Το να βρεθείς σε μια δουλειά που να έχεις manager νεότερο από σένα μπορεί να συμβεί. Όπως και το να χρειαστεί να μανατζάρεις εσύ ο ίδιος, μεγαλύτερους από σένα ανθρώπους. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Πώς κρατιούνται οι ισορροπίες;

 

Μια δύσκολη περίπτωση στην εργασιακή πορεία ενός ανθρώπου είναι το να έχει ως manager κάποιον μικρότερο σε ηλικία. Όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι αγγλοσάξονες «Damn!». Και τώρα; Χίλιες σκέψεις μπορούν να περάσουν από το μυαλό σου: «Δηλαδή, θα μας λέει τι να κάνουμε ο newbie», ή «Πώς βρέθηκε αυτός σε αυτή τη θέση;», ή «Ξέρει καλά τη δουλειά; Πώς θα ακολουθούμε τις οδηγίες του;». Ψυχραιμία. Τίποτα δεν έχει πάει στραβά. Καμιά δαρβίνεια θεωρεία της εξέλιξης δεν έχει έρθει τούμπα. Η ηλικία στο θέμα του management παίζει ένα ρόλο, αλλά δεν παίζει τον πρωταρχικό. Και το να έχεις ένα manager του οποίου τα γένια μεγαλώνουν πιο αργά από τα δικά σου (το είπα λογοτεχνικά!), έχει πολύ ενδιαφέρον στο πώς λειτουργεί μια ομάδα, φτάνει να κρατάς στο νου σου τα εξής:

  • Το ότι είναι πιο μικρός δεν σημαίνει ότι είναι πιο άπειρος. Η εμπειρία μερικές φορές έρχεται σε συμπυκνωμένες μορφές, και μπορεί ο άνθρωπος που βλέπεις να έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του σε «εξετάσεις» πάνω στο αντικείμενό του.
  • Από την άλλη, το ότι είναι manager δεν σημαίνει ότι δεν θέλει τη βοήθειά σου. Σε θέματα που βλέπεις ότι μπορεί να κινδυνεύει να πάρει μια λάθος απόφαση, δώσ’ του ένα χέρι βοηθείας. Αυτό σημαίνει ‘ομάδα’, και αν είναι ακομπλεξάριστος και ο ίδιος, θα το εκτιμήσει πολύ.
  • Σε προστριβές (που θα συμβούν μέσα στον εργασιακό χώρο) μην αναφέρεις ηλικίες. Το ‘εγώ είμαι τόσο χρονών και εσύ τόσο χρονών’, δεν θα βοηθήσει κανέναν.
  • Το να βγάζεις συμπεράσματα για έναν άνθρωπο με βασικό γνώμονα την ηλικία του, δεν διαφέρει και πάρα πολύ από το να τον κρίνεις με βάση το φύλο του, το χρώμα του, την εθνικότητά του, τη σεξουαλική του ταυτότητα.
  • Ακόμα κι αν θεωρείς ότι είναι λιγότερο ικανός από σένα, μην ξεχνάς ότι η… ικανότητα φλερτάρει έντονα με την «έννοια της σχετικότητας». Μπορεί κάποιος να είναι ικανός στο να εμψυχώνει, να δουλεύει παραγωγικά, να γράφει, να αντιλαμβάνεται τις τάσεις, να συσπειρώνει μια ομάδα, να παίρνει αποφάσεις, να χειρίζεται κρίσεις, να λύνει προβλήματα, να αλλάζει κατευθύνσεις, να φτιάχνει προϋπολογισμούς. Αλλά όχι όλα μαζί. Δεν είμαστε όλοι ικανοί σε όλα. Γι’ αυτό δουλεύουμε ομαδικά.
  • Ο σεβασμός είναι αμφίδρομος. Το δικό σου προβάδισμα στην ηλικία και το δικό του προβάδισμα στην ιεραρχία, δεν λένε απολύτως τίποτα. Είναι στιγμιαίες αξίες. Για να διατηρήσεις τον σεβασμό, θέλει προσπάθεια και αν βασίζεσαι μόνο σε ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως και σε senior επαγγελματικούς τίτλους, η προσπάθεια θα πάει χαμένη.
  • Μοιράσου τις εμπειρίες ή τις ανησυχίες σου. Το ότι είναι μικρότερος, δεν σημαίνει ότι δεν θα τις καταλάβει. Είναι ένας επαγγελματίας που έχει ευθύνη και αρμοδιότητες. Και θέλει να τα πάει καλά όσο κι εσύ.
  • Μπες στη θέση του. Θυμήσου πώς ήσουν στην ηλικία του. Μπορεί να έχουν περάσει μόλις 2 χρόνια ή 12 (ή και περισσότερα). Πώς ήθελες να σε αντιμετωπίζουν τότε; Ένιωθες ανασφάλεια; Πώς ένιωθες με το ενδεχόμενο να μη σε εμπιστεύονται αρκετά;
  • Επωφελήσου. Ένας νεότερος άνθρωπος έρχεται ναι μεν με πρακτικές ελλείψεις, αλλά αντιστοίχως και με πλεόνασμα. Πλεόνασμα σε αντοχές, σε φρέσκες ιδέες, σε τριβή με μια πιο νεανική κουλτούρα. Μια κουλτούρα που αν την αξιοποιήσετε σωστά αμφότεροι, θα βοηθήσει πολύ την εταιρεία – δεν υπάρχει εταιρεία που να μην θέλει να έχει απήχηση στο νεανικό κοινό.
  • Τέλος, χτίσε γέφυρες αντί να βλέπεις χάσματα. Ένα ηλικιακό χάσμα (όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι) είναι λογικό να φέρνει σε αμηχανία τον νεότερο manager και τον μεγαλύτερο εργαζόμενο. Η πρόκληση είναι να χτίσετε γέφυρες πάνω από το χάσμα. Οι γέφυρες θα γίνουν το σημείο συνάντησης και των δυο σας και θα δημιουργήσουν αίσθημα ασφάλειας.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Copyright: www.shutterstock.com