Φθάνετε νωρίτερα από τον ίδιο στα ραντεβού σας και στο γραφείο, μένετε μέχρι πιο αργά από εκείνον στη δουλειά και δηλώνετε πάντα εθελοντική συμμετοχή σε μικρά ή μεγαλύτερα projects. Εντάξει, δεν χρειάζεται και να υπερβάλετε ούτε να λιώσετε. Μπορείτε να το κερδίσετε αν, σε μόνιμη βάση, κινείστε έξυπνα.

1 . Κάντε οικονομία στην τσέπη του.
Αν μπορείτε να σώσετε κάποια χρήματα από το διαθέσιμο budget της εταιρίας, θα του δείξετε ότι σκέφτεστε και πράττετε σύμφωνα με την ευημερία και επιτυχία της εταιρίας. Μη ρίχνετε βεβαίως τους συναδέλφους σας…

2. Κάντε την αδυναμία του δύναμή σας.
«Διαβάστε τον εργοδότη σας». Αν ξέρετε ότι δεν του αρέσει να μιλάει μπροστά σε κοινό, αναλάβετέ το εσείς. Αν δεν έχει καλή σχέση με τους υπολογισμούς, διαχειριστείτε το εσείς. Με δυο λόγια, όταν αναλαμβάνετε κάτι που ο ίδιος προτιμά να μην κάνει, του γίνεστε απαραίτητος.

3. Μην φοβάστε να διαφωνήσετε μαζί του.
Σε αντίθεση με τη γενική ομολογία, οι εργοδότες δεν θέλουν να ακούν συνεχώς πως έχουν δίκιο. Η αυτοπεποίθησή σας και η πίστη στα προσόντα και την άποψή σας, θα εκτιμηθεί (αν δεν έχετε μπλέξει με κάποιον πολύ κομπλεξικό φυσικά).

4. Μάθετέ το- ακόμα και αν δεν αφορά στις ακριβείς απαιτήσεις της εργασίας σας.
Δεν πειράζει να κάνουμε και κάτι εκτός των αυστηρά καθορισμένων καθηκόντων μας ή να έχουμε συνολική εικόνα της δουλειάς στην οποία βρισκόμαστε. Ίσα ίσα, που όσο πιο πολλά γνωρίζεις, τόσο πιο ψηλά θα πας. (άσε που εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου με κάποια που μπορεί να σου χρειαστούν αλλού…)

5. Να είστε ειλικρινείς για τις δυνατότητές σας.
Αν ένα αντικείμενο, είναι πέρα από την εμπειρία σας, πείτε το… Όπως και ότι δε γνωρίζετε κάτι. Είναι χειρότερο να το βρείτε μπροστά σας αργότερα. Και ο εργοδότης θα εκνευριστεί και εσείς θα κουβαλάτε ένα επιπλέον, άχρηστο, άγχος.

6. Δεχτείτε την κριτική.
Αν σας ασκήσουν μια αρνητική κριτική, μην επιχειρήσετε να αμυνθείτε αμέσως. Αντιθέτως, δεχτείτε την, ευχαριστείστε τον εργοδότη σας για την ειλικρίνειά του και ρωτήστε τον πώς μπορείτε να επανορθώσετε. (εκτός παραλογισμών βεβαίως)

7.  Όταν προωθείτε τις ιδέες σας μέσω links, σκεφθείτε από πριν αν εφαρμόζονται.
Το διαδίκτυο παρέχει δεκάδες ιδέες που μπορεί όμως να πέσουν στο κενό αν δεν είναι εφαρμόσιμες. Μην κάνετε copy paste ένα link χωρίς να εξηγείτε πώς και τι σκέφτεστε επ’ αυτού. Αλλιώς, μπορεί να μην το διαβάσει καν…

8. Δώστε credit εκεί που πρέπει.
Όταν ο εργοδότης σας σάς κάνει κομπλιμέντο για μια εργασία ή ένα project μην παραλείψετε να δώσετε credit και σε άλλους εργαζόμενους οι οποίοι βοήθησαν. Θα δείξετε πως εκτιμάτε και λαμβάνετε υπόψη σας όλη την ομάδα όχι μόνο τον εαυτό σας. Άλλωστε, δεν είναι κρίμα να μην φαίνονται και όλοι όσοι έχουν δουλέψει; Θα θέλατε να είστε στη θέση τους;

9. Υπερτερείτε όταν ο εργοδότης σας υπερτερεί.
Αν ο άμεσα διευθυντής σας έχει κι εκείνος κάποιον από πάνω του, τότε, όσο περισσότερο πετυχαίνει εκείνος, τόσο περισσότερο πετυχαίνετε και εσείς. Αν, για παράδειγμα, προετοιμάζεται για ένα meeting, βοηθήστε τον να κάνει καλή έρευνα και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος. Αν λάβει καλή κριτική, θα σας ανταμείψει στην πορεία. 

10. Δώστε προσοχή σε προσωπικά στοιχεία.
Αν είστε ο πιο κοντινός συνεργάτης κάποιου, καλό είναι να γνωρίζετε ονόματα, γιορτές κλπ. της οικογένειάς του καθώς και σημαντικές ημερομηνίες ραντεβού και εκδηλώσεων που μπορεί να τους αφορούν. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. (χωρίς να φανεί ασφαλώς ότι ξεπερνάμε τα όρια της ιδιωτικότητας!)

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…