4 βήματα για επίτευξη και των δύο -επαγγελματική επιτυχία και προσωπική ευτυχία.

Οι περισσότεροι Millennials, καθώς σχεδιάζουν την καριέρα τους και επιδιώκουν τoν πιο αποτελεσματικό συνδυασμό εργασίας-προσωπικής ζωής, αναρωτιούνται: η επαγγελματική επιτυχία συνεπάγεται την επίτευξη της ευτυχίας; Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό τους, ανησυχεί ότι η φιλοδοξία και η ευημερία είναι δύο έννοιες αμοιβαία αντίθετες.

Οι ερευνητές, εν τω μεταξύ, διχάζονται όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των υψηλών επαγγελματικών επιτευγμάτων και της καλής υγείας. Έπειτα από έρευνα του Πανεπιστήμιου Notre Dame που διεξήχθη σε 717 άτομα με υψηλές επιδόσεις, διαπιστώθηκε ότι, κατά μέσο όρο, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ήταν ελαφρώς πιο ευτυχισμένοι και με μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που έθεταν λιγότερους επαγγελματικούς στόχους και είχαν μικρότερες φιλοδοξίες. Επιπλέον, η φιλοδοξία φάνηκε να συνδέεται πολλές φορές με εκδήλωση άγχους, κατάθλιψη, ακόμα και διπολική διαταραχή.

Από την άλλη, η επίτευξη των στόχων ευχαριστεί αναμφισβήτητα το μυαλό μας, έστω και προσωρινά. Όταν πλησιάζουμε, και εν τέλει επιτυγχάνουμε, τον στόχο, οι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με την ευχαρίστηση, όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη «πλημμυρίζουν» τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου μας και μας προσφέρουν ευτυχία. Έρευνα του περιοδικού International Journal of Behavioral Development διαπίστωσε ότι οι προγνωστικοί δείκτες ευημερίας στην τρίτη ηλικία ήταν υψηλότεροι σε άτομα που είχαν επαγγελματική επιτυχία.

Αν και η συσχέτιση μεταξύ επαγγελματικής επιτυχίας και ευημερίας είναι ασαφής, οι ερευνητές συμφωνούν ότι η επίτευξη ορισμένων στόχων μπορεί να αποβεί καλή τόσο για την καριέρα, όσο και για την ψυχική υγεία. Στη συνέχεια, παρατίθενται τέσσερα βήματα που θα βοηθήσουν τους Millennials να επιτύχουν τους στόχους τους και να κατακτήσουν την ευτυχία.

1. Μην κυνηγάτε την ευχαρίστηση με μανία

Η επιδίωξη της ευτυχίας, δεν μας κάνει πιο επιτυχημένους. Μελέτη απέδειξε ότι οι φοιτητές οι οποίοι έθεταν στόχους με βάση την αναμενόμενη ευχαρίστηση που θα τους προσέφερε η επίτευξή αυτών, εκτελούσαν την εργασία τους με χειρότερο τρόπο. Μία άλλη μελέτη κατέληξε ότι οι φοιτητές οι οποίοι έθεταν ως προτεραιότητα την απόλαυση και την άμεση ευχαρίστηση, κατά τον καθορισμό των ακαδημαϊκών τους στόχων, επιτύγχαναν σε μικρότερο βαθμό από ό,τι εκείνοι με μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες και στόχο την «αυτοπραγμάτωση». Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που αναζητούν  επιτακτικά την ευτυχία εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ παρουσιάζουν, επίσης, πιο έντονα σημάδια απογοήτευσης και αρνητικά συναισθήματα. Λογικό…

2. Θέστε εγγενείς στόχους

Εγγενείς στόχοι είναι εκείνοι οι οποίοι ικανοποιούν τις εσωτερικές-ψυχολογικές μας ανάγκες για αυτονομία, ικανότητα και ανάπτυξη. Εξωγενείς στόχοι, αντιθέτως, είναι εκείνοι που περιλαμβάνουν τα χρήματα, την απόκτηση αγαθών και την κοινωνική τάξη. Μία πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη σε απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών, απέδειξε ότι η επίτευξη των εγγενών στόχων σχετίζεται με την καλύτερη ψυχολογική υγεία, ενώ η επίτευξη των εξωγενών με την κακή διαβίωση. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι εγγενείς φιλοδοξίες συσχετίζονται θετικά με την ευημερία και αρνητικά με την εμφάνιση κατάθλιψης και άγχους.

3. Στοχεύστε ψηλά

Σύμφωνα με έρευνες, όσο πιο δύσκολος είναι ένας στόχος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα επίτευξής του (εφόσον ένα άτομο έχει δεσμευτεί στον στόχο και έχει τις απαραίτητες ικανότητες). Από την άλλη πλευρά, οι πολύ υψηλοί στόχοι μπορεί να λειτουργήσουν αποθαρρυντικά. Ο ψυχολόγος Edwin Locke, εξηγεί πως οι στόχοι θα πρέπει να είναι αρκετά δύσκολοι έτσι ώστε να μας παρακινούν και να μας ενθουσιάζουν, αλλά όχι τόσο προκλητικοί που να μην δίνουν καμία πιθανότητα για την επίτευξή τους – γεγονός που στην ψυχολογία αποκαλείται «βέλτιστη απογοήτευση». Έπειτα από μελέτες, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που θέτουν φιλόδοξους στόχους έχουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης, σε σχέση με εκείνους που έχουν πιο συντηρητικές φιλοδοξίες. Ο συγγραφέας της μελέτης, του Πανεπιστημίου Riverside της Καλιφόρνια, καθηγητής του Μάρκετινγκ, Cecile Cho, τονίζει «Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι να μην πουλήσετε σύντομα τον εαυτό σας. Θέστε υψηλούς στόχους».

4. Να είστε σαφείς, αλλά και «ανοιχτοί»

Μία ανασκόπηση στο 90% των μελετών, αποκαλύπτει ότι οι προκλητικοί στόχοι έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τους πιο εύκολους και ασαφείς. Ένα συχνό παράδειγμα αόριστου στόχου είναι το «θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ». Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν πραγματικά τον καλύτερο τους εαυτό, όταν προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό αορίστως. Ένας σωστός τρόπος επίτευξης των στόχων είναι η ποσοτικοποίησή τους, δηλαδή για παράδειγμα η επίτευξη της αύξησης των πωλήσεων κατά 10%, ή η απαρίθμηση τους, δηλαδή η ακολουθία συγκεκριμένων βημάτων, διότι αυτή η μέθοδος αυξάνει την πιθανότητα ενός ατόμου για την επιτυχή ολοκλήρωση τους.

Η πραγματική επιτυχία συνδέεται με τη συναισθηματική ανανέωση και δεν προκαλεί άγχος. Όταν θέτουμε τους σωστούς στόχους και με την κατάλληλη «δοσολογία», ευτυχία και επιτυχία αλληλοενισχύονται.

Copyright: Peter Bernik, www.shutterstock.com

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Παρακαλούμε διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια που το περιεχόμενό τους δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους, είναι υβριστικά ή προσβλητικά, θα διαγράφονται. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που τηρείτε την πολιτική εύρυθμης λειτουργίας και διαλόγου της σελίδας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας…