#1 –  Έχουμε μόνο δύο αγαθά: Τη Γνώση και τον Χρόνο
Δεν έχει σημασία με τι ασχολείστε ή για ποιον δουλεύετε. Στην πραγματικότητα, δουλεύουμε μόνο για ένα άτομο, και αυτό είναι ο εαυτός μας. Παρομοίως τα μόνα αγαθά που έχουμε για να «πουλήσουμε», είναι ο χρόνος και η γνώση μας. Παρακάτω παρατίθενται κάποια παραδείγματα –αυτοαπασχολούμενων που όμως κάλλιστα τα ίδια που αναφέρονται θα μπορούσαν να τα προσφέρουν και ως υπάλληλοι κάπου (ίσως όχι ο συγγραφέας, αλλά μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με δημοσιογράφο για παράδειγμα):
Αγρότης – Περνά τις ώρες του/της για τη συγκομιδή των φρούτων ή των λαχανικών με στόχο την απολαβή χρημάτων. Ένα τέλειο παράδειγμα σχέσης ώρας και χρήματος.
Ιατρός – Ξοδεύει τον χρόνο του, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη, η οποία βασίζεται στη γνώση που έχει αποκτήσει. Ένα τέλειο παράδειγμα σχέσης χρόνου και γνώσης με χρήματα. 
Συγγραφέας – Περνά τον χρόνο του γράφοντας ένα βιβλίο, το οποίο βασίζεται στη γνώση του/της ή στη διανοητική του ικανότητα και έπειτα πουλά το βιβλίο αυτό, πολλές φορές. Ακόμα ένα παράδειγμα σχέσης γνώσης και χρόνου με χρήματα.
Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις των αυτοαπασχολούμενων, ο επαγγελματίας χρησιμοποιεί τις γνώσεις του, ξοδεύοντας παράλληλα τον απαιτούμενο χρόνο ώστε η γνώση αυτή να μετατραπεί σε προϊόν με αξία. Αυτή η έννοια συχνά προκαλεί σύγχυση: η ουσία πάντως είναι ότι οι πελάτες πληρώνουν με χρήματα αυτό που έχετε ως γνώση και το αποδίδετε σε χρόνο. Η επιτυχία επιτυγχάνεται με το συνδυασμό των δύο αυτών αγαθών, δηλαδή του χρόνου και της γνώσης  σε εκείνο το μαγικό «πακέτο», το οποίο θα μπορούσε να πωληθεί περισσότερο ή και ακριβότερα.  

 #2 – Η εφαρμογή της γνώσης είναι δύναμη
Η γνώση από μόνη της δεν είναι δύναμη! Η εφαρμογή της γνώσης είναι δύναμη. Η γνώση είναι απλά ένα αγαθό, ένα προϊόν σαν όλα τα άλλα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να πουληθεί. Ο τρόπος με τον οποίο η γνώση οργανώνεται, παρουσιάζεται, μοιράζεται και τελικά λαμβάνεται από τους άλλους ανθρώπους είναι που την κάνει τόσο ισχυρή.
Η γνώση είναι άχρηστη, αν δεν μοιράζεται αποτελεσματικά. Η ικανότητα σας ακόμη και να εκπαιδεύετε τους άλλους να εφαρμόζουν αποτελεσματικά τις γνώσεις που τους παρέχετε, είναι αυτό που την κάνει ένα περιουσιακό στοιχείο… κάτι που αξίζει να αγοραστεί.

#3 – Ο χρόνος έχει μεγαλύτερη αξία από τα χρήματα
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να καταλάβετε είναι το γεγονός ότι υπάρχουν δύο βασικές μορφές συναλλαγής, τα χρήματα και ο χρόνος. Από αυτά τα δύο, ο χρόνος μπορεί να αποδειχθεί πολυτιμότερος, διότι δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Το πλεόνασμα του χρόνου και η απεριόριστη ελευθερία να τον χρησιμοποιήσετε όπως επιθυμείτε, λογίζεται πολλές φορές ως το αληθινό μέτρο της επιτυχίας.
Ο χρόνος που διαθέτετε δεν θα πρέπει να σχετίζεται με τα χρήματα. Δηλαδή ανεξαρτήτως από το πόσο καλά μεταδίδετε τη γνώση σας στους άλλους, εάν πληρώνεστε ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτετε κάθε φορά, σύντομα η επιχείρησή σας δεν θα εξελίσσεται παρά θα μένει στάσιμη. 
Κάποιοι –ομολογουμένως όχι και τόσο πολλοί, αλλά υπάρχουν και μας εκπλήσσουν- επιτυχημένοι αυτοαπασχολούμενοι το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό και συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς τους γύρω από το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας της αυτοαπασχόλησης: τη δημιουργία του παθητικού εισοδήματος. Το παθητικό εισόδημα επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των γνώσεών σας σε μία φόρμουλα, η οποία μπορεί να σχεδιαστεί και να δημιουργηθεί μία φορά και στη συνέχεια να πωλείται κατ’ επανάληψη ξανά και ξανά. Η εύρεση ενός μοναδικού τρόπου να προωθήσετε και να πουλήσετε αυτή τη γνώση, είναι το κλειδί της επιτυχίας.

#4 – Η επιτυχία σχετίζεται με το να ξέρετε τι θέλετε
Η επιτυχία της αυτοαπασχόλησης βασίζεται πάνω στη γνώση των «θέλω» σας, στην κατανόηση των ικανοτήτων σας και στην εφαρμογή τους με σκοπό την επίτευξη των στόχων σας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι απολύθηκαν από τις, οχτάωρες καθημερινής βάσης, δουλειές τους και μέσα σε μερικά χρόνια αυτοαπασχόλησης έγιναν βρήκαν λύσεις πιο προσοδοφόρες –ειδικά σε νέες ιδέες και επαγγέλματα της εποχής.  
Ρίξτε μια ματιά γύρω σας, στα “success stories” που προέκυψαν από το πουθενά.  Αυτές οι ιστορίες δεν ξεκίνησαν από ανθρώπους που βασίστηκαν πάνω στις πρωτοβουλίες άλλων. Βασίστηκαν αυστηρά πάνω στην προσωπική αντίληψη και επιλογή τους. Οι άνθρωποι αυτών των «ιστοριών επιτυχίας» αναγνώρισαν τις ικανότητές τους, αντιλήφθηκαν τι μπορούν να κάνουν και τι θέλουν ακριβώς. Όταν οι άνθρωποι καταφέρουν να το συνειδητοποιήσουν αυτό, και η απόφασή τους να κάνουν το επόμενο βήμα είναι επίσης συνειδητή, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας είναι απεριόριστες.

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…