Μέσα σε μια λίγο «γκρίζα» περίοδο, μια «πράσινη» πρωτοβουλία ξεφυτρώνει. Οι συμμετοχές για όσους έχουν μια καλή πράσινη ιδέα άνοιξαν και θα είναι για λίγες ακόμα μέρες ανοιχτές.

Updated: 24/4

Ο διαγωνισμός πράσινων ιδεών ‘Green Ideas Greece 2020’ διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά  στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Βαλκανικού διαγωνισμού ‘Balkan Green Ideas’ (ΒGI), που διοργανώνεται τα τελευταία 8 χρόνια από το Balkan Green Foundation.

Tο BGI στοχεύει στην υποστήριξη καινοτόμων ιδεών πράσινης ή/και κοινωνικής επιχειρηματικότητας, ενεργοποιώντας ομάδες να εξελίξουν ιδέες που χρησιμοποιούν τοπικούς πόρους και δίκτυα. Παράλληλα, ο διαγωνισμός αποσκοπεί στο να συνδράμει στην δημιουργία βιώσιμων συνεργασιών μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων.

Κάθε χρόνο διοργανώνονται τοπικοί διαγωνισμοί στις χώρες που συμμετέχουν (Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Β. Μακεδονία, Ελλάδα, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, και Σερβία).

Τρεις νικήτριες ιδέες από κάθε χώρα συμμετέχουν στον Βαλκανικό διαγωνισμό, που λαμβάνει χώρα σε διαφορετική πόλη των Βαλκανίων κάθε καλοκαίρι. Ο διαγωνισμός του 2020 θα γίνει στο Βελιγράδι στις 24-27 Ιουνίου. Πέντε ιδέες λαμβάνουν χρηματικό έπαθλο, τρεις από $10,000 και δύο από $5,000, ανάλογα με την κατηγορία που διαγωνίζονται. Δύο είναι οι κατηγορίες: Νέες ιδέες και Εγχειρήματα σε αρχικό στάδιο εξέλιξης.

Εκτός από χρηματικό βραβείο, οι νικήτριες ιδέες επωφελούνται από δραστηριότητες ενδυνάμωσης (capacity building) για την υλοποίηση των στόχων τους.

Οι αιτήσεις για την Ελλάδα έχουν πάρει παράταση και λήγουν στις 4 Μαΐου!

*το συνδιοργανώνουν το HIGGS και το HumanRights360, με την υποστήριξη του Rockefeller Brothers Fund.