Ο τρόπος που επικοινωνούμε και που ακούμε τους άλλους, επηρεάζει τα πάντα. Καθορίζει εν πολλοίς την επαγγελματική, την προσωπική και την κοινωνική μας ζωή.

H καριέρα λοιπόν είναι ένας χώρος που κατ’ εξοχήν επηρεάζεται από το πώς επικοινωνούμε, από το πώς ακούμε τους άλλους και πώς αντιδρούμε. Κατ’ επέκταση και όλες μας οι σχέσεις, διαμορφώνονται από το πώς συμμετέχουμε σε διαλόγους. Μάλιστα, με τα χρόνια, ο καθένας διαμορφώνει συγκεκριμένο τρόπο που οι γύρω αναγνωρίζουν. Και είναι δύσκολο, αυτός, να αλλάξει…
Έτσι, το μεγάλο θέμα αφορά στο πώς νομίζουμε πως επικοινωνούμε. Συχνά, αντί για να βελτιώνουμε τον τρόπο μας, «κολλάμε» σε τρόπους που ελπίζουμε πως αποδίδουν. Και ίσως να μη συνειδητοποιήσουμε ποτέ, ότι ενδεχομένως, σε αυτό να οφείλεται και το ότι τα όνειρά μας δεν πραγματοποιούνται.

1. Το ανθρώπινο μυαλό λαμβάνει κάθε σήμα

Όταν κάποιος μιλάει, προσέχει συνεχώς αν τον παρακολουθούν. Η παραμικρή κίνηση ή ακόμη και ένα ακαριαίο βλέμμα αλλού, μπορεί να τον ανησυχήσει και σίγουρα θα του αποσπάσει την προσοχή, ανισορροπώντας τον. Με δυο λόγια, δεν είναι υπέρ μας να νιώθουν οι άλλοι ότι δεν είμαστε καλοί ακροατές. Μπορούμε να ρωτήσουμε τους κοντινούς μας ανθρώπους να μας πουν τι κάνουμε όταν μιλούν, προκαλώντας τους την αμηχανία του «δεν δίνω σημασία σε αυτά που λες».

2. Μην συσχετίζετε τα πάντα με εσάς 

Αρκετοί άνθρωποι έχουμε την τάση, όταν μιλούν οι άλλοι, να ταυτιζόμαστε και να τους διακόπτουμε για να πούμε τη δική μας ιστορία με το ίδιο θέμα. Αυτό λοιπόν, είναι εξαιρετικά ενοχλητικό και θα το καταλάβετε άμα σκεφθείτε εκείνους που σας το κάνουν, πόσο το παρατηρείτε, πόσο σας ενοχλεί. Μάλλον δε, θα τους έχετε κατατάξει και στην κατηγορία «Ωχ, τώρα θα με διακόψει για να μου πει τη δική του ιστορία». Κρατηθείτε – θα έρθει και η δική σας σειρά να μιλήσετε.

3. Προσοχή στα σχόλια – μαρτυρούν τα πάντα

Yπάρχει κάποια στιγμή κατά την οποία μπορεί να σταματήσουμε να ακούμε τον άλλον. Υπάρχουν μάλιστα άνθρωποι που δεν αντέχουν να συγκεντρώνονται ώρα, που βαριούνται εύκολα ή που έχουν και δίκιο στην τελική να μην τους ενδιαφέρει αυτό που ακούν. Όμως, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να φαίνεται. Δεν πρέπει να γίνει εμφανές ότι δεν ακούμε τον εργοδότη μας ή ότι βαρεθήκαμε τα όσα εξιστορεί ένας συνεργάτης μας, που μπορεί να είναι σημαντικός. Εκτός από τη στάση του σώματος, τις κινήσεις και τα μάτια, που μπορεί να προσέχουμε, αυτό που μας προδίδει πάνω από όλα είναι οι συνεχείς, αόριστες, καταφατικές ή τετριμμένες εκφράσεις και ατάκες, όπως: «α,ναι;», «έλααα…», «πολύ ενδιαφέρον», «cool…», «βέβαια, βέβαια». Δεν χρειάζεται να πείσουμε ότι ακούμε με αυτόν τον τόσο, υποκριτικό, τρόπο. Χρειάζεται απλώς να ακούμε – όπως ακριβώς επιθυμούμε να κάνουν και οι άλλοι όταν μιλάμε εμείς. Υπομονή, και πάλι, λοιπόν.  

4. Δίνοντας αξία στον συνομιλητή

Πόσες φορές δεν έχουμε διακόψει τον άνθρωπο που μιλά για να πούμε κάτι ακόμη πιο σπουδαίο από αυτό που λέει εκείνος; Για να το υπογραμμίσουμε, με κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό; Για να αποδείξουμε πως ξέρουμε τα πάντα και πως έχουμε εκπληκτικές δυνατότητες; Ε, λοιπόν, αυτό δεν λειτουργεί καθόλου υπέρ μας. Ο εργοδότης –ή πιθανός εργοδότης μας- για παράδειγμα, δεν θα αντιληφθεί τις γνώσεις ή τις ικανότητές μας, με το να τον διακόπτουμε για να κάνουμε φιγούρα. Η διακριτικότητα αποδίδει πάντα περισσότερο, όπως και το να περιμένει κάποιος τη σειρά του για να μιλήσει και να βρει έναν εύσχημο τρόπο για να επισημάνει ή να τονίσει τις γνώσεις πάνω στο θέμα που θέλει ή ακόμη και για να προσθέσει κάτι περισσότερο που θα ανεβάσει την αξία του. Θέλει χρόνο και τρόπο.

5. Έσω έτοιμος! 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν πως δεν έχουν επικοινωνιακή άνεση, που ιδρώνουν όταν μιλούν –ειδικά σε τετ α τετ- με κάποιον για κάτι σοβαρό, που πανικοβάλλονται στην προοπτική της επαγγελματικής συνέντευξης, που… που… που… Το πιο σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μη μιλούν καθόλου ή να μιλούν ακατάπαυστα και ανερμάτιστα. Αν ξέρεις ότι είσαι έτσι, προετοιμάσου. Είτε πρόκειται να έχεις συνάντηση επαγγελματικής υφής είτε προσωπικής, καλό είναι να έχεις σκεφθεί εκ των προτέρων θέματα προς συζήτηση, ερωτήσεις και να έχεις βρει τρυκ ώστε όταν πλησιάζει η στιγμή του πανικού, να αντεπεξέρχεσαι. Προβάρουμε φυσικά με τον άνθρωπο που εμπιστευόμαστε τυφλά και δεν ντρεπόμαστε καθόλου μαζί του.

Copyright: www.BillionPhotos.com, www.shutterstock.com

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Παρακαλούμε διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια που το περιεχόμενό τους δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους, είναι υβριστικά ή προσβλητικά, θα διαγράφονται. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που τηρείτε την πολιτική εύρυθμης λειτουργίας και διαλόγου της σελίδας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας…