Επιβίωση με όρους ανεργίας!

Έμεινα άνεργη στην αρχή της κρίσης και ο πρώτος χρόνος μου φάνηκε αδιανόητα ανυπόφορος. Κυρίως γιατί συνεχώς πίστευα ότι θα έβρισκα δουλειά και συνεχώς «έτρωγα πόρτα». Δεν άκουγα σχεδόν κανέναν και τίποτα. Δεν άντεχα. Όμως, τώρα πια που το πρόβλημα ευτυχώς πέρασε και κοιτάζοντας προς τα πίσω, είμαι σίγουρη πως γίνεται αυτό το διάστημα να περάσει κάπως πιο ανώδυνα.
Ξέρω ότι δεν θέλετε να αλλάξετε. Ξέρω πως αν μόλις είχατε ξεκινήσει την καριέρα σας και μείνατε άνεργοι,  νιώθετε πως σας κόβουν τα φτερά. Ξέρω πως αν είστε μεγαλύτεροι, πιστεύετε ότι  δεν υπάρχει μέλλον. Σε όποια κατηγορία και αν συγκαταλέγεστε, τώρα δεν εργάζεστε και αυτό συμπαρασύρει πολλά για να μπορέσετε να τα αντιμετωπίσετε εύκολα.

Μπορείτε όμως να επιβιώσετε και θα το καταφέρετε. Δεν είναι απλό, είναι κάτι όμως που πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι θα το  κάνουμε. Αν μπορέσετε να ακολουθήσετε κάποιες έστω από τις παρακάτω συμβουλές μας, όχι μόνο θα επιβιώσετε στην ανεργία αλλά μπορεί να βγείτε και κερδισμένοι όταν αυτή λήξει. Θα περάσετε και περίοδο θλίψης, απογοήτευσης και, ναι, φόβου, αλλά όλα αυτά δεν θα σας καταστρέψουν τη ζωή. Στραγγαλίστε τα και προχωρήστε παρακάτω.

Όποιος μένει άνεργος πρέπει να «πάρει» τον χρόνο του, που λέμε, για να θρηνήσει και για να τα βάλει με την τύχη του. Το διάστημα αυτό διαφέρει για τον καθένα από εμάς, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από ένα λογικό όριο – μέχρι και δέκα ημέρες περίπου. Αν παραμείνετε για καιρό σε κατάσταση πένθους, θα βαλτώσετε τόσο που θα είναι σχεδόν αδύνατον να δείτε τις προοπτικές μπροστά σας. Η ζωή δεν τελειώνει εδώ.
Βασικά, το να επιζήσει κάποιος της ανεργίας σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταπεξέλθει μερικών καταστάσεων. Πρώτον, θα πρέπει να προσέχει τον εαυτό του και την υγεία του (τα κιλά τα παίρνεις ή τα χάνεις πριν καν το καταλάβεις), δεύτερον θα πρέπει να έχει αφτιά και μάτια ανοιχτά και τρίτον θα πρέπει να βρει μια πηγή στοιχειώδους εισοδήματος.
Προσπαθήστε λοιπόν να βρείτε λοιπόν μια πηγή εισοδήματος, ακόμη και αν το θεωρείτε αδύνατον, ακόμη και αν πρόκειται να παίρνετε ελάχιστα χρήματα, ακόμη και αν πρέπει να κάνετε κάτι που απεχθάνεστε (αρκεί φυσικά να μην σας προσβάλει). Ίσως μπορείτε να κρατήσετε κάποιο παιδάκι, να βγάζετε βόλτα κάποιο κατοικίδιο ή να κάνετε τα ψώνια κάποιας ηλικιωμένης κυρίας…  
Αναζητήστε πληροφορίες για επιδόματα ανεργίας – αυτό κάντε το αμέσως! Μην περιμένετε να περάσουν εβδομάδες μέχρι να βρείτε κάτι άλλο.
Προσπαθήστε να βρείτε πράγματα να πουλήσετε που δεν χρειάζεστε πια. Μην το παρακάνετε και κυρίως μην πουλήσετε είδη πρώτης ανάγκης που θα μετανιώσετε μετά. Όμως, έχουμε διάφορα πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε και αρκετά που δεν αποχωριζόμαστε χωρίς λόγο.
Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να μειώσετε τα περιττά σας έξοδα. Μην τρώτε σε καμία περίπτωση έξω – ακόμη και αν σας περισσεύουν ελάχιστα χρήματα. Ακυρώστε ενδεχόμενη συνδρομή σε συνδρομητικό κανάλι και αναζητήστε καλύτερα πακέτα τηλεφώνου και internet. Με δυο λόγια αναλογιστείτε με ωριμότητα τις απαραίτητες βασικές σας ανάγκες. Μην κλαίτε πάνω από τις νέες τωρινές σας στερήσεις – να σκέφτεστε πως είναι μόνο προσωρινές.
Φροντίστε τον εαυτό σας με επιμέλεια και απασχοληθείτε- είναι ζωτικής σημασίας. Η καταπολέμηση της κατάθλιψης χρειάζεται καλό ύπνο, σωστή διατροφή και άσκηση. Αν θέλατε πάντα να έχετε τον χρόνο για να ζωγραφίσετε, να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα, να μάθετε να μαγειρεύετε, να ξεκινήσετε τρέξιμο, πλέξιμο ή οτιδήποτε άλλο, τώρα είναι η σωστή στιγμή. Κάντε όλα όσα γκρινιάζατε ότι δεν μπορούσατε να κάνετε τότε που τρέχατε πολύ για τη δουλειά – και δεν κοστίζουν. Με δυο λόγια, μην κάθεστε άπραγοι!
Μιλήστε σε κάποιον, δείτε τους φίλους σας, εμπιστευτείτε την οικογένειά σας. Στηριχτείτε για λίγο πάνω τους, εκφράστε το παράπονό σας για την όλη κατάσταση, τους φόβους σας και ζητήστε τη βοήθειά τους. Μην κρύβεστε από κανέναν – δεν είναι ντροπή η ανεργία!!!
Μην ξεχνάτε την πνευματική σας ζωή. Όποια ανώτερη δύναμη και αν εμπιστεύεστε, επικαλεστείτε την. Επίσης, φαντάζομαι ότι θα έχετε ακούσει τη ρήση «Όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο» – ισχύει συχνά.
Ήρθε η στιγμή που θα αναζητήσετε την επόμενη εργασία. Αυτό ίσως είναι και το πιο δύσκολο σημείο και καλό θα είναι να επανεξετάσετε τους στόχους σας. Και αυτό γιατί ο πανικός μπορεί να σας οδηγήσει κάπου που δεν θέλετε καθόλου και μετά να ζείτε «άλλη» κόλαση. Τουλάχιστον, αν έχετε συνείδηση του γιατί και πώς επιλέγετε μια δουλειά, θα μπορέσετε να ξεπεράσετε γρήγορα τα όποια αρνητικά συναισθήματα και ενδεχόμενους συμβιβασμούς.
Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…