Όταν είσαι ακόμη μικρός, εννοώντας το διάστημα πριν από τα 27-28, την πρώτη δεκαετία δηλαδή  μετά το τέλος του σχολείου, το καθετί αποτελεί νέα εμπειρία και ενδεχομένως ακόμη και νέα πληροφορία.

Θυμάμαι πως στην πρώτη μου, άμισθη δουλειά, στα 21 μου χρόνια παράλληλα με το Πανεπιστήμιο, το μεγάλο άγχος ήταν το αν θα τα καταφέρω. Όχι ότι τελειώνει αυτό ποτέ, αλλά πραγματικά, η πείρα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Πρώτον γιατί αποκτάς περισσότερες εικόνες και δεν αποτελούν όλα έκπληξη –και συνεπώς είσαι προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση και δεύτερον για τη βαθύτερη αυτοπεποίθηση που έχεις και μεταφράζεται παντού. Μερικές συμβουλές λοιπόν γα νέους στο «κουρμπέτι» που λένε, δεν βλάπτουν. Άσε που γράφοντάς τα, συνειδητοποιώ πως αρκετά από αυτά, ισχύουν ακόμη, που έχουν παρέλθει προ πολλού και τα 20 και τα 30.

Ευγνωμοσύνη
Λέξη που δεν συναντάς εύκολα πια στο λεξιλόγιο των ανθρώπων, σπουδαία έννοια όμως στη ζωή μας. Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, και όχι μόνο στα 20 αλλά πόσο μάλλον, να αναγνωρίζεις, να σέβεσαι, να τιμάς και να ανταποδίδεις με όποιον τρόπο μπορείς το καλό που μπορεί κάποιος να σου έκανε. Συχνά κολλάμε γιατί δεν μπορούμε να ανταποδώσουμε στο ίδιο μέγεθος και ντρεπόμαστε – δεν πρέπει. Ο καθένας μπορεί να δείξει την ευγνωμοσύνη του ακόμη και με δυο λέξεις ή μια πολύ μικρή, συμβολική, κίνηση. Αν λοιπόν σας βοηθήσει κάποιος στη νέα δουλειά, μην παραλείψετε να τον ευχαριστήσετε.

Όλα περνούν!
Καλά ή κακά, τα καλύτερα ή τα χειρότερα, να θυμάστε πάντα ότι όλα περνούν. Όταν δεν έχεις χιλιόμετρα στα πόδια σου, πιστεύεις πως αυτό που συμβαίνει είναι το μοναδικό και μεγαλύτερο του κόσμου, αλλά και ότι θα σε καθορίζει ή θα σε κυνηγάει για πάντα. Είτε λοιπόν πρόκειται για ένα μεγάλο σας κατόρθωμα είτε για μια μεγάλη χαζομάρα ή αναποδιά, να ξέρετε ότι αμφότερα θα ανήκουν –και πολύ σύντομα μάλιστα- στο παρελθόν.

Ουδείς μπορεί να αποφασίσει για σένα
Πολλοί θα θέλουν να σε βοηθήσουν, άλλοι να σε καθοδηγήσουν, άλλοι να σου κάνουν τον μέντορα και τον συμβουλάτορα: οι άνθρωποι αρέσκονται να παίρνουν άλλους κάτω από τη φτερούγα τους γιατί αυτό τους κάνει να νιώθουν πιο σπουδαίοι και αναγκαίοι. Θέλουν μάλιστα να αποφασίζουν και για αυτούς. Εσείς όμως ξέρετε καλύτερα τι θέλετε και εσείς μόνο πρέπει να παίρνετε τις αποφάσεις για τον εαυτό σας.

Η φήμη
Στις μικρές ηλικίες, οι δουλειές αλλάζουν πιο εύκολα και γρήγορα από ό,τι στις μεγαλύτερες – τουλάχιστον έτσι συνέβαινε μέχρι πρότινος. Έχει σημασία λοιπόν να αφήνεις σημάδι θετικό από όπου φεύγεις και να προσπαθήσεις να καλλιεργήσεις κάποιες σχέσεις ή επαφές – δεν αποκλείεται να τους ξαναβρείς μπροστά σου και δεν αποκλείεται η φήμη που έχεις αφήσει στους πρώην συναδέλφους να ταξιδέψει σε άλλες δουλειές πιο γρήγορα και από το δικό σου βήμα.

3 +
Κάθε βράδυ, ακόμη και πριν κοιμηθείτε, κάντε τρεις θετικές σκέψεις για την ημέρα που πέρασε. Ξέρω ότι μπορεί κάποιο να κοροϊδέψουν και να το κρίνουν αυτό ως «συμπαντικό» και «μεταφυσικό» αστείο – ωστόσο πιάνει. Η συγκέντρωση σε θετικές έννοιες και η φανερή αποδοχή αυτών, λειτουργεί πάντα.

Αυτοπεποίθηση
Έχετε δεν έχετε αυτοπεποίθηση, πρέπει να τη δείχνετε. Νομίζω ότι τελικά οι άνθρωποι γεννιόμαστε με ή χωρίς αυτοπεποίθηση (συχνά έχω αναρωτηθεί με ποιο θράσος κάποιοι έχουν αυτοπεποίθηση και γιατί, άλλοι, βαθιά αξιόλογοι δεν έχουν – είναι συχνά θέμα DNA και όχι πραγματικής αξίας) γιατί αυτό δεν δείχνει και πολύ με τα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά αν είστε ο πιο νέος σε μια δουλειά, πρέπει να μην εκπέμπετε τους φόβους και τις αμφιβολίες σας όσο περισσότερο μπορείτε και ασφαλώς, με σύνεση, γιατί το αντίθετο θα προκαλούσε γελοιοποίηση. 

Συναναστροφές
Ειδικά την περίοδο που ξεκινά κάποιος να δουλεύει αλλάζει και ο κύκλος του σιγά σιγά. Οι παρέες του σχολείου και του Πανεπιστημίου δεν αργούν να αντικατασταθούν ή έστω να εμπλουτιστούν με αυτές του κύκλου της δουλειάς. Όλοι έχουμε παρασυρθεί σε αυτό: Είναι ακαταμάχητος ο πειρασμός του νέου κύκλου ανθρώπων, με τον οποίο μοιράζεστε επαγγελματικές ανησυχίες και φυσικά νιώθετε πως όσο περισσότερο χρόνο περνάτε μαζί τους και εκτός γραφείου, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να σταθεροποιηθείτε στη συγκεκριμένη δουλειά. Προσπαθήστε να ισορροπήσετε ανάμεσα στα δύο: οι παλιοί σας φίλοι είναι η «ζωή» σας και οι νέοι είναι η «δουλειά» σας. Μέχρι οι δεύτεροι να περάσουν τα τεστ που πρέπει για να γίνουν «ζωή» σας, μην εγκαταλείψετε τους παλιούς. Πρόκειται για μεγάλο λάθος και για πολλούς λόγους, οπότε εμπιστευθείτε την εμπειρία μας και προσέξτε πολύ!

Interviews
Eκμεταλλευθείτε τις συνεντεύξεις για δουλειά όσο περισσότερο γίνεται. Άσο σημαντικό είναι να σας πάρουν, τόσο σημαντική είναι και η εμπειρία που αποκομίζετε από αυτές. Αν μάλιστα δεν είστε και πολύ σίγουροι για τη δουλειά για την οποία περνάτε interview καλό είναι να βγείτε κερδισμένοι τουλάχιστον από την ίδια τη διαδικασία. Κάντε και εσείς κάποιες ερωτήσεις αν μπορείτε και αν το σηκώνει το κλίμα. Καμιά φορά δε, οι ερωτήσεις μας είναι εξίσου σημαντικές με τις απαντήσεις που δίνουμε.

Τα πολύτιμα λάθη
Το γράφουμε και το ξαναγράφουμε με κάθε ευκαιρία και σε διαφορετικού τύπου κομμάτια, αλλά φαίνεται ότι κολλάει σε πολλές κατηγορίες: μη φοβάσαι να κάνεις λάθος! Τα λάθη είναι γνώση και εμπειρία, τα λάθη είναι κέρδος, τα λάθη είναι μαθήματα. Μαθήματα ζωής που κανείς δε θα στα διδάξει παρά μόνο η τόλμη και ο εαυτός σου – ας είναι και να τύχει η αναποδιά.

Μία Κόλλια, εξωτ. συνεργάτης kariera.gr, pr@kariera.gr

Αφήστε το σχόλιό σας…