Έχοντας περάσει από δύσκολες στιγμές και έχοντας φτάσει να είναι μία εκ των λίγων πιο επιδραστικών νέων στην Ελλάδα σήμερα, η Ιωάννα Φωτοπούλου, μόλις 28 χρονών, μιλάει στο kariera.

 

Μια νεαρή επιχειρηματίας; Μια βραβευμένη ακτιβίστρια; Μια οικολογικά και ανθρωπιστικά συνειδητοποιημένη πολίτης του κόσμου; Η γυναίκα που διαλέξαμε να σας παρουσιάσουμε, χώρεσε στα 28 χρόνια της αυτούς τους ρόλους και ακόμα περισσότερους. Κόβοντας το νήμα των «30 κάτω από 30», δηλ. των 30 πιο επιδραστικών ανθρώπων στην Ελλάδα κάτω από 30 χρονών, η Ιωάννα Φωτοπούλου μιλάει στο kariera.gr, μοιραζόμενη μαζί μας την εμπειρία της και όποιος έχει… ευήκοα ώτα θα βρει πολλούς λόγους να την ακούσει.

Οι στιγμές που μέχρι σήμερα είπα «αποκλείεται να το ζω αυτό» είναι… όταν μιλούσα μπροστά στον Κόφι Ανάν, τον Ρίτσαρντ Μπράνσον, την γυναίκα του Νέλσον Μαντέλα και άλλους σημαντικούς ανθρώπους για την διαφθορά στην Ελλάδα. Καθώς και η στιγμή που ζητούσα από τον Bill Clinton να βγάλει μια σέλφι μαζί μου (ναι τα κατάφερα, την έχω και φωτογραφία προφίλ μου εδώ).

Το One Young World στο οποίο συμμετείχα ήταν… ένα από τα πρώτα μου βήματα στον επιχειρηματικό κόσμο και με έκανε να πιστέψω σε εμένα. Δεν έχει σημασία πόσες φορές αποτυγχάνεις. Εάν αγαπάς ό,τι κάνεις μέχρι τη στιγμή της αποτυχίας και εάν είσαι χαρούμενος και μαθαίνεις τότε σίγουρα πας μπροστά!

Σήμερα αυτό που κάνω είναι… να προσπαθώ κάθε μέρα να είμαι χαρούμενη που πηγαίνω στην δουλειά μου! Μεγάλη υπόθεση να ξυπνάς και να χαμογελάς! Αλλά και αυτό όπως και όλα τα πράγματα στην ζωή θέλουν προσπάθεια, πίστη και επιμονή!

Με την Simple, Rocks ευελπιστώ να… αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την online επιχειρηματικότητα. Βοηθάμε τους Έλληνες επιχειρηματίες να καταλάβουν την δύναμη των social media, να κάνουν τις εταιρείες τους πιο εξωστρεφείς, πιο κερδοφόρες! Όχι βάζοντας λεφτά και παίρνοντας likes που ας είμαστε ειλικρινείς δεν φέρνουν λεφτά! Τους δείχνουμε πώς να επενδύουν στα social media και να έχουν επιστροφή της επένδυσής τους σε αυτά!

Από την άλλη, το Model For a Cause είναι… η αγάπη μου! Είναι το project που ήθελα να κάνω από τα 16 μου! Και τώρα ήρθε η ώρα γιατί έχω και τα μέσα και την τεχνογνωσία και τα χρήματα για να επενδύσω! Είναι ένα “μαγαζί” με Α++ ποιότητας ρούχα τα οποία έρχονται από την Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ! Και τα οποία έχουν ιστορία πίσω τους! Είναι δηλαδή είτε second hand είτε ηθικά φτιαγμένα! Πιστεύω ότι ο τρόπος που καταναλώνουμε πρέπει να αλλάξει! Αλλά γιατί να μην το κάνουμε με στυλ;!

Αυτό που κάνω βγαίνει και εκτός Ελλάδας… με τις δυο μου επιχειρήσεις και φυσικά με τον εθελοντισμό! Υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες και τρόποι να ταξιδέψει κάποιος δωρεάν και for a cause όπως λέω πάντα! Αρκεί να ψάξει! Βρείτε με εδώ καθώς ανεβάζω συχνά stories με αντίστοιχες ευκαιρίες! Η τελευταία που έπεσε στην αντίληψή μου είναι αυτή!

Για όσους μας διαβάζουν και είναι σε περίεργη καμπή της ζωής τους θέλω να τους πω… ότι θα μπορούσα να σας πω ένα εκατομμύριο τσιτάτα του στυλ “να σκέφτεστε θετικά, ότι θα περάσει, ότι όλα θα πάνε καλά”. Ναι καλά! Θα κουνήσετε το κεφάλι σας ή μπορεί και να με βρίσετε ότι δεν καταλαβαίνω τι περνάτε. Και έχετε δίκιο, δεν καταλαβαίνω σίγουρα. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Παρ’ όλα αυτά ως άνθρωπος που έχει περάσει ένα δύσκολο εξάμηνο, πολύ μαύρο και με κρίσεις πανικού ακριβώς επειδή δεν ήξερα τι θέλω να κάνω στην ζωή μου θα σας πω ένα απλό τρικ που ίσως σας βοηθήσει όπως βοήθησε και εμένα. Να βρείτε την διαφορά μεταξύ του Μυαλού – Έρημος με το Μυαλό – Όαση. Στο μυαλό Όαση συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτό που ήσασταν χθες, πριν ένα μήνα, πριν ένα χρόνο. Και βλέπετε πόσα μάθατε, πόσο μεγαλώσατε, πόσο προοδεύσατε. Με το Μυαλό Έρημος συγκρίνετε τον εαυτό σας με το που θα έπρεπε να είστε, ή με τα λεφτά που παίρνει ο Γιαννάκης και είναι καλύτερα από τα δικά σας. Θα σας πρότεινα κάθε φορά που είστε στην Έρημο να ψάχνετε για την Όαση. Αυτό το μικρό τρικ αν το έχετε στο συνειδητό σας μπορεί να σας αλλάξει την ζωή! Βρείτε περισσότερα για όλα αυτά και πολλά άλλα στο κανάλι μου στο youtube εδώ!

Και φυσικά όπως λέω πάντα, σε ό,τι και να κάνετε, πρώτα να δίνετε αξία και μετά να ζητάτε! Εδώ θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για αρκετά θέματα, από επιχειρηματικότητα και social media μέχρι προσωπικές εμπειρίες και τι έμαθα από αυτές! Στην τελική οι κοινότητες είναι αυτές που θα μας πάνε στο μέλλον! Γίνετε μέρος μιας τέτοιας κοινότητας, και υπόσχομαι να είμαι εκεί πάντα, δίπλα σας! 🙂

 

Μερικά πράγμα που πρέπει να ξέρετε για την Ιωάννα:

*Ήταν project manager του Social Impact Award.

*Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πρόγραμμα μεταφοράς τεχνογνωσίας σε αμερικανικές εταιρείες μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής και της Αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα.

*Το 2013 εκπροσώπησε την χώρα μας στον One Young World (κάτι σαν τον ΟΗΕ των νέων) μιλώντας για την δράση της κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα.

*Έχει βραβευτεί με το Clinton Global Initiative Award και το Social Impact Award.

*Πριν λίγες μέρες εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Global Shapers του World Economic Forum στην Ελβετία.

*Έπαιζε από μικρή και παίζει ακόμη και σήμερα ποδόσφαιρο!

 

Του Δημήτρη Φαλλιέρου