Η απομακρυσμένη εργασία από το σπίτι αποτελεί το νο.1 trend του 21ου αιώνα, αναφορικά με την αγορά εργασίας. Ακόμα κι αν οι απόψεις διίστανται σχετικά με την απόδοση των εργαζομένων που εργάζονται απομακρυσμένα, η απασχόληση ελεύθερων επαγγελματιών έχει ανέβει στα ύψη. Ειδικά σε κλάδους όπως της Τεχνολογίας & Υπολογιστών, του Ιατροφαρμακευτικού και του Οικονομικού.

Ποια είναι όμως τα οφέλη της εργασίας των εργαζομένων από το σπίτι; Αρχικά, ωφελούν το εργοδότη πολύ περισσότερο από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι οργανισμοί, με εμφανή τα αποτελέσματα της αυξημένης απόδοσης και των μειωμένων εξόδων. Συνεπώς, μακροπρόθεσμα, τόσο οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και managers, όσο και οι εργαζόμενοι, μπορούν να απολάυσουν τα οφέλη αυτού του μοντέλου εργασίας.

Μείωση Εξόδων

Ας λάβουμε ,αρχικά, υπόψη το ότι οι εργαζόμενοι δεν χρειάζεται να μετακινούνται με το όχημά τους ή τα ΜΜΜ για να φτάσουν στην εργασία τους. Αυτό από μόνο του, συν το ότι δεν χρειάζεται να απασχολούν φυσικό χώρο εργασίας, αποτελούν δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες, π.χ. για ένα start-up που έχει ανάγκη να μειώσει τα έξοδά του και βρίσκει συμφέρον στο να απασχολεί «απομακρυσμένους εργαζόμενους».

Προσαρμοσμένες Ώρες Εργασίας

Ως γνωστόν, υπάρχουν άτομα που δεν λειτουργούν ή αποδίδουν καλά με το πρωινό ξύπνημα. Αντιθέτως, έχουν πολύ υψηλά στατιστικά απόδοσης κατά τη νύχτα – ενώ κάποιος θα περίμενε να έχουν αρκετά πεσμένες αντοχές και διαύγεια. Κάθε άνθρωπος, όμως, είναι διαφορετικός. Εξ ου και πολλές εταιρείες δίνουν την επιλογή στον εργαζόμενο να επιλέξει τις ώρες που θα αποδίδει. Από το μέρος του εργαζόμενου, ένα ευέλικτο ωράριο του δίνει τη δυνατότητα να συντονίσει το πρόγραμμα και της εκτός-εργασίας του εκκρεμότητες όπως επιθυμεί. Ακόμα και να βελτιώσει τις σχέσεις του με το στενό του οικογενειακό περιβάλλον.

Άνεση

Όσο και μοντέρνος ή τελευταίας τεχνολογίας να είναι ο χώρος εργασίας, δεν συγκρίνεται ποτέ με την άνεση που παρέχει το σπίτι κάποιου. Το πώς, δηλαδή, έχει συνηθίσει να λειτουργεί στον προσωπικό του χώρο, τον οποίο έχει συνήθως διαμορφώσει έτσι ώστε να τον εμπνέει γενικότερα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι συνάδελφοι μπορούν πολλές φορές να σας τρελάνουν από το πώς επιλέγουν να εκφράζονται, γελούν ή φωνάζουν δίπλα σας, ενώ προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε στην εργασία σας.

Χαμηλά Στατιστικά Stress

Όπως προαναφέραμε, η εργασία από το σπίτι προκαλεί ένα σωρό ανέσεις, ιδιαιτέρως συναισθήματα ηρεμίας. Εξ ου κι όσοι εργάζονται απομακρυσμένα, όπως σε ένα τέτοιου είδους μοντέλο, παρουσιάζουν χαμηλότερα περιστατικά stress. Κάτι που, αντιστρόφως, θα μπορούσε να προκαλέσει και στο μέλλον πολλά προβλήματα οργανικής και ψυχολογικής υγείας.

Αυξημένη Απόδοση

Κάποιοι τείνουν να διαφωνούν, αφού διατείνονται πως η συγκέντρωση στο σπίτι μοιάζει με βόλτα στο Έβερεστ. Κι όμως, συγκρίνοντας το θέμα της συγκέντρωσης με όλα τα σχετικά με stress θέματα που προκύπτουν καθημερινά στον χώρο εργασίας… το stress παίρνει δυναμικά τη σκυτάλη. Για την ακρίβεια, όλα τα θέματα που έχουν προαναφερθεί, συμβάλλουν, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, σε αυξημένη απόδοση. Αφού, όλοι γνωρίζουμε, ότι η πραγματική συγκέντρωση μπορεί να πάρει περίοπτη θέση μόνο όταν εμπόδια και περιπτώσεις που διασπούν την προσοχή, έχουν επιλυθεί.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι πιο συνήθεις θέσεις εργασίας που μπορούν να πραγματοποιηθούν απομακρυσμένα και δη, από το σπίτι; Δείτε παρακάτω το infographic πώς τις αναφέρει και (bonus!) μια μικρή εκτίμηση για τις χρεώσεις ανά ώρα.

 1. Ελεύθερος Επαγγελματίας Copywriter
 2. Μεταφραστής
 3. Web Developer
 4. «Εικονική» Βοηθός/Virtual Assistant
 5. Social Media Manager
 6. Blogger
 7. Υπεύθυνος Ιατρικών Συνταγογραφήσεων
 8. Search Engine «Εκτιμητής»
 9. Εκπρόσωπος Τηλεφωνικής Υποστήριξης (call center)
 10. Υπεύθυνος Καταχώρησης Δεδομένων
 11. Online Εκπαιδευτής

Της Έθελ Αγγελάτου
Copyright: www.shutterstock.com