Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έμειναν άνεργοι σε μεγάλη ηλικία. Και προσπαθούν ηρωικά. Και εμείς τους δίνουμε κάποιες ιδέες.

Διαρκής ενημέρωση: Το σημαντικότερο εμπόδιο μετά από κάποια ηλικία είναι να πειστούν οι ανώτεροι πως δεν υπολείπεται κάποιος των εξελίξεων και κυρίως αυτών της τεχνολογίας.
Ανταλλαγή γνώσεων: Κάτι πολύ πρακτικό και έξυπνο είναι να βρει κάποιος έναν πολύ νέο άνθρωπο με τον οποίο θα ανταλλάσσει γνώσεις. Ένας 20άρης μπορεί να φάνει πολύ χρήσιμο σχετικά με τις high tech καινοτομίες ενώ ένας 50άρης μπορεί πραγματικά να μεταλαμπαδεύσει εμπειρίες ζωής που ένας νέος δεν τις διανοείται και φυσικά δεν έχει άλλον τρόπο να μάθει.
Προσφορά: Γενικότερα, όσα περισσότερα προσφέρουν οι άνθρωποι, τόσο πιο ψηλά φθάνουν και ας συνηθίζουμε να λέμε ότι όσα πιο πολλά δίνεις, τόσο σε πατάνε. Το γεγονός ότι κάποιος άνθρωπος είναι πάνω από 50 ετών σε μία δουλειά, σημαίνει πως όλοι θα τον θέλουν γύρω τους αν εκείνος προσφέρει απλόχερα τις γνώσεις του.
Η επιφοίτηση είναι εκεί: Στις μεγαλύτερες ηλικίες, που φυσικά οι επαφές και οι έξοδοι μειώνονται σε σχέση με τις άλλες ηλικίες, η στιγμή επιφοίτησης, όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε, μπορεί να συμβεί και να αλλάξει ζωές. Αρκεί να είναι κάποιος σε εγρήγορση και να παρατηρεί τα πράγματα. Ένα μάτι 50 ετών μεταφράζει τα μηνύματα αλλιώς. Σημασία έχει να έχεις τον νου σου. Στο Encore.org μπορεί κάποιος να δει απίστευτα πράγματα που πετυχαίνουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Αξίζει τον κόπο να ρίξετε μια ματιά!
Betterafter50.com.: Εμπειρίες, δηλώσεις, συμβουλές και διαδικτυακά μαθήματα  για ανανέωση καριέρας.
Ζητάμε βοήθεια: Όχι μόνο σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και σε μικρότερες, δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια. Απλώς, όσο μεγαλώνουμε είναι τόσο πιο δύσκολο να παραδεχτούμε είτε ότι δεν ξέρουμε είτε ότι έχουμε ανάγκη από κάτι ή κάποιον για να προχωρήσουμε. Η ντροπή που μας φρενάρει είναι πολύ κακός σύμβουλος.
Η οικογένεια πρέπει να είναι στήριγμα: Οι άνθρωποι που πρέπει να ξαναρχίσουν στα 50 τους πρέπει να έχουν πλάι τους την οικογένειά τους, παιδιά ή σύντροφο. Όταν έχεις συνηθίσεις τόσα χρόνια να μοιράζεσαι, πρέπει να εξηγήσεις στους κοντινούς σου ανθρώπους τι ακριβώς περνάς και να μην κλειστείς από ντροπή και απογοήτευση. Το πιθανότερο είναι οι άλλοι να μην μπορούν να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος, ειδικά του ψυχολογικού καθώς το οικονομικό είναι εμφανές και αυτό να εγείρει καθημερινή γκρίνια. Μεγάλο πρόβλημα αυτό… Εξηγείτε συνεχώς!
Αναζήτηση στα site και μέσω των  social media: Το kariera.gr δεν αφορά μόνο τους νέους ανθρώπους. Και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το linkedin ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν έναν τεράστιο χώρο ενημέρωσης για την αγορά εργασίας. Ποτέ δεν ξέρεις…
Εθελοντισμός: Πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο ότι όσοι άνθρωποι, άνεργοι όντες, προσφέρονται για εθελοντική εργασία –ακόμη και σε ΜΚΟ- έχουν περισσότερες πιθανότητας να βρουν τελικά δουλειά από όσους δεν κάνουν τίποτα και είναι εκτός.
Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…