Βάλε πρόγραμμα, αυστηρό και ακολούθησέ το με θρησκευτική ευλάβεια. Άλλη λύση δεν υπάρχει! (και όχι μόνο αν είσαι μητέρα… γενικότερα αν είσαι γυναίκα!)
Η κάθε μητέρα προφανώς προσπαθεί να φτιάξει ένα πρόγραμμα, αλλά τα αναπάντεχα είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα, κυρίως όσον αφορά τα κρυώματα των παιδιών, τα καλέσματα σε φίλους και τα διαβάσματά τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσπαθεί να τηρεί ένα ωράριο και όρια, τόσο για την ίδια όσο και για εκείνα. Το πλαίσιο δημιουργεί ασφάλεια και ηρεμία. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να επιτευχθεί.

Το πρόγραμμα: Καθώς γνωρίζετε την ώρα που το σπίτι αδειάζει, θα πρέπει να ξυπνάτε και να επαναλαμβάνετε τις ίδιες κινήσεις καθημερινά. Μπορείτε όμως να εντάξετε κάτι το οποίο πρέπει να κάνετε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του πρωινού. Το μαγείρεμα, για παράδειγμα, είναι ένα από αυτά: άρα θα πρέπει να προνοείτε πάντα να υπάρχουν στο σπίτι το πρωί όσα πιθανόν θα χρειαστείτε για την προετοιμασία ενός φαγητού.
Η παραγωγικότητα: Εντοπίστε ποια ώρα της ημέρας αισθάνεστε πιο παραγωγική. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του βιολογικό ρολόι και άρα, το διάστημα κατά το οποίο έχετε εντοπίσει ότι νιώθετε τη μεγαλύτερη ενέργεια, εκτός δουλειάς, θα πρέπει να προγραμματίζετε όσα σας δυσκολεύουν περισσότερο.
Χρονόμετρο: Όταν αποφασίζετε να κάνετε μία δουλειά, μην ασχολείστε με το Facebook, το Twitter ή τα email σας: ορίζουμε τον χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε σε κάτι χωρίς να αποσπόμαστε. Και μετά, σβήνουμε τη δουλειά από τη λίστα των εκκρεμοτήτων.
Χωροθέτηση:  Ορίστε τους χώρους του σπιτιού στους οποίους θέλετε να εκτελείται η κάθε δραστηριότητα. Είναι ίσως δύσκολο να μην παίζουν τα παιδιά σας στην κουζίνα ή στο σαλόνι, αλλά αν όλο το σπίτι είναι γεμάτο παιχνίδια και χαρτιά, θα είναι αδύνατον να ξεκουραστείτε κι εσείς κάποτε.
Πίνακας ανακοινώσεων: Κρεμάστε στην κουζίνα έναν μικρό μαυροπίνακα και σημειώνετε το καθετί όταν το θυμάστε. Μόνο έτσι δεν θα πανικοβάλλεστε για κάτι που μπορεί να ξεχάσατε. Ο πανικός τρώει τον περισσότερο χρόνο στη ζωή μας.
Απόσπαση: Η αναγνώριση των περιττών στη ζωή μας είναι μεγάλη υπόθεση, Όλοι, μα όλοι, έχουμε συνήθειες που μας καθυστερούν και αδυναμίες που μας αποπροσανατολίζουν. Το να τις παραδεχτούμε είναι το πρώτο βήμα για να τις πολεμήσουμε.
Η ώρα του παιδιού: Αφιερωθείτε τους πλήρως, έστω και για λίγο. Αν προσπαθείτε να εντάξετε τα παιδιά ανάμεσα σε άλλα, δεν θα ησυχάσετε ποτέ. Επιλέξτε τον χρόνο που σας βολεύει και δώστε τους την πλήρη προσοχή σας. Μόνο έτσι, θα ηρεμούν ουσιαστικά.
Η δική σας ώρα: Χαρίστε στον εαυτό σας, έστω και ένα μισάωρο καθημερινά για μια μικρή προσωπική απόλαυση. Όποια και αν είναι αυτή, είναι δική σας και θα σας δώσει ικανοποίηση, χαρά και δύναμη για την επόμενη ημέρα. Αν ποτέ δεν επιβραβεύετε τον εαυτό σας, δεν θα μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις και να διατηρήσετε την απαραίτητη εσωτερική ηρεμία. Μία ζωή έχετε. Όσο δύσκολη και αν είναι, είναι δική σας και την βγάζετε πέρα. Δώστε στον εαυτό σας το «δωράκι» του.
Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…