Τι μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι που εργάζεται και ζει μαζί προκειμένου να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση;
Η ιστορία έχει δείξει κόντρες, ανταγωνισμό, έλλειψη συντροφικότητας. Μπορείτε να μην το επιτρέψετε, στο χέρι σας είναι άλλωστε.
Κανόνας  #1: Μη συμβιβάζεστε
Για να πετύχουν τα πράγματα στην εργασία κάποιος πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του καπετάνιου, αλλιώς το πλοίο θα μπάσει νερά. Κάποιος πρέπει να είναι ο αρχηγός, να παίρνει πρωτοβουλίες και να κινεί τα νήματα. Ακόμα καλύτερα βέβαια είναι να αναλαμβάνει ο καθένας τις δικές του αρμοδιότητες: ο ένας το οικονομικό, ο άλλος τη στρατηγική. Όλοι, όλα, δεν γίνεται.  Συνιστούμε να συμβιβάζεστε μόνο όταν είναι απόλυτη ανάγκη. Κατανοούμε ότι όταν μιλάμε για συντροφική σχέση, ο συμβιβασμός είναι δελεαστική λύση για να τελειώνεις με συνοπτικές διαδικασίες τα ζητήματα, αλλά όχι! Μην το κάνετε γιατί εκπτώσεις στην εργασία δεν χωρούν ενώ σπανίως ο συμβιβασμός εκλαμβάνεται ως απλή ένδειξη καλής πρόθεσης για συμφιλίωση και όχι ουσιαστική υποχώρηση – οπότε και δύσκολα μπορείτε να επανέλθετε σε θέση ισχύος και σε θέση απαίτησης σεβασμού. Ο υπερβολικός συναισθηματισμός, εν τω μεταξύ, είναι και ο λόγος για τον οποίο, όπως δείχνουν και οι έρευνες, οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι αυτές που ανελίσσονται με πιο αργούς ρυθμούς στην αγορά εργασίας.

Κανόνας #2: Μην μπερδεύετε τη «μία» ζωή με την «άλλη»
Αυτό συνήθως το κάνουμε εμείς οι γυναίκες, και μάλιστα όχι μόνο στην περίπτωση επαγγελματικής συζήτησης: συζητάμε ένα πράγμα και αναφέρουμε κάτι άλλο που θυμόμαστε, που αφορά ένα άσχετο ζήτημα και θα μπορούσε να έχει συμβεί και χρόνια πριν. Μπλέκουμε δηλαδή τα ζητήματα, βγάζουμε συμπεράσματα προς πάσα κατεύθυνση χρησιμοποιώντας άσχετα επιχειρήματα προς το αντικείμενο που λαμβάνει χώρα τη στιγμή της διαφωνίας. Συνεπώς, καλό είναι να μην ξεφεύγουμε από το αντικείμενο γιατί δυστυχώς, μπορεί να λύσουμε το προσωπικό μας θέμα, αλλά το επαγγελματικό μπορεί να παραμείνει. Αφήστε που είναι πολύ καλύτερο να απομονώνονται και να λύνονται τα επαγγελματικά προβλήματα σε εργασιακή ατμόσφαιρα και να μην μεταφέρονται σπίτι και να μεταλλάσσονται σε οικιακό στρες. Άλλωστε, αυτή είναι η μεγάλη παγίδα για ένα ζευγάρι που δουλεύει μαζί – ότι η πόρτα της δουλειάς είναι δύσκολο να κλείσει.

Κανόνας #3: Μην φοβάστε τη σύγκρουση
Ο Joshua Wolf Shenk, επιτυχημένος συγγραφέας, μελέτησε πολλά, και ποικίλα, επιτυχημένα ζευγάρια προκειμένου να γράψει το βιβλίο του με τίτλο «Powers of Two».  Το θέμα του αφορά βεβαίως σε ιδιαίτερες αλλά και «μη ρομαντικές» επαγγελματικές συνεργασίες όπως αυτή του John Lennon και Paul McCartney αλλά και στις συντροφικές της Marie και Pierre Curie, Giancarlo Giammetti και Valentino αλλά σίγουρα προσφέρει ενδιαφέροντα συμπεράσματα και ένα από αυτά αφορά στο πώς αντιμετωπίζει κάποιος τις συγκρούσεις. Καταλήγει λοιπόν στο ότι οι συνεργάτες που καταφέρνουν να μην βλέπουν τη σύγκρουση σαν απειλή, αλλά ως πεδίο ανάπτυξης και αποκόμισης εμπειριών και νέων εικόνων και απόψεων, βάζουν ένα ακόμη λιθαράκι στον δρόμο προς την επιτυχία τους.

Κανόνας #4: Μη διστάσετε να αποχωρήσετε από την εργασία
Τι συμβαίνει όταν ένα ζευγάρι συνεργάζεται και ζει μαζί και η κατάσταση δεν μοιάζει να μπορεί να είναι βιώσιμη; Η τάση λογικά θα είναι να προσπαθήσει να σώσει πρώτα τη σχέση και μετά τη δουλειά πράγμα που σημαίνει πως κάποιος θα ζήσει την απόρριψη στον επαγγελματικό χάρτη.  Όμως πια, με την ανεργία να μαστίζει τον έναν στους δύο, δεν είναι εύκολο να πει κάποιος πως αδιαφορεί για τον επαγγελματικό τομέα για να σώσει την προσωπική του ζωή – αφού κάλλιστα η προσωπική ζωή καταστρέφεται από τα οικονομικά προβλήματα. Επίσης, όσο εύκολο μπορεί να σας φαίνεται (που δεν είναι) να δώσετε τα παπούτσια στο χέρι σε έναν υπάλληλο σας, πόσο εύκολα μπορείτε να το κάνετε στον σύντροφό σας; Η κατάσταση λοιπόν συνιστά να γίνουν ξεκάθαρες συμφωνίες από την αρχή προτού η κατάσταση φτάσει σε αδιέξοδο.  Και αυτό μεταφράζεται στο να μην περιμένει κάποιος να κορυφωθούν οι διαφωνίες στο μη περαιτέρω ή να αναγκαστεί ο άλλος να του πει πως δεν μπορούν να συνεργαστούν: όταν αντιληφθείτε ότι δεν υπάρχει δρόμος πίσω σε μια αγαστή συνεργασία, φροντίστε ένα άλλο μέλλον για τον εαυτό σας, μακριά από τον σύντροφο για να συνεχίσετε να έχετε προσωπικό μέλλον κοντά στον σύντροφο!

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…