Αν δεν θες να ψάχνεις όλα τα νέα που σε ενδιαφέρουν σχετικά με την εργασία, εδώ κάθε μήνα μαζεύουμε τα πιο σημαντικά. Αυτή είναι η πιο… ζιπαρισμένη εργασιακή εφημερίδα που έχεις δει!

Να δουλέψω από το σπίτι;

Έγινε υποχρεωτική η τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ' αποστάσεως!

Τι ώρα να ‘ρθω;

Θεσπίστηκε ευελιξία κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και εντός διώρου από τη λήξη του ωραρίου εργασίας! Για να αποφεύγεται όσο γίνεται ο συνωστισμός στα ΜΜΜ.

Μπορεί ο εργοδότης μου να μου ζητήσει υπερωρίες;

Ναι, επεκτάθηκε έως το τέλος του 2020 η δυνατότητα των επιχειρήσεων για υπέρβαση του ανώτατου ορίου υπερωριών χωρίς έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο εργοδότης να σου πληρώσει τις υπερωρίες με τις νόμιμες προσαυξήσεις επί του μισθού σου.

Θα πάρω αποζημίωση τον Οκτώβριο αν δουλεύω σε τουρισμό κλπ;

Ναι, ανακοινώθηκε αναστολή συμβάσεων εργασίας και ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ για τους εργαζομένους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο.

Θα πάρω παράταση του επιδόματος ανεργίας αν είμαι άνεργος;

Ναι, ανακοινώθηκε νέα δίμηνη παράταση για ανέργους, η επιδότηση των οποίων έληξε κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Η καταβολή του επιδόματος θα ολοκληρωθεί αυτόματα,  στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και δεν απαιτείται καμία ενέργεια, όπως αίτηση, προσκόμιση δικαιολογητικών κλπ.

Θα έχω οικονομική στήριξη αν δουλεύω στην τέχνη και στον πολιτισμό;

Ναι, θεσπίστηκε χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για όλους τους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και τους ξεναγούς (η αποζημίωση θα γίνεται ανά μήνα και για 2 μήνες).

Πού θα βρω την επόμενη δουλειά μου;

Ανακοινώθηκαν και έρχονται οι πρώτες αποκλειστικά ψηφιακές Ημέρες Καριέρας by kariera.gr. Θα λέγονται Ημέρες Καριέρας Digital και θα γίνουν 17-18 Οκτωβρίου, στο… σαλόνι σου (αφού για να συμμετέχεις και να βρεις την επόμενη δουλειά σου χρειάζεσαι μόνο υπολογιστή και την άνεση του σπιτιού σου)!

Photo by Elvis Ray on Unsplash