Τα γραφεία αυτά πάνε την υπόθεση “design”, έμπνευση και δημιουργικότητα αρκετά βήματα πιο πέρα. Πώς να είναι άραγε να δουλεύεις σε ένα περιβάλλον όπως αυτά;

Airbnb, Δουβλίνο

Τα νέα γραφεία της Airbnb στο Δουβλίνο, φτιάχτηκαν μέσα σε μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη. Είναι  πρώτη φορά που η εταιρεία παίρνει έναν χώρο και τον διαμορφώνει στη συνέχεια αρχιτεκτονικά όπως θέλει αυτή, και γιατί να μην το κάνει; αφού έχει πια τη δική της ομάδα design που αναλαμβάνει τέτοια project! Αυτή η ομάδα λοιπόν, συνεργαζόμενη με το αρχιτεκτονικό γραφείο Heneghan Peng Architects, μεταμόρφωσαν την αποθήκη σε ένα πραγματικό εργασιακό «οχυρό» με βιομηχανικές και ξύλινες επιφάνειες και μια γιγαντιαία σκάλα στο κέντρο  όπου οι εργαζόμενοι μαζεύονται, τα λένε, κάνουν και λίγη δουλίτσα, κάνουν και λίγες καύσεις ανεβοκατεβαίνοντας! Πέρα από την πλάκα, η σκάλα αυτή που μοιάζει με κερκίδες κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις – μια τέτοια λογική σκάλας με μαξιλάρια στην Ελλάδα είχαμε δει και στον Παπασωτηρίου στο The Mall που δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον.

Φωτογραφίες: Donal Murphy

 

Selgas Cano Architecture, Μαδρίτη

Ωπ! Ποιος άφησε αυτή την ημι-διαστημική μακρόστενη κάψουλα στο δάσος;! Το ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Selgas Cano, είδε το θέμα «εργασιακός χώρος» με μια αρκετά φουτουριστική αλλά και νατουραλιστική ματιά. Έφτιαξε μια εγκατάσταση μέσα στο δάσος που μοιάζει με τρένο ή τούνελ, του οποίου ο βόρειος τοίχος μέχρι και το μισό ταβάνι είναι φτιαγμένα από τζάμι δημιουργώντας για τους εργαζόμενους μια απρόσκοπτη επαφή με το έδαφος, τα δέντρα και τον ουρανό.

Φωτογραφίες: Iwan Baan

 

 

Google

Δεν είναι ένα, αλλά πολλά τα γραφεία της Google σε διάφορες πόλεις που κονταροχτυπιούνται για το ποιο είναι το πιο ευφάνταστο. Εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας έχει δηλώσει ότι: «στόχος μας είναι να δημιουργούμε τα πιο χαρούμενα, τα πιο δημιουργικά γραφεία στον κόσμο». Και αυτό έχουν καταφέρει. Τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως. Τσουλήθρες, μίνι τροχόσπιτα, αυτοσχέδιες εσωτερικές «ζούγκλες», καθίσματα-κούνιες και πολλά άλλα πράγματα συνθέτουν το εργασιακό σκηνικό του κολοσσού αυτού. Παρόλα αυτά κάποιοι άνθρωποι του design είναι πιο σκεπτικιστές για το αν κάτι τέτοιο έχει θετικό αντίκρισμα στην εταιρεία: ο design expert Jeremy Myerson,  δήλωσε ότι η τάση να γίνουν τα γραφεία παιδικές χαρές δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Ας λέει. Εμείς μια τσουλήθρα θα την θέλαμε, φτάνει να μην μας βγαίνει, τσουλώντας, το πουκάμισο από το παντελόνι.

Φωτογραφίες: officesnapshots (https://officesnapshots.com)

 

Dropbox

Εντυπωσιακά είναι και τα γραφεία της Dropbox, σε όποιο μέρος η επιχείρηση αποφασίζει να επεκταθεί. Εμείς εδώ βάλαμε φωτογραφίες από δύο διαφορετικά γραφεία στο Σαν Φρανσίσκο. Οι δημιουργοί τους ήθελαν να ενθαρρύνουν τη συνεργασία ανάμεσα στα διάφορα τμήματα της εταιρείας και το έκαναν φτιάχνοντας «γειτονιές» μέσα στο κτήριο, λαμβάνοντας υπόψη ποιοι θέλουν απομόνωση και ποιοι αρέσκονται στο να δουλεύουν σε πιο ζωηρά περιβάλλοντα. Μας άρεσε φοβερά ο χώρος της βιβλιοθήκης με τις, σαν βγαλμένες από ταινία φαντασίας, πύλες-καμάρες και το ροζ πάτωμα, αλλά και το άλλο παράρτημα της εταιρείας (από άλλο σχεδιαστικό γραφείο) με τα χιουμοριστικά δωμάτια συναντήσεων και τις επιγραφές: «Θάλαμος για Ρομάντζο» (Romance Chamber), «Δωμάτιο Χωρισμού» (The Break Up Room) και «Ληξιπρόθεσμες οφειλές» (Arrears)!

Φωτογραφίες: officesnapshots (https://officesnapshots.com)

 

White Mountain, Στοκχόλμη

Τα τελευταία γραφεία που διαλέξαμε είναι από μια εταιρεία που δεν είναι γνωστή στην Ελλάδα, παρόλα αυτά δεν γινόταν να μην την βάλουμε σε αυτό το εξτραβαγκάντ top 5. Η κατασκευαστική εταιρεία White Mountain αποφάσισε τα γραφεία της στη Στοκχόλμη να θυμίζουν το υπόγειο καταφύγιο του Μπάτμαν ή κάποιου μυστικού πράκτορα. Έχωσε λοιπόν το ορμητήριό της 30 μέτρα κάτω από τη γη, με τη βοήθεια του αρχιτεκτονικού γραφείου AF-LA. Το πιο τρελό είναι ότι στην πραγματικότητα ο χώρος αυτός ήταν όντως κάποτε καταφύγιο που είχε σχεδιαστεί για να χρησιμεύσει σε περίπτωση πυρηνικής απειλής. Δεν ξέρουμε αν θα μας άρεσε να δουλεύουμε χωμένοι κάτω από τη γη σαν να ζούμε σε σκηνικό ολοκληρωτικής καταστροφής του πλανήτη, πάντως αν κρίνουμε το πόσο… ευφάνταστοι ήταν οι δημιουργοί, δεν υπάρχει αμφιβολία σχετικά με αυτό.

 

Φωτογραφίες: Albert France-Lanord Architects

 

Του Δημήτρη Φαλλιέρου