Κάθε χρόνο, τα ίδια. Υποσχέσεις και αποφάσεις. Και όμως… κάθε χρονιά, μπορεί κάποιος, κάτι από όλα να τα κάνει πράξη. Δίνουμε ιδέες, και πάλι, για –ίσως- καλύτερες εργασιακές ημέρες.

Μειώνουμε το άγχος

Για το άγχος που νιώθουμε, καλό θα ήταν, να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας εάν προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες (τον προϊστάμενό μας, τους συναδέλφους μας, κλπ.) ή το δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι, λόγω της αυξημένης πίεσης που ασκούμε στον εαυτό μας. Αν ναι, τότε ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και ας ξεκινήσουμε με απλές κινήσεις που θα μας αποφορτίσουν, όπως η συχνότερη άθληση ή οι περισσότερες ώρες ύπνου. Ας μην επωμιζόμαστε το βάρος όλου του κόσμου. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και γι΄ αυτό δεν υπάρχει λόγος να πασχίζουμε για κάτι τέτοιο. Η σαφής και ξεκάθαρη αναφορά, στον προϊστάμενό μας, της ποσότητας των projects που μπορούμε να φέρουμε εις πέρας σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα κάνει τόσο εμάς, όσο και τους εργοδότες μας ιδιαιτέρως ικανοποιημένους.

Οργανώνουμε καλύτερα τον χρόνο και τον χώρο μας

Υπάρχουν δύο βασικοί τομείς, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται οργανωμένοι: η ατζέντα και η επιφάνεια εργασίας μας. Ένας εξαιρετικά έξυπνος τρόπος διαχείρισης του χρόνου μας είναι η χρήση ενός online ημερολογίου, το οποίο μας βοηθάει να οργανώνουμε τις διάφορες εργασίες σε ένα κοινό σύστημα, αποφεύγοντας έτσι την χρήση χιλιάδων post-it. Από την άλλη, η επιφάνεια εργασίας μας είναι η άμεση αντανάκλαση του πώς διαχειριζόμαστε τη δουλειά μας, ειδικά στα μάτια των συνεργατών μας. Ένας καθαρός και οργανωμένος χώρος εργασίας βοηθάει, επίσης, στη μείωση της πίεσης. Είναι προφανώς πολύ πιο εύκολο και λιγότερο αγχωτικό όταν έχουμε άμεση πρόσβαση σε σημαντικά έγγραφα επάνω στο γραφείο μας, γεγονός που συμβάλει στην μεγαλύτερη αποδοτικότητα και παραγωγικότητά μας.

Βελτιώνουμε τις εργασιακές μας σχέσεις

Εάν υπάρχει μία εργασιακή σχέση στην οποία θα πρέπει να επικεντρωθούμε και αξίζει να βελτιώνουμε συνεχώς, αυτή είναι η σχέση με το αφεντικό μας. Πώς θα το επιτύχουμε αυτό; Όλα είναι θέμα επικοινωνίας. Η άμεση επαφή μαζί του, η προθυμοποίηση να τον βοηθήσουμε σε ό,τι είναι δυνατόν, και η γνωστοποίηση των προσδοκιών μας σχετικά με την καριέρα μας, θα δημιουργήσει μία διαπροσωπική σχέση που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επαγγελματική μας πορεία. Η συνεργασία με τους συναδέλφους μας είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας. Φυσικά, δεν είναι πάντα εφικτό να διατηρούμε καλές επαφές με όλους τους συναδέλφους, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η καλή λειτουργία μίας ομάδας δρα πάντα προς όφελός μας.

Διατηρούμε θετική στάση

Η θετική στάση απέναντι στη δουλειά, μπορεί να επιφέρει, ίσως, τα πιο επιθυμητά αποτελέσματα στην πορεία της καριέρας μας, με την έλευση του νέου έτους. Οι ευχές και οι στόχοι που αφορούν στην απόκτηση μεγαλύτερων χρηματικών απολαβών, προαγωγής και καλύτερης επαγγελματικής δικτύωσης είναι πιθανότερο να συμβούν, εάν διατηρούμε μία πιο θετική συμπεριφορά στο εργασιακό μας περιβάλλον. Οι άνθρωποι θέλουν να συναναστρέφονται με συνεργάτες που διατηρούν μία ενεργητική και ενθουσιώδη στάση απέναντι στη δουλειά. Για να είμαστε λοιπόν πιο αισιόδοξοι φέτος, ας εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, μικρά πράγματα που θα μας τροφοδοτήσουν με όμορφα συναισθήματα, όπως για παράδειγμα να περνάμε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας, να μάθουμε να εκτιμάμε ό,τι έχουμε, τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική μας ζωή και τέλος να χαμογελάμε περισσότερο και με την καρδιά μας!

Copyright: LiliGraphie, www.shutterstock.com

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Παρακαλούμε διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια που το περιεχόμενό τους δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους, είναι υβριστικά ή προσβλητικά, θα διαγράφονται. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που τηρείτε την πολιτική εύρυθμης λειτουργίας και διαλόγου της σελίδας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας…