Όταν λαμβάνουμε αρνητικά κύματα στο γραφείο από τους περισσότερους συναδέλφους μας, τότε σίγουρα κάτι κάνουμε λάθος. Αν, δηλαδή, διακρίνουμε γύρω μας διάχυτη δυσαρέσκεια, τότε δεν μας ζηλεύουν: εμείς πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά στο γραφείο.

Λίγο η συνήθεια, λίγο τα προβλήματα του καθενός μας, δεν είναι απίθανο, κάποια στιγμή η συμπεριφορά μας στο γραφείο να «αλλοιωθεί», με την έννοια τού να αρχίσουμε να υιοθετούμε συνήθειες οι οποίες είναι αντιεπαγγελματικές, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε καθόλου. Οι πέντε, απλές, παρακάτω σημειώσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να δείτε τον εαυτό σας καλύτερα, πιο καθαρά, και να επιστρέψετε από τις διακοπές με άλλα μυαλά και να εφαρμόσετε νέες μεθόδους αντιμετώπισης των πραγμάτων ώστε να περάσετε μια καλύτερη χρονιά!

1. Αμεση ανταπόκριση

Στην εποχή της ταχύτητας, το να καθυστερούμε να απαντήσουμε σε ένα mail, εσωτερικής ή εξωτερικής αλληλογραφίας, είναι πρόβλημα, ακόμα και αν μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, η ενδέχεται να μην μπορούμε να έχουμε τον νου μας στα e-mail. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν μπορούμε να απαντήσουμε ή θέλουμε να χαλαρώσουμε ή λείπουμε σε διακοπές, τότε θα πρέπει να έχουμε ενημερώσει τους συναδέλφους ή ανώτερους μας για την αδυναμία άμεσης ανταπόκρισής μας, έτσι ώστε να μην προκαλέσουμε κάποιο πρόβλημα και επίσης, για να μην δείξουμε αδιαφορία.

2. Τα διαλείμματα

Οι άνθρωποι γύρω μας παρατηρούν – όπως άλλωστε παρατηρούμε και εμείς. Θα σας άρεσε να βλέπετε κάποιον να κάνει διάλειμμα κάθε ένα  τέταρτο; Να σηκώνεται, να μιλάει στο τηλέφωνο, να κάνει βόλτες στο γραφείο; Ακόμη, λοιπόν, και αν σας είναι απαραίτητο –είτε λόγω διάσπασης προσοχής, είτε λόγω νευρικότητας- θα πρέπει με κάποιον τρόπο να περιορίσετε τη συχνότητα με την οποία διακόπτετε τη δουλειά. Νέα συνήθεια που σίγουρα θα σας βγει σε καλό.

3. Αγκαλιά με το smartphone

Μπορεί, όταν είμαστε έξω και βλέπουμε μια παρέα να είναι σκυμμένη πάνω από το κινητό, να κάνουμε αρνητικά σχόλια. Μπορεί, να κάνουμε παράπονα στον σύντροφό μας, όταν δεν μας δίνει σημασία γιατί παίζει συνεχώς στην οθόνη μιας smart συσκευής. Μπορεί να κάνουμε το ίδιο στο γραφείο, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Όταν δεν έχουμε πολλή δουλειά και υπάρχει ελεύθερος χρόνος, δεν χρειάζεται να το δείχνουμε στους πάντες ασχολούμενοι με το τηλέφωνό μας. Είναι ενοχλητικό και προκλητικό, όταν είμαστε σε χώρο εργασίας.

4. Τα παράπονα

Ολοι μας θα νιώσουμε κάποια στιγμή κουρασμένοι, κακοδιάθετοι, αδιάθετοι, κακόκεφοι. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, το να συμβαίνει αυτό καθημερινά ή να το μοιραζόμαστε με τους πάντες γύρω μας, δεν μας καθιστά κάποιους που έχουμε ανάγκη από μια καλή κουβέντα αλλά απλώς γκρινιάρηδες και απελπιστικά ενοχλητικούς τύπους. Ετσι λοιπόν, όταν δεν μας βγαίνει μια καλή κουβέντα ή δεν έχουμε όρεξη για ευγένειες, καλύτερα να κλειστούμε στον εαυτό μας και να σιωπάμε.

5. Ουπς! Πάλι πετάχτηκα…

Θυμάμαι πως όλοι οι έλεγχοι του Δημοτικού ανέφεραν το πόσο καλή μαθήτρια ήμουν αλλά και το πώς πεταγόμουν συνεχώς στην τάξη, διακόπτοντας τους συμμαθητές μου, ακόμη κα τους δασκάλους μου. Εμαθα λοιπόν πως αυτό είναι κάτι άσχημο, ακόμη και όταν ο ενθουσιασμός μας ξεχειλίζει. Είναι αγενές και ανάρμοστο να πετάγεσαι ενώ μιλάει ο άλλος, είτε είναι συνάδελφος είτε επισκέπτης στην εταιρεία όπου εργαζόμαστε. Η διαφωνία, η επικρότηση, η προσθήκη σχολίου και οτιδήποτε άλλο μας έρθει στο κεφάλι, μπορεί να περιμένει μέχρι να ολοκληρώσει ο συνομιλητής μας.

Copyright: bfk, www.shutterstock.com

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Παρακαλούμε διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια που το περιεχόμενό τους δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους, είναι υβριστικά ή προσβλητικά, θα διαγράφονται. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που τηρείτε την πολιτική εύρυθμης λειτουργίας και διαλόγου της σελίδας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας…