Η συναισθηματική νοημοσύνη, γνωστή και ως EΙ (Emotional Intelligence), είναι ένας μετρήσιμος δείκτης (όπως και το IQ που μετράει την ευφυΐα) και αναφέρεται στην ικανότητα να αναγνωρίζουμε τόσο τα δικά μας συναισθήματα όσο και των άλλων, με σκοπό να χειριζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις καταστάσεις που προκύπτουν και τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Στη βιβλιογραφία την πρώτη αναφορά σε όρο διαφορετικό – αν και συμπληρωματικό – του IQ, τη βρίσκουμε το 1983 από τον ψυχολόγο Howard Gardner, ο οποίος  πρώτος αναφέρθηκε σε ένα μοντέλο πολλαπλής νοημοσύνης, που περιλαμβάνει επτά τύπους: γλωσσική, μουσική, λογική-μαθηματική, αντίληψης του χώρου κιναισθητική, διαπροσωπική και ενδοπροσωπική νοημοσύνη.

Οι δύο τελευταίοι τύποι, που ερμηνεύονται ως η ικανότητα να κατανοεί κάποιος πλήρως τους άλλους και τον εαυτό του αντίστοιχα, αποτέλεσαν και τη βάση για να «χτιστεί» ο όρος της συναισθηματικής νοημοσύνης, ο οποίος και τελειοποιήθηκε  προς τα τέλη της δεκαετίας ’90 από τον Daniel Goleman, που θεωρείται ο ισχυρότερος οπαδός της.

Ο Goleman υποστήριξε με σθένος την έννοια αυτή και προέβη σε πολύ σημαντικές έρευνες, προκειμένου να τεκμηριώσει τη σημασία της, τόσο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, όσο και στον εργασιακό μας χώρο. Σε μία από αυτές, και μετά τη συλλογή στοιχείων από σαράντα εταιρίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συναισθηματικές δεξιότητες είναι δυο φορές πιο σημαντικές για να ξεχωρίσει κάποιος στην εργασία του, σε σύγκριση με τις καθαρά νοητικές ικανότητες και την εξειδίκευση. Χαρακτήρισε δε αυτή την εκτίμηση μετριοπαθή σε σχέση με την πραγματικότητα.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι ακριβώς είναι η συναισθηματική νοημοσύνη και πώς μπορεί να μετρηθεί, έτσι όπως έχει διατυπωθεί στο βιβλίο του Goleman «Η συναισθηματική νοημοσύνη στο χώρο της εργασίας» (Εκδόσεις Πεδίο, 2011). Όπως αναφέρθηκε σε αυτό, το μοντέλο εξετάζει:

1.Πόσο καλά χειριζόμαστε τον εαυτό μας –  Προσωπική Ικανότητα
2.Πόσο καλά χειριζόμαστε τις σχέσεις μας με τους άλλους – Κοινωνική Ικανότητα

Η προσωπική ικανότητα περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις:

Αυτοεπίγνωση: Κατά πόσο μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε την εσωτερική μας κατάσταση, τις παρορμήσεις μας, τα συναισθηματικά μας αποθέματα και να έχουμε επαφή με τη διαίσθησή μας
Αυτορύθμιση: Κατά πόσο μπορούμε να χειριζόμαστε τα παραπάνω
Αυτοπαρακίνηση: Ποιες είναι οι συναισθηματικές τάσεις που μας οδηγούν προς την επίτευξη στόχων ή μας διευκολύνουν προς αυτήν
Η κοινωνική ικανότητα περιλαμβάνει δύο διαστάσεις:

Ενσυναίσθηση: Κατά πόσο αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις ανησυχίες των άλλων
Κοινωνικές δεξιότητες: Κατά πόσο προκαλούμε στους άλλους τις αντιδράσεις που εμείς θέλουμε
Περισσότερες ερωτήσεις, ιδέες και συμβουλές στο βιβλίο «Συγχαρητήρια Προσλαμβάνεστε! Τα 7 μυστικά της επιτυχημένης συνέντευξης» του Μάριου Μανιάτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=711060

Facebook Συγχαρητήρια Προσλαμβάνεστε!

Copyright:Dmitry Guzhanin , www.shutterstock.com

Μάριος Μανιάτης

Παρακαλούμε διατηρήστε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Σχόλια που το περιεχόμενό τους δεν συμμορφώνεται με αυτούς τους όρους, είναι υβριστικά ή προσβλητικά, θα διαγράφονται. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων που τηρείτε την πολιτική εύρυθμης λειτουργίας και διαλόγου της σελίδας μας.

Αφήστε το σχόλιό σας…