Αν είσαι ένας από τους fans του φαινομένου ‘Ηλίας Φουντούλης’ ξέρεις τι να περιμένεις. Αν όχι, τότε θα μάθεις παρακάτω.

Η λέξη καριέρα είναι ίσως εννοιολογικά η πιο απρόβλεπτη από όλες. Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Τελικά μάλλον το θέμα είναι να αφήνεσαι χαλαρός για να ανακαλύπτεις τα ταλέντα και τις κλίσεις σου, και τότε αυτή η χαλαρότητα να γίνεται δύναμη για να κρατηθείς γερά από αυτές τις κλίσεις. Κάτι τέτοιο έκανε και ο 37χρονος Ηλίας Φουντούλης. Ο άνθρωπος που κέρδισε το φετινό Βραβείο Κοινού για το Ελληνικό Διήγημα, ξεκίνησε χρόνια πριν να γράφει ως συντάκτης. Παραμένει ένας (περιζήτητος) συντάκτης, αλλά η ζωή του πια έχει αποκτήσει περισσότερες πλευρές και από ένα πολυεδρικό πολύτιμο λίθο. Εγραψε σε μεγάλα περιοδικά και sites ταξιδιού και γαστρονομίας, ασχολήθηκε με εκδόσεις, μπήκε στους συντελεστές εκπομπών που έχεις σίγουρα παρακολουθήσει (‘Εικόνες’ του Τάσου Δούση, ‘Blind Taste’ με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο κ.ά), έκανε youtube-ing με ρεκόρ παρακολούθησης, εξέλιξε και τελειοποίησε την ‘τέχνη’ του λογοπαιγνίου στιγμής, ασχολείται με την «όρθια κωμωδία» κάνοντας stand up comedy μαζί με τον Λάμπρο Φισφή, τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, τον Μιχάλη Μαθιουδάκη και φυσικά τον Κώστα Μαλιάτση Σάλα, εξέδωσε το πρώτο δικό του βιβλίο: ένα βιβλίο με απόλυτο σεβασμό στην έννοια και την απήχηση του Real Greek Yogurt, και φέτος εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο του, μια συλλογή διηγημάτων, μια μείξη χιούμορ και τρόμου με τίτλο ‘Κάτι Χαμογελάει στις Σκιές’, που –ω μέσα σε λίγο καιρό- κέρδισε το 1ο βραβείο διηγήματος στα Βραβεία Κοινού. Εμείς τον βρήκαμε πριν λίγες μέρες στην Σκωτία, να δοκιμάζει τις δυνάμεις του πίσω από μαγειρικούς πάγκους, και μιλήσαμε για λίγο για το πώς έφτασε μέχρι εδώ, ποια δουλειά δεν θα μπορούσε να κάνει, και πολλά άλλα.

Πώς βρέθηκες να έχεις τις αντένες σου σε τόσα κομμάτια;

Έγραφα από μικρός ιστορίες κυρίως τρόμου και το Νοέμβριο έβγαλα το βιβλίο ‘Κάτι Χαμογελάει στις Σκιές’ που περιλαμβάνει τις 17 αγαπημένες μου ιστορίες από όλα αυτά τα χρόνια. Πρόπερσι είχα βγάλει το Real Greek Yogurt Book – που ήταν βέβαια με ανάθεση και πολύ πιο κοντά στην δημοσιογραφική δουλειά που κάνω εδώ και χρόνια.

Και με το Stand up comedy πώς ξεκίνησες;

Η κωμωδία μου άρεσε πάντα και το 2012 μετά από παρότρυνση του Λάμπρου Φισφή, πήρα μέρος σε μια βραδιά stand up comedy, πήγε καλά, το εξέλιξα κάνοντας σεμινάρια και πολλές παραστάσεις και είναι κάτι που λατρεύω και συνεχίζω ακόμα.

Αρα η προσωπική σου έκφραση μετουσιώθηκε σε δουλειά.

Ναι κάπως έτσι, για όσο κρατήσει τουλάχιστον.

Υπάρχει κάποιο πεδίο που νιώθεις πιο ασφαλής;

Οταν γράφω είμαι ασφαλής.

Φέτος πήρες το πρώτο Βραβείο Κοινού για το Ελληνικό Διήγημα. Πώς ένιωσες; Αλλαξε τίποτα για σένα από τη στιγμή που κέρδισες; Αγχώθηκες για το πώς θα είναι η συνέχεια;

Α όχι! Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για αυτό το βραβείο και ευχαριστώ πάρα πολύ τον κόσμο που το διάβασε και το ψήφισε. Εχω ήδη ξεκινήσει τα 2 επόμενα, μια ακόμα συλλογή διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα. Πιστεύω να είναι έτοιμα πριν από την 20ετία, αλλά δεν είμαι και σίγουρος!

Μερικοί μόνο από του fans του Ηλία, κρατώντας το βιβλίο του. Το internet έχει γεμίσει από τέτοιες φωτογραφίες.

Κάνεις αυτό που σου αρέσει τελικά. Υπάρχουν όμως μέρες που απλώς δεν έχεις όρεξη να δουλέψεις; Ή μέρες που δεν έχεις κέφι και δεν θες να κάνεις stand up μπροστά σε κόσμο;

Οχι, για stand up έχω πάντα όρεξη – αλλά δουλεύω και γράφω καινούργια αστεία με πολύ αργούς ρυθμούς!

Υπάρχει δουλειά που δεν θα ήθελες με τίποτα να κάνεις;

Νομίζω ότι όσο και να αγαπάω τη μαγειρική δεν θα μπορούσα να δουλέψω επαγγελματικά σε κουζίνα. Νομίζω ότι οι συνθήκες μιας επαγγελματικής κουζίνας θα χαλούσαν αυτή την όμορφη σχέση.

Ο καθένας έχεις μια δική του θεωρεία για το τι είναι “Καριέρα”. Για σένα τι είναι “καριέρα”;

Δύσκολη ερώτηση… Θα έλεγα ότι είναι η δυνατότητα να είσαι στην “πρώτη γραμμή” των πραγμάτων που συμβαίνουν – να χτυπάει το τηλέφωνό σου και να είσαι από τους πρώτους που μαθαίνουν κάτι που θα γίνει. Για παράδειγμα, δημοσιογραφικά θέλω να χτυπάει το τηλέφωνο και να μου λένε για νέες δουλειές. Τώρα με τη συγγραφή δεν σημαίνει ότι καριέρα είναι να πουλάς πολύ ή να παίρνεις βραβεία – είναι να γράφεις και να εκφράζεσαι. Και αντίστοιχα στην κωμωδία: δεν σημαίνει ότι μόνο το γεμάτο θέατρο είναι καριέρα – το θέμα είναι να κάνεις τον κόσμο να γελάει, όσοι και αν είναι.

Στο stand up αγγίζετε το σημερινό εργασιακό τοπίο;

Ναι, όλοι σχεδόν οι comedians σχολιάζουν την εργασία τους ή την ανεργία.

Αν σου έλεγα να μου πεις: ‘ποιο είναι το πιο αστείο πράγμα που συμβαίνει στη σημερινή κατάσταση στην εργασία;’ ποιο θα μου λεγες;

Το ότι έχει γίνει συνήθεια και δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση – ότι την ερώτηση “δουλεύεις” ακολουθεί η ερώτηση “πληρώνεσαι”;!

Αρα, κλείνοντας, μπορείς τελικά να πληρώνεσαι κάνοντας αυτό που αγαπάς; Υπάρχει μυστικό;

Οι Κινέζοι νομίζω λένε «Βρες μια δουλειά που πραγματικά σου αρέσει και δεν θα ξαναδουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου». Είναι ένα ιδανικό σενάριο και ακόμα πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα της κρίσης. Οπότε ή είσαι αποφασισμένος να κάνεις αυτό που αγαπάς και να το στηρίξεις μέχρι να βρεις μια δουλειά (που να σε πληρώνει γι αυτό), ή μαθαίνεις να αγαπάς όποια δουλειά και να κάνεις και την φέρνεις όσο πιο κοντά στα μέτρα σου γίνεται. Το μυστικό είναι η ευελιξία.

 

Του Δημήτρη Φαλλιέρου