Αυθεντικότητα – Οποιος κοπιάρει εκείνο που κάποιος έχει κατοχυρώσει ως original, αυθεντικά δικό του δηλαδή, καταδικάζεται για αυτό (κατά τα λόγια του νόμου τουλάχιστον). Για αυτό, και το να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την αυθεντικότητά μας και να την ενισχύουμε, συνεχώς, είναι πολύ σημαντικό.

1.Οι «αυθεντικοί» άνθρωποι δεν προσπαθούν να μοιάσουν στους άλλους

Οι «αυθεντικοί» άνθρωποι είναι αυτοί που είναι. Γνωρίζουν καλά ότι σε κάποιους θα αρέσουν και σε κάποιους άλλους, όχι. Και είναι εξοικειωμένοι με αυτό. Δεν σημαίνει ότι δεν τους νοιάζει η γνώμη των άλλων, απλώς δεν επιτρέπουν αυτή, να σταθεί εμπόδιο στην πορεία τους. Είναι διατεθειμένοι να πάρουν αποφάσεις και να πράξουν με τρόπους που δεν είναι κοινώς αποδεκτοί από τους «πολλούς», διότι πολύ απλά δεν αποζητούν, απελπισμένα, τη δική τους συναίνεση. Δεν αγωνιούν για την προσοχή των άλλων και ταυτόχρονα δεν προσπαθούν, με μανία, να αναδειχθούν. Ξέρουν ότι όταν μιλούν με φιλικό, αλλά και λακωνικό τρόπο, εκπέμποντας αυτοπεποίθηση, οι άνθρωποι γύρω τους, δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή και ενδιαφέρον στα λεγόμενά τους.

2. Είναι δεκτικοί σε νέες ιδέες

Οι άνθρωποι που διατηρούν το… γνήσιο του χαρακτήρα τους, είναι ανοιχτόμυαλοι, γεγονός που τους καθιστά ιδιαιτέρως προσιτούς και ενδιαφέροντες στους άλλους. Κανείς δεν θέλει να συνομιλεί με κάποιον που έχει, ήδη, σχηματίσει μία συγκεκριμένη γνώμη στο μυαλό του και δεν μοιάζει πρόθυμος να ακούσει και να  συνδιαλλαγεί. Το να διαθέτεις «ανοιχτό» μυαλό, αποτελεί προσόν ζωτικής σημασίας στον χώρο εργασίας, διότι αυτομάτως είσαι δεκτικός σε ακόμα πιο δημιουργικές ιδέες και διατεθειμένος να δεις τον κόσμο μέσα από το μάτια των άλλων.

3. Χαράζουν τη δική τους πορεία

Ένα βασικό χαρακτηριστικό τους, είναι πως δεν λαμβάνουν ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση από τις απόψεις που σχηματίζουν οι άλλοι για αυτούς και αυτό τους βοηθάει, σημαντικά, στο να ακολουθήσουν τις δικές τους, εσωτερικές, πυξίδες. Ξέρουν καλά ποιοι είναι και δεν προσποιούνται ότι είναι κάποιοι άλλοι. Η κατεύθυνσή τους διαγράφεται σύμφωνα με τις δικές τους αρχές και αξίες. Κάνουν αυτό που, πραγματικά, πιστεύουν ότι είναι σωστό και δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι μπορεί να μην είναι αρεστό σε όλους.

4. Είναι γενναιόδωροι

Κατά καιρούς, όλοι μας έχουμε συνεργαστεί με ανθρώπους που «κρατούν» για τον εαυτό τους κάτι -είτε πρόκειται για γνώσεις, είτε για υλικά αγαθά- που δρουν σαν να φοβούνται ότι, δίνοντας σε κάποιον συνάδελφο πρόσβαση σε όσα ξέρουν ή διαθέτουν, θα χάσουν οι ίδιοι τη δουλειά τους. Οι «γνήσιοι» άνθρωποι, από την άλλη, είναι εξαιρετικά γενναιόδωροι με τους γύρω τους και μοιράζουν, άφοβα, τόσο τις γνώσεις, όσο και τους πόρους που μπορούν να διαθέσουν. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά σχετίζεται με το γεγονός ότι οι ίδιοι νιώθουν δυνατοί, αλλά και παίκτες μίας ομάδας και γι’ αυτό είναι βέβαιοι, πως η επιτυχία των συναδέλφων τους, είναι και δική τους νίκη.

5. Δεν υποκινούνται από τα υλικά αγαθά

Είναι αλήθεια πως οι «αυθεντικοί» άνθρωποι δεν χρειάζονται πολλά και φανταχτερά υλικά αγαθά για να νιώσουν καλά. Γνωρίζουν καλά, ότι η ευτυχία είναι μία εσωτερική διεργασία και δημιουργείται από τις μικρές απολαύσεις της ζωής – όπως οι φίλοι, η οικογένεια, τα σχέδια και τα όνειρα.

7. Είναι αξιόπιστοι

Η πλειονότητα των ανθρώπων, στρέφεται προς εκείνους τους συναδέλφους που γνωρίζει ότι μπορεί, πραγματικά, να τους εμπιστευτεί. Είναι δύσκολο να συμπαθείς κάποιον, όταν δεν ξέρεις ποιος είναι πραγματικά και τι αισθάνεται. Οι ντόμπροι άνθρωποι, συνήθως, εννοούν όσα λένε και κρατούν τις δεσμεύσεις τους.

8. Δεν είναι εγωκεντρικοί

Οι «γνήσιες» προσωπικότητες δεν λαμβάνουν αποφάσεις με βάση το εγώ τους, επειδή, ακριβώς, δεν χρειάζονται τον θαυμασμό των άλλων για να αισθανθούν καλά με τον εαυτό τους. Ομοίως, δεν επιδιώκουν τα φώτα της δημοσιότητας να στρέφονται πάνω τους, ούτε επιζητούν επευφημίες και κομπλιμέντα για τα επιτεύγματά τους.

9. Δεν είναι υποκριτές

Άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό των «αυθεντικών» ανθρώπων είναι ότι πράττουν, όσα κηρύττουν. Δεν δεσμεύονται για κάτι και στη συνέχεια κάνουν το αντίθετο. Αυτό συμβαίνει, σε μεγάλο βαθμό, λόγω της αυτογνωσίας τους. Οι υποκριτές δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους και είναι τυφλοί με τις αδυναμίες τους. Οι «αυθεντικοί» άνθρωποι, από την άλλη, παραδέχονται τις αδυναμίες τους και πασχίζουν να τις επιλύσουν.

10. Δεν καυχιούνται

Όλοι μας έχουμε συνεργαστεί με ανθρώπους που δεν μπορούν να σταματήσουν να μιλάνε για τον εαυτό τους και τα επιτεύγματά τους. Έχετε αναρωτηθεί, ποτέ, γιατί; Καυχιούνται, συνεχώς, λόγω της ανασφάλειάς τους και επειδή ανησυχούν ότι, αν δεν επισημάνουν τα επιτεύγματά τους, κανείς δεν θα τα παρατηρήσει. Οι «αληθινοί» άνθρωποι, αντιθέτως, δεν χρειάζεται να καυχηθούν. Είναι σίγουροι για όσα καταφέρνουν και στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις, ανεξάρτητα από το πόσοι συνάδελφοί τους, το αναγνωρίζουν ή το εκτιμούν.

Copyright: kariera.gr

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr