Ο λαός λέει «μην κάνεις ποτέ δουλειά με φίλο ή με τον σύντροφό σου». Και αυτό έχει μια δυνατή βάση. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν γίνεται αλλιώς, που δεν έχεις άλλη επιλογή ή που θέλεις πάση θυσία να το κάνεις. Υπάρχουν τρόποι να προστατεύσουμε τη σχέση και τη δουλειά, αρκεί να μην εφησυχάσουμε.

1. Ειλικρίνεια

Η ειλικρίνεια αποτελεί, ούτως ή άλλως, τη βάση σε μια φιλία. Όσο σημαντική λοιπόν είναι για τη σχέση, ακόμη περισσότερο αποδεικνύεται για τη δουλειά. Θα πρέπει να λέτε την αλήθεια με κάθε κόστος, διότι αν κρύψετε κάτι συνειδητά ή δεν εκφράσετε τις αληθινές σας σκέψεις εγκαίρως, είναι βέβαιον πως θα το βρείτε μπροστά σας σύντομα.

2. Σεβασμός

Υποτίθεται πως ο σεβασμός σε μία φιλική σχέση είναι κάτι δεδομένο. Όμως, συχνά, ειδικά με τους φίλους μας σαν να ξεχνιόμαστε, σαν να χαλαρώνουμε, σαν να έχουμε την άνεση να μην διατηρούμε το ίδιο «επίπεδο» διαρκώς. Και όμως… Στη δουλειά ειδικά, θα πρέπει να σεβόμαστε απολύτως τον άλλον και να μην παραλείπουμε να του δείχνουμε την αποδοχή και τον θαυμασμό που του τρέφουμε.

3. Σωστό μοίρασμα ευθυνών-αρμοδιοτήτων

Η ισορροπία των ευθυνών είναι συστατικό μιας επιτυχημένης δουλειάς είτε την κάνουμε με φίλο μας είτε όχι. Στην περίπτωση πάντως που συνεργαζόμαστε με δικό μας άνθρωπο, θα πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένες οι αρμοδιότητες εξ’ αρχής ούτως ώστε να μην υπάρχουν παράπονα που θα κάνουν κάποιο μέλος να αισθάνεται υποτιμητικά αλλά και να αναλαμβάνει ο καθένας το δικό του μερίδιο στην περίπτωση λάθους, κάτι αναπόφευκτο.

4. Διαχωρισμός προσωπικής και επαγγελματικής ζωής- σχέσης

Μπορεί να δουλεύετε μαζί αλλά δεν θα πάψετε να είστε φίλοι και να κάνετε παρέα. Είναι σώφρον να μπορούμε να κρατάμε τη δουλειά «εκτός». Αν η δουλειά προεκταθεί στη φιλία, στις στιγμές που ζούμε δηλαδή στον ελεύθερό μας χρόνο, θα μας κατατρώει. Είναι ιδιαιτέρως κουραστικό το να αναπαράγουμε συνεχώς το επαγγελματικό άγχος – αντιθέτως οι φίλοι είναι για να μπορούμε να δραπετεύουμε από αυτό. 

5.  Κοινό όραμα

Δύο καλοί φίλοι που δουλεύουν μαζί θα πρέπει σίγουρα να έχουν κοινό όραμα, που σημαίνει ίδιους στόχους και όνειρα. Τούτο σχετίζεται φυσικά και με τις πεποιθήσεις του καθενός. Αν, για παράδειγμα, ο ένας έχει στόχο μόνο να πλουτίσει και ο άλλος κλίνει περισσότερο προς τη δημιουργική ανάπτυξη με έναν δικό του ρομαντισμό, το πράγμα θα κολλήσει. Ο λόγος για τον οποίο στήνεται μία δουλειά και οι προοπτικές στις οποίες ελπίζουμε, θα πρέπει να τίθενται επί τάπητος από την αρχή.

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…