Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και τα ωραία. Για τους πρωτάρηδες, φοιτητές ή μη, ο  πρώτος μήνας εργασίας στον χώρο που θέλουν είναι καθοριστικός για την πορεία της καριέρας τους και σύμφωνα με εμπειρογνώμονες πρέπει οι ίδιοι να είναι εξαιρετικά διορατικοί και να βάλουν σίγουρα τα δυνατά τους.
Ο καθορισμός και η εκτέλεση των στόχων είναι το κλειδί της επιτυχίας για μια σταδιοδρομία σε οποιοδήποτε επίπεδο αλλά και ένα εργαλείο ιδιαίτερα χρήσιμο για τους νέους εργαζόμενους.
«Μην περιμένετε να λάμψετε» λέει η Nicole Williams ειδικός καριέρας του LinkedIn.
Από τη στιγμή που θα γίνει η πρόσληψη, στόχος σας είναι να παγιώσετε τη θέση σας στην εργασία που σας έχει δοθεί, ενώ δεν έχει τόσο νόημα να σκέφτεστε τα λάθη που μπορεί να κάνετε στην αρχή, απλά φροντίστε να επανορθώσετε την κατάσταση γρήγορα.
Οι ειδικοί προσφέρουν τις παρακάτω συμβουλές επιτυχίας του πρωτάρη.

1. Κάνετε ερωτήσεις και παρατηρήστε.
Θα πρέπει να μαθαίνετε και να ακούτε αυτούς που είναι ήδη εκεί. Αναρωτηθείτε για ποιον λόγο κάποιοι είναι επιτυχημένοι και επεξεργαστείτε τον τρόπο εργασίας τους. Επίσης, το να ρωτάτε θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς «τρέχουν τα πράγματα» και τι να περιμένετε, όπως επίσης και το πώς θα πρέπει να κινείστε μέσα σε έναν χώρο εργασίας. Μάθετε για το γενικότερο χαρακτήρα της εταιρείας: πώς και πότε επικοινωνούν με e-mail, πώς οργανώνονται οι ατζέντες, πότε έρχονται στο γραφείο, πότε φεύγουν και παίρνουν άδειες, και πώς διαχέεται η πληροφορία. Γενικότερα, είναι καλύτερο να ρωτάμε παρά να υποθέτουμε.

2. Εμφανιστείτε τη σωστή στιγμή και κάνετε αισθητή την παρουσία σας.
Οι ειδικοί συστήνουν να ρυθμίζετε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών σας σύμφωνα με την άφιξη και την αποχώρηση των γύρω σας. Αν είστε αργοπορημένοι, μην προβάλλετε δικαιολογίες. Αν δεν σας λένε κάτι για την αργοπορία σας, αποδείξτε την αξία σας με τη συνολική απόδοσή σας και τη συνεισφορά σας. Είναι σώφρον να μην ξεπερνάμε τα όρια ανοχής των άλλων. Επίσης, σημαντικό είναι να καταλάβουν οι άλλοι ότι είστε εκεί, χωρίς να προκαλείτε. Δείξτε όμως το ανάστημά σας.

3. Δικτυωθείτε.
Η γνωριμία με νέους ανθρώπους θα σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερα για την εταιρεία πέρα από τον άμεσο ρόλο σας και τις αρμοδιότητές σας, αλλά και για το πώς συνεργάζονται οι ομάδες μεταξύ τους. Επίσης θα καταλάβετε ποιος ανταποκρίνεται καλύτερα σε μια θέση και γιατί. Γνωρίστε καλύτερα τους συναδέλφους σας αλλά αποφύγετε να μπείτε σε συζητήσεις με αρνητικά σχόλια.

4. Δείξτε σεβασμό.
Να σέβεστε τους πάντες, ακόμη και αυτούς που βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση από εσάς. Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας δώστε στον συνομιλητή σας την απαραίτητη προσοχή, μη στέλνετε ταυτόχρονα e-mails και μη δέχεστε τηλεφωνήματα. Αν παρ΄ όλα αυτά, πρέπει, εξηγήστε ευγενικά γιατί τον διακόπτετε.

5. Μάθετε τι περιμένουν από εσάς.
Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά δεν έχει σημασία η θέση σας ή το πόστο εργασίας σας. Ανιχνεύστε το τι περιμένει ο εργοδότης σας από εσάς και κάνετε το καλύτερο ώστε να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες του. Αν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο, ρωτήστε τι περιμένουν από εσάς κάθε στιγμή και σε κάθε περίπτωση και ελέγξτε αν εργάζεστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε, θα κερδίσετε και πολύτιμο χρόνο.

6. Ανελιχθείτε άμεσα και διακριτικά.
Αν σας ζητηθούν δυο εναλλακτικές, παρέχετε τις διπλάσιες. Έτσι, οι συνεργάτες σας θα στηρίζονται σε εσάς όχι μόνο για εκείνη τη στιγμή αλλά και για μελλοντικά σχέδια. Μια εταιρεία μπορεί να διδάξει έναν υπάλληλο την εργασία αλλά όχι την ηθική της ή το πάθος. Αγκαλιάστε τα εσείς – θα σας φανούν χρήσιμα για οποιαδήποτε δουλειά στο μέλλον (ακόμη και αν δεν εκτιμηθεί άμεσα εκεί που είστε).

7. Να είστε παθιασμένοι και ενθουσιώδεις.
Αφιερωθείτε σε αυτό που κάνετε. Αντλήστε ιδέες από παγκόσμιες τάσεις, παρακολουθείτε τον ανταγωνισμό, ενημερωθείτε για καινοτόμες προτάσεις. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σας, διευρύνετε το εύρος των γνώσεών σας καθημερινά, βρείτε λίγο προσωπικό χρόνο για έρευνα και αυτό θα σας βοηθήσει να είστε αποτελεσματικοί και στη δουλειά σας. Άλλωστε, η γνώση δεν σταματά ποτέ και δεν πάει ποτέ χαμένη!

8. Υιοθετήστε την εβδομαδιαία ενημέρωση.
Αποκτήστε τη συνήθεια να στέλνετε μια εβδομαδιαία ενημέρωση κατάστασης στον εργοδότη σας ή στους υπεύθυνους σας που να σχετίζεται με την εργασία και με τα projects τα οποία έχετε αναλάβει. Εκτός του ότι αυτό δείχνει επιμέλεια, σας βοηθάει στην οργάνωσή σας και την εξέλιξη των εργασιών σας. Και αν κανείς δεν θέλει να λαμβάνει την ενημέρωσή σας, μπορείτε να την καταγράφετε απλώς για τον εαυτό σας.

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…