Καθώς η λέξη διαπραγμάτευση είναι σίγουρα πια η πιο αγαπημένη και διαδεδομένη του λεξιλογίου κάθε Ελληνα, ήρθε η ώρα να δούμε πώς μπορούμε να την κάνουμε πράξη και εμείς, με τον καλύτερο τρόπο.

Απόδειξε πως σου αξίζει: Δεν τίθεται θέμα συζήτησης αναπροσαρμογής μισθού εάν δεν είσαι σε θέση να αποδείξεις στον εργοδότη σου ότι μπορείς και εξελίσσεσαι συνεχώς στη δουλειά σου. Κατά τη διάρκεια των οικονομικών διαπραγματεύσεων παρουσίασε του μία λίστα με τα project που έχεις φέρει εις πέρας επιτυχώς, καθώς και όλες σου τις αρμοδιότητες στη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Γνωστοποίησε τις επιθυμίες και τις ικανότητές σου: Εάν ένας συνάδελφός σου έχει μόλις παραιτηθεί από τη θέση του και εσύ θεωρείς πως μπορείς να αναλάβεις τα καθήκοντά του, ενημέρωσε την εργοδοσία σου σχετικά με αυτήν σου την επιθυμία. Ακόμα και με μία υποτυπώδη αναπροσαρμογή του μισθού σου, τα οφέλη της εταιρίας θα είναι πολλαπλά τόσο σε χρόνο, όσο και σε χρήμα. Εκτός αυτού, ρίξε όσες περισσότερες ιδέες μπορείς στο τραπέζι, αποδεικνύοντας πως σκέφτεσαι συνολικά και είσαι χρήσιμος/απαραίτητος ποικιλοτρόπως. Εχει μεγάλη σημασία να γνωρίζει ο άλλος ότι είσαι ευέλικτος και ότι, αν είσαι ικανοποιημένος, μπορείς να προσφέρεις μη αναμενόμενα και εξαιρετικά χρήσιμα πράγματα στη δουλειά.

Κάνε την έρευνα σου: Κάνε μια διαδικτυακή έρευνα και βρες ποιος είναι ο μέσος μισθός που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη θέση στην αγορά εργασίας. Καλό θα ήταν επίσης να ενημερωθείς σχετικά με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας σου, προτού προχωρήσεις σε χρηματικές συμφωνίες, έτσι ώστε να αποφύγεις για παράδειγμα να ζητήσεις αναπροσαρμογή μισθού σε περίοδο περικοπών.

Γνώριζε τις πολιτικές του εργοδότη σου: Στην περίπτωση που η εργοδοσία σου δεν είναι σε θέση να συζητήσει για αναπροσαρμογή μισθού έλα σε επαφή με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού για να μάθεις σύμφωνα με ποιον τρόπο και πότε γίνονται οι αναπροσαρμογές των μισθολογίων ετησίως.

Διάλεξε την κατάλληλη στιγμή: Απόφυγε να συζητήσεις με τον εργοδότη σου για οικονομικά ζητήματα όταν είναι απασχολημένος. Ζήτησε του μία προσωπική συνάντηση την κατάλληλη, για τέτοιες συζητήσεις, χρονική στιγμή.

Διατήρησε φιλικό κλίμα: Φρόντισε προτού προχωρήσεις σε οικονομικές διαπραγματεύσεις να ενημερώσεις τον εργοδότη σου σχετικά με την ευχαρίστηση που σου προσφέρει το επάγγελμά σου. Έχε υπ’ όψιν σου ότι η αναπροσαρμογή μισθού μπορεί να μην καθίσταται δυνατή και η επίμονη ζήτησή της να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα. Αντ’ αυτού σκέψου το ενδεχόμενο να ζητήσεις καλύτερες συνθήκες εργασίας ή μια πιο υπεύθυνη θέση. 

Ευχαρίστησε την εργοδοσία σου: Εάν το αίτημά σου για αναπροσαρμογή μισθού γίνει αποδεκτό, ευχαρίστησέ τους με ένα email έτσι ώστε η συμφωνία σας να κατοχυρωθεί. Εάν πάλι απορριφθεί, μην παραλείψεις να τους ευχαριστήσεις για τον χρόνο που διέθεσαν, δημιουργώντας έτσι μία καλή εντύπωση που θα σου δώσει την ευκαιρία για μία περεταίρω συζήτηση επί του θέματος στο άμεσο μέλλον.

Copyright: Marish, www.shutterstock.com

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Παρακαλούμε διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια που το περιεχόμενό τους δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους, είναι υβριστικά ή προσβλητικά, θα διαγράφονται. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που τηρείτε την πολιτική εύρυθμης λειτουργίας και διαλόγου της σελίδας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας…