Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν από το σπίτι. Ιδίως οι νεότεροι που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο υπολογιστή ή κάποιοι δημιουργοί, που αντί να νοικιάσουν στούντιο ή άλλον χώρο, προτιμούν να εξοικονομήσουν χρήματα παραμένοντας στο σπίτι. Όμως, οι παγίδες είναι πολλές και καλό είναι να αποφεύγονται ώστε να είμαστε και αποδοτικοί και ήρεμοι.

1. Γινόμαστε φίλοι με τη μοναξιά
Το γραφείο μας φέρνει σε επαφή, καθημερινά, με κάποιος ανθρώπους που μπορεί να συμπαθούμε –αρκετοί θα κάνουμε και φίλους- αλλά μπορεί και να αντιπαθούμε. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, νιώθουμε και είμαστε μέλος ενός συνόλου, με την κοινωνικότητά μας να μπορεί να εκφραστεί. Η δουλειά στο σπίτι αφαιρεί αυτή τη συνθήκη – για αυτό, μην την προτιμήσετε αν δεν αντέχετε τη μοναξιά.

2. Ρυθμίζουμε πιο σωστά τις ώρες εργασίας
Σε ένα γραφείο, ακριβώς επειδή είμαστε με κόσμο και συνεχώς κάτι συμβαίνει, χάνουμε πολύ χρόνο σε μη αποδοτικά πράγματα – κάτι ένα meeting, κάτι ένα τσιγάρο με λίγο κουτσομπολιό, κάτι η ενασχόληση με τα προβλήματα των άλλων, πολλές φορές η μέρα περνάει χωρίς να το καταλάβουμε και χωρίς να έχουμε ολοκληρώσει ό,τι θα θέλαμε. Στο σπίτι, αν δεν μας περισπούν παιδιά, μπορούμε να δουλεύουμε τις μισές ώρες για το ίδιο αποτέλεσμα.

3. Αποφεύγουμε να αναζητήσουμε αλλού Wi-Fi
Oσοι δουλεύουν στο σπίτι, πηγαίνουν συχνά σε καφέ με Wi-Fi για να περάσουν εκεί κάποιον χρόνο χωρίς να σταματήσουν την εργασία τους επειδή νιώθουν ότι στο σπίτι θα «σκάσουν». Καλύτερα να πηγαίνουμε για καφέ, χωρίς τον υπολογιστή, ώστε πραγματικά να ξαλαφρώσουμε, παρά να προσπαθούμε να δουλέψουμε έξω. Δεν μπορείς να αποδόσεις «εκτός» όσο αποδίδεις «εντός».

4. Κλειδώνουμε την κουζίνα
Η μεγαλύτερη παγίδα της δουλειάς στο σπίτι είναι η κουζίνα. Δεν ξέρω πώς θα το καταφέρετε –εγώ δεν το έχω καταφέρει ακόμη, παρά μόνο ανά περιόδους, όταν η ζυγαριά ανεβαίνει επικίνδυνα- αλλά πραγματικά, πρέπει να υποκρίνεστε ότι είσαστε κάπου όπου δεν υπάρχει γεμάτο ψυγείο και εξοπλισμένα ντουλάπια.

5. Χρησιμοποιούμε χρονόμετρο ηλεκτρονικών διαλειμμάτων
Καθώς δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας κάνει παρατήρηση και επίσης δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να «κατεβάσει» το facebook, όπως κάνουν σε πολλά γραφεία, η απειλή της αφηρημένης περιήγησης στον κυβερνοχώρο είναι διαρκής και ανελέητη. Αν είστε από εκείνους που ψάχνουν κάτι και ξεφεύγουν σε δέκα άλλο, βάλτε χρονόμετρο να σας θυμίζει ότι… αρκεί.

6. Αφήνουμε την κρεβατοκάμαρα στην ησυχία της…
Αν, για οποιονδήποτε λόγο, αρχίζουμε να παίρνουμε δουλειά στο κρεβάτι, το πιθανότερο είναι να καταλήξουμε με αϋπνίες. Μην απαντάτε καν τα emails σας ξαπλωμένοι. Δημιουργήστε έναν παραδεισένιο χώρο ύπνου εκεί που βρίσκεται το στρώμα σας και μην τον συνδέσετε ποτέ με δουλειά.

7. Απαντάμε στο τηλέφωνο, σαν να ήμαστε σε γραφείο
Όσοι μας τηλεφωνούν στο σπίτι, νομίζουν πως μας τηλεφωνούν στο σπίτι… απλώς. Δεν καταλαβαίνουν ότι εκείνη την ώρα, εμείς δουλεύουμε και δεν μπορούμε να διακόψουμε για περιττό λόγο αυτό που κάνουμε. Χρειάζεται όμως μεγάλη επιμονή για να τους το δώσετε να το καταλάβουν. Κλείνουμε συνεχώς το τηλέφωνο, λέγοντας «συγγνώμη, δουλεύω».

8. Συγυρίζουμε καθημερινά το γραφείο και τον… εαυτό μας
Καθώς δεν μας βλέπει κάποιος και επίσης δεν αναφερόμαστε σε κάποιον, συχνά παραμελούμε και τον εργασιακό μας χώρο και τον εαυτό μας. Δεν υπονοώ φυσικά ότι μπορεί κάποιος να ντύνεται μέσα στο ίδιο του το σπίτι σαν να βγαίνει έξω, αλλά η ακαταστασία και οι πιτζάμες δεν μας κάνουν καλό ψυχολογικά και δεν βοηθούν στην καλύτερη απόδοση.

9. Αισθανόμαστε άνετα…
Προμηθευόμαστε μια καλή, ανατομική, καρέκλα, ανεβάζουμε την οθόνη στο επίπεδο των ματιών, τακτοποιούμε φακέλους και συρτάρια. Είναι σημαντικό να μην νιώθουμε πως όλα είναι εκκρεμότητα όταν σταματάμε τη δουλειά, αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα να εγκαταλείψουμε τον χώρο και να κάνουμε πως δεν βλέπουμε.

10. … αλλά όχι και πολύ άνετα!
Aς μην το παρακάνουμε κιόλας με τις ευκολίες του σπιτιού. Και αυτό, γιατί αν τυχόν, πρέπει να ξαναγυρίσουμε σε γραφείο, θα μας φανεί Γολγοθάς. Για αυτό, η καλύτερη συμβουλή είναι η πειθαρχία. Πειθαρχία και μόνον πειθαρχία σύντροφοι!

Copyright: Ollyy, www.shutterstock.com

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Παρακαλούμε διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια που το περιεχόμενό τους δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους, είναι υβριστικά ή προσβλητικά, θα διαγράφονται. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που τηρείτε την πολιτική εύρυθμης λειτουργίας και διαλόγου της σελίδας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας…