Ο Αύγουστος είναι εδώ κι όλοι βρίσκονται ένα βήμα από τις καλοκαιρινές διακοπές. Μήπως όμως φέτος να το ξανασκεφτείτε; Δεν λέμε να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου την άδειά σας, απλώς να σχεδιάσετε τις διακοπές σας κάποια άλλη εποχή του χρόνου, επωφελούμενοι από τις χαμηλότερες τιμές και, όπως πολλοί υποστηρίζουν, να κάνετε μια έξυπνη κίνηση σταδιοδρομίας. Όσο για το τελευταίο, σκεφτείτε τα εξής επιχειρήματα – χρησιμοποιείστε τα, μάλιστα, ακόμη πιο έντονα αν, πράγματι, δεν γίνεται να φύγετε την περίοδο που φεύγουν όλοι:

Θα έχετε την ευκαιρία να επικεντρωθείτε σε κάτι: Φανταστείτε λιγότερα meetings, ένα ήσυχο περιβάλλον που δεν σας αποσπά διαρκώς την προσοχή και ίσως ένα διάλειμμα από τον ενοχλητικό συνάδελφο του διπλανού γραφείου. Σίγουρα αυτό το εργασιακό περιβάλλον θα είναι πολύ καλύτερο, με πολύ λιγότερο άγχος και έτσι θα έχετε την ευκαιρία να επικεντρωθείτε στη δουλειά σας, με πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμη και το air condition με τον παγωμένο αέρα, που γινόταν εστία διαφωνιών, μπορεί να ρυθμιστεί χωρίς προβλήματα.

 

Είναι πιο εύκολο να προωθήσετε τα projects που έχετε αναλάβει: Για τους περισσότερους υπαλλήλους, το καλοκαίρι έρχεται όταν μειώνεται ο φόρτος εργασίας τους. Αντί να «αράζετε», χρησιμοποιήστε αυτή τη, συγκριτικά, ήσυχη περίοδο για να κάνετε πρόοδο σε projects που δεν έχετε τον χρόνο να προωθήσετε κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων εποχών. Εάν μάλιστα εργάζεστε σε ένα περιβάλλον όπου οι νέες ιδέες τείνουν να καθυστερούν στο στάδιο εκκίνησης από ατελείωτες συζητήσεις που ξεκινούν από τον CEO και φτάνουν μέχρι τον κούριερ που πρέπει να παραδώσει κάποια έγγραφα, εσείς έχετε τον χρόνο να εργαστείτε πιο αποδοτικά. Όταν οι περισσότεροι συνάδελφοι θα επιστρέψουν, το project σας θα είναι ήδη έτοιμο, χωρίς να πρέπει να περάσει από στάδια που έτσι κι αλλιώς ίσως δεν χρειάζονταν. Επίσης, μεταξύ των ατόμων που θα βρίσκονται ακόμα στα γραφεία τους μαζί σας, θα διαπιστώσετε ότι το καλοκαίρι μπορεί να λειτουργήσει για να «μαλακώσει» κάποιες από τις αντιπαλότητες που ίσως αντιμετωπίζετε.

 

Έχετε περισσότερες ευκαιρίες να ηγηθείτε: Όταν λείπει η γάτα… μπορείτε να κάνετε το αφεντικό. Για πολλούς υπαλλήλους, το καλοκαίρι προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για να δοκιμάσουν τις ηγετικές τους ικανότητες, στο επίπεδο που αυτό είναι δυνατό. Προχωρήστε κάποια σχέδια που έχουν μείνει στο περιθώριο λόγω εποχής. Μιλήστε σε meetings με μεγαλύτερη συχνότητα, παίρνοντας θάρρος από τη μικρότερη παρουσία άλλων συναδέλφων. Ελάτε σε επαφή με υπαλλήλους άλλων τμημάτων της εταιρείας και προσπαθήστε να προωθήσετε τις ιδέες σας σε ανώτερα στελέχη. Υπάρχει λιγότερος ανταγωνισμός. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν το καλοκαίρι, για να βγείτε μπροστά.

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com