Για αυτό είναι καλύτερα να πάρετε αυτά τα μαθήματα ενώ είστε ακόμη νέοι!

1. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε την πραγματικότητα: Ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύετε και κατανοείτε τον κόσμο γύρω σας επηρεάζει άμεσα τις πεποιθήσεις σας και το μονοπάτι που ακολουθείτε στη ζωή σας. Η αντίληψή σας αυτή μπορεί να δημιουργεί προκαταλήψεις, φόβο ή περιέργεια. Θέλετε η πραγματικότητά σας να είναι στενή ή να έχει βάθος; Σας είναι αρκετή η ευδαιμονία που παρέχει η άγνοια ή χρειάζεστε περισσότερα; Η αλήθεια είναι ότι στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι θέλουν περισσότερα και τείνουν να ακολουθούν το φως. Η κοινωνία μας τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης, την οποία ακολουθούμε από μικρή ηλικία, αλλά εξακολουθεί να είναι όλο και πιο δύσκολο να καταλάβουμε τι δεν καταλαβαίνουμε. Πώς θα μάθουμε λοιπόν τι δεν γνωρίζουμε; Ξεκινώντας να ρωτάμε τον εαυτό μας: «Τι δεν ξέρω; Για ποιο πράγμα θέλω να μάθω περισσότερα;». Και μην ξεχνάτε: Δεν πειράζει να κάνετε λάθος. Στο λάθος κρύβεται η εξέλιξη.

2. Όλα είναι προσωρινά: Οι καλές στιγμές είναι προσωρινές και οι κακές στιγμές είναι επίσης προσωρινές. Έτσι, όταν είστε καλά, απολαύστε το και νιώστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Και όταν είστε στενοχωρημένοι, να ξέρετε ότι θα το ξεπεράσετε -δεν είναι το τέλος, είναι απλώς ένα τραύμα που αργά ή γρήγορα θα γιατρευτεί. Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές, σκαμπανεβάσματα και εκπλήξεις. Υπάρχει ένα μάθημα σε όλα. Ίσως είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους -ειδικά για τους νέους- να εκτιμήσουν τη ζωή. Αν καταφέρετε όμως να αναγνωρίσετε την αξία ακόμη και των δυσκολιών που περνάτε, θα εκτιμήσετε το ταξίδι της ζωής σας, γιατί αυτό είναι που μετράει και όχι ο προορισμός. Είναι επίσης σημαντικό να μείνετε ταπεινοί και να είστε ευγνώμονες για τις χαρές που σας φέρνει η ζωή. Όλα είναι προσωρινά, οπότε εκμεταλλευτείτε τα στο έπακρο.

3. Η σημασία του να ζείτε το παρόν: «Εάν είσαι διαρκώς θλιμμένος, ζεις στο παρελθόν. Αν είσαι αγχωμένος, ζεις στο μέλλον. Αν είσαι ήρεμος, ζεις στο παρόν», έχει πει ο Κινέζος φιλόσοφος Λάο Τσε. Τις περισσότερες φορές, τείνουμε να ανησυχούμε για το τι θα έρθει ή να σκεφτόμαστε κάτι που έχει ήδη συμβεί. Ενώ είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζετε και να λαμβάνετε υπόψη το μέλλον σας, προσέξτε να μην το αφήσετε να εμποδίσει το παρόν σας. Οι στιγμές μετατρέπονται σε αναμνήσεις. Απολαύστε τη στιγμή ενόσω την έχετε. Συνήθως χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή για να συνειδητοποιήσουμε ότι η ανησυχία δεν είναι παραγωγική. Όπως και το να ζούμε στο παρελθόν είναι εξίσου μη παραγωγικό. Υπάρχουν σίγουρα οφέλη από το να είστε σε θέση να αναλογιστείτε το παρελθόν σας, δίνοντας προσοχή σε αυτό που έχετε περάσει και πώς σας κάνει να νιώθετε. Χρειάζεται μεγάλη συναισθηματική ενέργεια για να θρηνήσετε, να επεξεργαστείτε και να ξεπεράσετε κάτι που σας πλήγωσε. Η ισορροπία όμως του να μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο για να σκεφτείτε το παρελθόν και να δώσετε προτεραιότητα στο μέλλον, ενώ περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας στο παρόν, δεν είναι απλώς πολύτιμη, είναι η συνταγή που θα σας αλλάξει τη ζωή.

4. Κάνετε αυτό που αγαπάτε, αγαπήστε αυτό που κάνετε: Η δουλειά σας είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι στο οποίο αφιερώνεστε. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι από την καριέρα σας, αυτό το συναίσθημα θα εισχωρήσει και σε άλλες πτυχές της ζωής σας. Και ενώ σίγουρα πουθενά δεν υπάρχει το τέλειο, είναι σημαντικό να δουλέψετε με τον εαυτό σας και να προσπαθήσετε να επιτύχετε τους στόχους και τα όνειρά σας. Το πιο σημαντικό: Επενδύστε στον εαυτό σας. Αυτό ισχύει και για τη μη επαγγελματική σας ζωή. Ποιες συνήθειες θέλετε να σταματήσετε; Ποια χόμπι θέλετε να αναπτύξετε; Με ποιους ανθρώπους θέλετε να κάνετε παρέα; Σκεφτείτε τις επιλογές σας σε κάθε τομέα. Η επιτυχία δεν είναι μια θριαμβευτική στιγμή αλλά μια σειρά από στιγμές (και επιλογές) που οδηγούν σε μεγαλύτερες στιγμές.

5. Η ευτυχία χρειάζεται δουλειά: Οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι είναι συνήθως εκείνοι που έχουν δουλέψει περισσότερο με τον εαυτό τους. Για να είστε ευτυχισμένοι, πρέπει να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας. Να αποφασίσετε ότι δεν είστε θύμα των καταστάσεων και να ωθήσετε τον εαυτό σας προς τα εμπρός. Η ζωή είναι μια σειρά εξελίξεων και προσωπικής ανάπτυξης. Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους - ειδικά με τον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε με τα κοινωνικά μέσα. Πρέπει να θυμάστε ότι οι άνθρωποι τείνουν να δείχνουν μόνο τα καλύτερα κομμάτια της ζωής τους σε αυτές τις πλατφόρμες. Τις περισσότερες φορές, η αντίληψή σας για τη ζωή κάποιου άλλου είναι μια πλάνη. Και ακόμα κι αν δεν είναι, εστιάστε στον εαυτό σας. Είναι το δικό σας ταξίδι και το δικό σας μονοπάτι που πρέπει να σκέφτεστε. Το να είστε ευτυχισμένοι χρειάζεται πρακτική εξάσκηση καθημερινά - είτε μαθαίνοντας να βάζετε στην άκρη το εγώ σας είτε αγαπώντας περισσότερο τον εαυτό σας. Έχετε μόνο μία ζωή, εργαστείτε όσο πιο πολύ μπορείτε για να την κάνετε την καλύτερη που θα μπορούσατε να έχετε.

Photo by Aziz Acharki on Unsplash