έχετε παιδιά, κανονίστε κάτι με τον σύντροφο. Και αν δεν έχετε σύντροφο, απευθυνθείτε στους φίλους. Το διάλειμμα για ψυχαγωγία, υπενθυμίζει πως αν και δουλεύετε στο σπίτι, δουλεύετε εξίσου.
Μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας και σε όλους ότι εργάζεστε κανονικά! Μόλις έχετε επιλέξει τον χρόνο σας για να ξεκινήσετε την εργασία σας, πειθαρχήστε λοιπόν και εστιάστε σε αυτόν τον στόχο. Μην μπείτε στον πειρασμό να βάλετε ηλεκτρική σκούπα ή πλυντήριο. Αν εργαζόσασταν σε γραφείο θα το κάνατε αυτό; Μάλλον… όχι. Αποδεικνύουμε και στην πράξη ότι η δουλειά είναι δουλειά!
Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…