Τρεις διαφορετικοί software engineers μας εξηγούν τη δουλειά τους, μια δουλειά που ενώνει την τεχνολογία με την αναλυτική σκέψη και τη δημιουργικότητα, μια δουλειά που -χωρίς υπερβολή- μας εισάγει στο μέλλον.

Αλέξανδρος Χαλκιάς, Software Engineer, Nokia*

Από αρκετά μικρός, σχεδόν από τα 15 μου ήξερα ότι ήθελα να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι. Το Software Engineering είναι επάγγελμα που σου δίνει πολλές δυνατότητες και στο οποίο μπορείς να βρεις την δική σου κλίση. Δεν είναι ένα αδιαίρετο πράγμα: υπάρχει μεγάλο φάσμα αντικειμένων, μπορείς να εξειδικευτείς πχ. στο web development και να φτιάχνεις ιστοσελίδες. Μπορεί να ειδικευτείς στο mobile κομμάτι, και να προγραμματίζεις iOS και Android εφαρμογές. Μπορεί να ασχολείσαι με εφαρμογές ειδικού τύπου, όπως τα συστήματα τηλεπικοινωνιών, που είναι αυτό που κάνω εγώ στη Nokia.

Ένα από τα πιο ωραία πράγματα όταν δουλεύεις ως software engineer είναι ότι έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή και να συνεργαστείς με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, επειδή η πληροφορική είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Επίσης, η δουλειά αυτή σε «αναγκάζει» να διαβάζεις και να ενημερώνεσαι συνεχώς, για να μπορείς να αφομοιώσεις τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και να μένεις πάντα up to date. Για παράδειγμα, συχνά εμφανίζονται καινούργια frameworks (δλδ. μέθοδοι δουλειάς και εργαλεία), τα οποία γίνονται πολύ γρήγορα hot και η γνώση τους μπορεί να δημιουργήσει πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες. Ένα πράγμα το οποίο πρέπει να προσέξει κανείς, είναι το να μην μείνει σε ένα γενικό πλαίσιο, κάνοντας πολλά πράγματα μαζί σε επιφανειακό επίπεδο, γιατί έτσι δεν εξειδικεύεσαι. Η εις βάθος γνώση και η εξειδίκευση έχουν μεγάλη ζήτηση, ένας software engineer με συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο έχει -πιστεύω- εξασφαλισμένη απασχόληση στις μέρες μας.

*H Nokia Ελλάδας είναι από τα κεντρικά παραρτήματα του παγκόσμιου brand τεχνολογίας, όπου το R&D (research & development) κατέχει σημαντική θέση.

 

Γιώργος Χατζηγεωργακίδης, Software Engineer, Clio Muse*

Ως software engineer, εργάζομαι συνήθως σε διάφορα projects μαζί με μια ομάδα από developers. Αυτό απαιτεί πολύ καλή συνεννόηση μεταξύ των μελών της ομάδας, σωστό καταμερισμό, και συνεχή ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών και των θεμάτων που προκύπτουν.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν φορές που ένας developer πρέπει να δουλέψει ανεξάρτητα και να πάρει πρωτοβουλίες. Χρειάζεται κριτική σκέψη, προσοχή στη λεπτομέρεια και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων με τρόπο που εξυπηρετεί καλύτερα σε κάθε περίπτωση. Πρόκειται για διαδικασία ιδιαίτερα δημιουργική.

Η ευθύνη της δουλειάς ενός software engineer είναι τεράστια. Η τεχνική υποδομή μιας εφαρμογής είναι αποτέλεσμα της δουλειάς μας, και πρέπει να φροντίζουμε όλα να δουλεύουν σωστά για τον τελικό χρήστη.

Φυσικά, ορισμένες φορές προκύπτουν bugs. Ένα σφάλμα μπορεί να χρειαστεί ώρες για να εντοπιστεί και να διορθωθεί. Ακουστικά λοιπόν, απομόνωση, συγκέντρωση, και “στύψιμο” του μυαλού μέχρι να βρεθεί λύση. Συχνά ένα διάλειμμα βοηθά να πάρεις απόσταση από το πρόβλημα και, επιστρέφοντας, η λύση μπορεί να είναι προφανής.

Υπάρχουν στιγμές που η επίλυση προβλημάτων είναι μεγάλη πρόκληση, και η διαδικασία κουραστική. Αντίστοιχη όμως είναι η επιβράβευση και ικανοποίηση όταν λυθεί το πρόβλημα.

Από την εργασία μου στην Clio Muse και την πρότερη εμπειρία μου, διαπιστώνω ότι μαθαίνω και βελτιώνομαι συνεχώς. Αυτό που μου αρέσει περισσότερο σε αυτό το επάγγελμα είναι οι άφθονες δυνατότητες για μάθηση, και χαίρομαι που υπάρχει χώρος για προσωπική εξέλιξη.

*Η Clio Muse είναι ένα πρωτοποριακό βραβευμένο ελληνικό app, που προσφέρει ψηφιακές ξεναγήσεις σε πολυάριθμους προορισμούς στον κόσμο, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως πλατφόρμα-διανομέας για τις ξεναγήσεις που υποβάλλουν οι χρήστες της.

 

Ηλίας Καρλής, Strategy & Product Developer, GIVMED*

Ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στο πολυτεχνείο μπήκα από νωρίς στα βαθιά νερά του software. Ατέλειωτες νύχτες να προσπαθείς να βρεις το bug, ατελείωτα μηνύματα λάθους να περιμένουν αποκρυπτογράφηση και φυσικά ατελείωτη κούραση. Μέχρι εκείνη τη μαγική στιγμή που όλα αλλάζουν. Χωρίς να είσαι πάντα σίγουρος γιατί, ο κώδικας τρέχει, όλα μπαίνουν στη θέση τους και εσύ έχεις λύσει άλλο ένα πρόβλημα.

Ως φοιτητής, ίσως δεν καταλαβαίνεις τη σημασία αυτής της στιγμής. Στην πρώτη σου δουλειά, όμως, σίγουρα το κάνεις. Ως software engineer, λύνεις προβλήματα με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Οργανώνεις την πληροφορία που άλλοι δυσκολεύονται να χειριστούν. Δημιουργείς περιβάλλοντα και λύσεις από το μηδέν. Συνδυάζεις διαφορετικές τεχνικές (και όχι μόνο) γνώσεις τις οποίες εξελίσσεις διαρκώς. Όλα αυτά, βέβαια, πάνε πακέτο με πολλές προθεσμίες και απαιτήσεις χρηστών. Και φυσικά πολλούς καφέδες . Α, και την (άδικη!) φήμη ότι επειδή ασχολείσαι με τον κλάδο, είσαι geek! Όμως το αξίζει.

Το πιο απρόσμενο; Δεν είναι απλά ένα επάγγελμα. Σιγά σιγά γίνεται νοοτροπία και εισβάλλει στην καθημερινή σου ζωή. Σε κάνει να θες να δίνεις λύσεις και σε άλλα προβλήματα, προσωπικά και μη. Σε εξελίσσει.  Είναι αυτό που οδήγησε εμένα και την ομάδα μου στο GIVMED να προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με τη χρήση της τεχνολογίας ένα κοινωνικό πρόβλημα.

Νομίζω πως πολλοί φοβούνται τον κλάδο λόγω άγνοιας. Αν τον γνωρίσουν, όμως, είμαι σίγουρος πως θα το λατρέψουν. Εγώ το έκανα!

*Η GIVMED είναι μια αξιέπαινη εφαρμογή με τη μορφή μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με την οποία ο καθένας μπορεί να προσφέρει εύκολα τα φάρμακα που του περισσεύουν ακριβώς εκεί που υπάρχει ανάγκη.

 

Του Δημήτρη Φαλλιέρου