Ακόμη και σε καιρούς κρίσης, μπορεί να μην αντέχετε τις συνθήκες εργασίας σας, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Πώς λοιπόν μπορείτε να επωφεληθείτε από μία παραίτηση και να την κάνετε να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την επόμενη.

Οι άνθρωποι συχνά φοβούνται να παραιτηθούν από θέσεις εργασίας, στις οποίες δεν έχουν πια περιθώρια ανέλιξης και να αποδεσμευτούν από προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μέσα στο εργασιακό τους περιβάλλον – αυτές μάλιστα μπορεί να γίνουν και εξαιρετικά τοξικές. Αυτό φυσικά συμβαίνει, πρώτον γιατί έχουν ανάγκη επιβίωσης και δεν το ρισκάρουν αλλά και διότι θεωρούν πως έχουν κοπιάσει αρκετά για να κατακτήσουν αυτή τη θέση ή για να φέρουν εις πέρας ένα project, και κατ’ επέκταση πως όλη αυτή η ενέργεια έχει σπαταληθεί άσκοπα. Το να επιμένετε όμως σε μια κατάσταση η οποία σας εξουθενώνει ψυχικά και οργανικά, σας υποτιμά και δεν δείχνει να εξελίσσεται, αποτελεί σπατάλη χρόνου και ενέργειας και πιθανόν σύντομα να οδηγηθείτε στην αποτυχία. Γιατί λοιπόν να μην παραιτηθείτε από μία δουλειά με υπερηφάνεια και χωρίς να αισθάνεστε ενοχή;
 
Φροντίστε να είστε ευέλικτοι:
Συχνά πιστεύουμε πως οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, έφθασαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και άγγιξαν την κορυφή, χωρίς να παρεκκλίνουν καθόλου από τους αρχικούς τους στόχους. Αν εξετάσετε όμως προσεκτικά την επαγγελματική πορεία αρκετών επιτυχημένων επιχειρηματιών, θα διαπιστώσετε πως αναγκάστηκαν πολλές φορές να αλλάξουν το όραμά τους και να το αναπροσαρμόσουν στις εκάστοτε περιστάσεις. Γι’ αυτό μην φοβάστε να δηλώσετε παραίτηση από μία δουλειά και να αλλάξετε τα σχέδια σας, διότι με αυτό τον τρόπο δεν θα οδηγηθείτε σε αναπάντεχη επιτυχία.

Η αποτυχία είναι μέρος της επιτυχίας:
Η παραίτηση από μία δουλειά, συνεπάγεται στο μυαλό και στην ψυχολογία πολλών ανθρώπων, την αποτυχία. Η καθημερινότητα είναι απρόβλεπτη και η πορεία της δουλειάς μας εξαρτάται από διάφορους κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες, που είναι επίσης απρόβλεπτοι. Τα επαγγελματικά μας σχέδια λοιπόν μπορούν να αποτύχουν ή να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Το να είστε προετοιμασμένοι να αποτύχετε, αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργικότητα, διότι για να είστε έτοιμοι να σχεδιάσετε το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα με δημιουργικότητα και φαντασία, θα πρέπει  να είστε πρόθυμοι να παραιτηθείτε από κάτι για να αποτοξινωθείτε και να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα με δύναμη και καθαρό μυαλό. 

Βάλτε νέους στόχους:
Αν οι αμφιβολίες για την πορεία του επαγγελματικού σας μέλλοντος, σας σταματούν από το να παραιτηθείτε, βάλτε νέους στόχους. Όσο πιο σύντομα παραιτήστε από μία δουλειά, στην οποία όχι μόνο δεν εξελίσσεστε αλλά σας πιέζει ψυχολογικά, τόσο πιο γρήγορα θα θέσετε νέους στόχους. Γι’ αυτό μην σπαταλάτε τον πολύτιμο χρόνο σας, εξετάστε προσεκτικά τα δεδομένα και ξεκινήστε την προσπάθεια για την επίτευξή τους.

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…