Νιώθεις πώς θες να τα παρατήσεις; Να πάρεις το καπελάκι σου και να μην ξαναπατήσεις; Όχι πριν διαβάσεις αυτό.

Shit happens, όπως λένε και οι αγγλοσάξονες. Μπορεί η δουλειά στην οποία είσαι να αρχίσει να σου τη δίνει στα νεύρα, να μοιάζει σαν ένα Demogorgon (αυτό για τους φίλους του Stranger Things) που σου μαυρίζει τον κόσμο. Και παρότι εκεί έξω το μετέωρο εργασιακό τοπίο μπορεί να μοιάζει πιο απειλητικό, κάποιες φορές το να φύγεις ίσως όντως να είναι σωστό. Κάποιες άλλες όχι. Πώς θα το κρίνεις; Σίγουρα ψύχραιμα, και λαμβάνοντας πάντα υπόψη σου αυτά που συγκεντρώσαμε, ερχόμενοι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια θέση με σένα.

  • Αναλογίσου: είναι κάτι παροδικό; Αν οι δυσκολίες στη δουλειά σου μπορεί να είναι παροδικές, μη βιαστείς να φύγεις. Αν για παράδειγμα, έχει αυξηθεί ο φόρτος εργασίας επειδή κάποιοι συνεργάτες σου είναι προσωρινά εκτός δουλειάς, λίγη υπομονή μερικές φορές μπορεί να είναι σωτήρια.

 

  • Η τάση σου να φύγεις έχει να κάνει με οικονομικούς παράγοντες; Αν ναι, μίλησε με έναν αρμόδιο, κάποιον μέσα από την εταιρεία, κάποιον υψηλόβαθμο με τον οποίο μπορείς να κάνεις μια τέτοια κουβέντα σε φιλικό κλίμα. Την έχεις κάνει ήδη; Δεν πειράζει, ζήτα να την ξανακάνεις. Η ευγενής διεκδίκηση και η δήλωση εκ μέρους σου ότι δεν θες να αφήσεις μια δουλειά που σου αρέσει για οικονομικούς λόγους, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.

 

  • Δεν συνεννοείσαι στο Τμήμα που είσαι; Έτυχε να είσαι με ανθρώπους με τους οποίους δεν έχεις καλή συνεργασία; Μη στενοχωριέσαι, μπορεί να μην φταις ούτε εσύ, ούτε εκείνοι. Κάποιες φορές οι άνθρωποι απλώς δεν ταιριάζουν. Πριν αποφασίσεις να εγκαταλείψεις την εταιρεία, έλεγξε το ενδεχόμενο να αλλάξεις απλώς τμήμα. Μπορεί να υπάρχει ένα τμήμα στο οποίο να νιώθεις καλύτερα και να σε χρειάζονται επιπλέον. Μίλα με έναν άνθρωπο του τμ. Ανθρώπινου Δυναμικού ή με τον επικεφαλής του τμήματος που μπορεί να σε ενδιαφέρει.

 

  • Πόσο σοβαρή είναι η άρνησή σου να συνεχίσεις; Κάνε με καθαρό κεφάλι (δηλαδή μέσα στο σαββατοκύριακο ή κάποια ξεκούραστη στιγμή) τον απολογισμό σου και όχι εν βρασμώ ψυχής.

 

 

  • Πάρε μια άδεια. Αν έχεις τη δυνατότητα, πριν φύγεις οριστικά από τη δουλειά σου, φύγε για λίγο καιρό. Η απόσταση μερικές φορές μας βοηθάει να δούμε πιο αντικειμενικά μια κατάσταση. Όχι, δεν λύνει ως εκ θαύματος τα προβλήματα από μόνη της, αλλά μπορεί να σε κάνει να βρεις λύσεις τις οποίες, ζώντας «μέσα» στο πρόβλημα, δεν μπορούσες να σκεφτείς.

 

  • Μην παίρνεις τη δουλειά στο σπίτι. Κλείνοντας πίσω σου την πόρτα του γραφείου, κλείνε κάθε μέρα μαζί και τα όποια προβλήματα/τριβές/αδιέξοδα. Όσο κι αν μοιάζει δελεαστικό να τα «κουβαλήσεις» σπίτι, μην κουβαλάς όλη μέρα το βάρος. Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας τον οποίο είχα την τύχη να συμβουλεύομαι μου είχε πει: «Το να φοράς κράνος, μοιάζει λογικό όταν είσαι πάνω στη μηχανή, αλλά όταν κατεβαίνεις, καλό είναι να το βγάζεις».

 

  • Θέσε με ευγένεια τα όριά σου. Μερικές φορές, μας συμβαίνει μόνο αυτό που επιτρέπουμε να μας συμβαίνει. Αν δεν έθεσες ποτέ σωστά τα όριά σου μέσα στο περιβάλλον που δουλεύεις, ποτέ δεν είναι αργά να το κάνεις. Μπορείς πάντα να πεις ευγενικά «όχι» σε μια επιπλέον αρμοδιότητα που κάποιος σου φορτώνει, μπορείς να πεις «ναι, αλλά προλαβαίνω μετά την Δευτέρα», μπορείς να πεις «δεν θέλω να το κάνω με προχειρότητα, οπότε χρειάζομαι περισσότερο χρόνο».

 

  • Ρίξε λίγο «φως» στα θετικά. Κάθε δουλειά, όσο κι αν μας φθείρει, έχει κάποια σημεία που μας αρέσουν: κάνεις καλή παρέα με τον συνάδελφό σου; Έχεις προϊστάμενο που σε εμπνέει; η εταιρεία είναι ένα καλό σκαλοπάτι για να βρεις κάτι καλύτερο αργότερα; είναι κοντά στο σπίτι σου; έχεις φωτεινό γραφείο; η καφετιέρα φτιάχνει καλό καφέ;! Δεν μπορεί, κάτι θα βρεις που να είναι θετικό. Αν το θετικό όμως δεν αντισταθμίζει τα αρνητικά, τότε άρχισε να μαζεύεις.

 

  • Ώρα να το σοβαρέψουμε. Μήπως η πίεση/στενοχώρια σου στη δουλειά έχει αρχίσει να σου δημιουργεί σωματικά/ψυχικά συμπτώματα; Δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ; Είσαι μονίμως κουρασμένος/η; Εμφανίζεις στομαχικές διαταραχές; Πολλές παθήσεις όπως το έλκος, οι κολικοί, οι αγχώδεις διαταραχές, τα δερματικά εξανθήματα, και πολλά άλλα, έχουν ως γενεσιουργό αιτία την δύσκολη πραγματικότητα που μπορεί να βιώνει κάποιος στην δουλειά του – ή ακόμα και να εντείνονται/επιδεινώνονται από αυτή. Στάθμισέ τα καλά, πάρε τη συμβουλή του γιατρού σου, γιατί καμία δουλειά δεν αξίζει να βάζει σε κίνδυνο την υγεία μας.

 

*Οι νέοι εργαζόμενοι της γενιάς Y (millennials) όπως έδειξε και η σχετική έρευνα του kariera.gr είναι πιο ευέλικτοι στην αλλαγή καριέρας ή εταιρείας, σε σχέση με προηγούμενες γενιές. Η έλλειψη θέσεων εργασίας από μόνη της δεν φαίνεται να είναι καθοριστικός παράγοντας για να παραμείνουν σε μια δουλειά.

 

**Αν έχετε κάποιον φίλο ή γνωστό που σκέφτεται να αφήσει τη δουλειά του, μπορείτε να του στείλετε αυτό το κείμενο. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.

 

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Copyright: www.shutterstock.com