Θες να βλέπεις γραφεία ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο σου για να μην χάνεις την επαφή; Υπάρχουν σειρές που έκαναν θραύση έχοντας ως βασικό συστατικό… την καθημερινότητα στη δουλειά!

The Office

Το στόρι

Όπως προδίδει και το όνομά του, το The Office μιλάει ακριβώς για αυτό: το γραφείο. Μια ομάδα εργαζόμενων σε ένα γραφείο μιας εταιρείας προμήθειας χαρτιού, δίνουν νέο νόημα στους όρους παραγωγικότητα, εργασιακή ηθική και σοβαρότητα. Σοβαρότητα μηδέν αλλά αυτό είναι το νόημα. Κυκλοφόρησε σε βρετανική έκδοση αλλά και σε αμερικανική με τον Steve Carell.

Δες το εάν: θες να δεις τον Carell σε ρόλο ανεκδιήγητου αφεντικού ή αν πιστεύεις ότι η δουλειά είναι μια ανιαρή τυραννία. Θα αλλάξεις γνώμη.

Μην το δεις εάν: σκέφτεσαι ότι μπορείς να εφαρμόσεις στην εταιρεία που δουλεύεις εσύ, αυτά που βλέπεις στην οθόνη. Θα ‘ναι αρκετά επίφοβο.

 

Suits

Το στόρι

Σε μια από τις κορυφαίες δικηγορικές εταιρείες της Νέας Υόρκης, ένας αλαζόνας αλλά πολύ ικανός δικηγόρος προσλαμβάνει έναν νεαρό που μπορεί να μην διαθέτει πτυχίο νομικής, αλλά έχει μια σπάνια φωτογραφική μνήμη.

Δες το εάν: σου αρέσουν οι σειρές με ατμόσφαιρα, πνευματώδεις διαλόγους, κλασάτους ενδυματολογικούς κώδικες, ανατροπές και ανταγωνισμούς, και όλα αυτά σε εταιρικό περιβάλλον. Μην ανησυχείς, σε αντίθεση με όλες τις άλλες αντίστοιχες σειρές, δεν έχει πολλές σκηνές σε δικαστήριο.

Μην το δεις εάν: σε αγχώνει ο σκοτεινός κόσμος των εταιρικών μυστικών, ή αν σου τη δίνουν οι στυγνοί πρωταγωνιστές στις σειρές, γιατί ο κεντρικός Harvey Specter είναι τέτοιος.

 

Girlboss

Κορίτσι που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται ότι μπορεί να καταφέρει πολλά, αρχίζει να εμπορεύεται το πάθος της για ρούχα, γίνεται αφεντικό του εαυτού της, και εν μέσω πείσματος, αλητείας και μερικών ανορθόδοξων βημάτων, φτάνει στα 28 της να γίνει η ιδιοκτήτρια του Nasty Gal, ενός brand με εμπορική αξία εκατομμυρίων δολαρίων. Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο με την αληθινή ιστορία της Sophia Amoruso.

Δες το εάν: θες να δεις μια περσόνα που δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε παράδειγμα προς μίμηση (γκουχ γκουχ), αλλά μέσα από τις ρωγμές της βγαίνουν (πικρά) αστεία επιχειρηματικής αυτοδιαχείρισης.

Μην το δεις εάν: πρόκειται να εκνευριστείς από τον ρόλο της Sophia, τον δύσκολο χαρακτήρα της και το πώς φέρεται στους άλλους. Πολλοί sitcom addicts δεν την άντεξαν.

 

The IT crowd

Το στόρι

Το τμήμα IT της εταιρείας Reynholm Industries απαρτίζεται από 3 άτομα: έναν κλασικό geeky -στα όρια της ιδιοφυίας- κοινωνικά αδέξιο τύπο, τον συνάδελφό του που είναι ο ορισμός του «χύμα», και την επικεφαλής τους που δεν έχει ιδέα από τεχνολογία και IT. Η βρετανική (αυθεντική έκδοση) έχει πολύ πλάκα. Η αμερικανική δεν τους πέτυχε πολύ.

Δες το εάν: θες να γελάσεις, αν δουλεύεις ή έχεις φίλο στο IT, αν γενικώς είσαι από αυτούς που ξέρουν ότι σε κάθε γραφείο ή εταιρεία ελλοχεύει μια εν δυνάμει πολύ αστεία ιστορία. Α! και για έναν ακόμα βασικό λόγο, για τον Maurice Moss – θα καταλάβεις.

Μην το δεις εάν: το κωμικό στήσιμο των Άγγλων δεν σε ενθουσιάζει, ή αν θες σειρά με πληθωρικά σκηνικά και σκηνογραφικές εναλλαγές. Δεν έχει τέτοια εδώ.

 

Mad Men

Το στόρι

Στην δεκαετία του 1960 οι διαφημιστές σε ένα γραφείο του Μανχάταν, με προεξάρχοντα τον εμβληματικό Ντον Ντρέιπερ, ζουν μια καθημερινότητα όπου η έμπνευση, η οριακή πατριαρχία και οι έννοιες περί εργασιακών σχέσεων απέχουν αρκετές δεκαετίες από το σήμερα.

Δες το εάν: είσαι ρετρόφιλος και σου αρέσουν οι απεικονίσεις μια άλλης εποχής που τείνει να ξεχαστεί, όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και κοινωνικά, με τους ρόλους που οι άντρες και οι γυναίκες (όφειλαν να) υπηρετούν. Και βέβαια με το απαραίτητο σασπένς και δράμα που έχει μια τέτοια σειρά.

Μην το δεις εάν: περιμένεις γρήγορη δράση και καταιγιστική πλοκή. Εδώ πιο πολύ μιλάμε για ψυχογράφημα ανθρώπων, και το πώς τους διαμορφώνει η δουλειά τους, το παρελθόν τους και οι κανόνες του χωροχρόνου στον οποίον ζουν. Κι αν βιαστείς να ζηλέψεις εκείνη την εποχή, ή αντιθέτως να την απορρίψεις, το Mad Men δεν θα σε ακολουθήσει, αλλά ούτε κι εσύ εκείνο.

 

Του Δημήτρη Φαλλιέρου