Μπορείς να πετύχεις όσα ονειρεύεσαι στην καριέρα σου, αρκεί να σκέφτεσαι έξω από το κουτί... Πώς θα γίνει αυτό; Άφησε τη δουλειά στη δουλειά!

Γράφει ο Νίκος Βόπης

Πολλοί είναι οι μύθοι και οι συμβουλές που κυκλοφορούν γύρω από το πώς μπορεί κάποιος να πετύχει επαγγελματικά όλα όσα ονειρεύεται και να μπορέσει να κατακτήσει το Έβερεστ της επαγγελματικής του πορείας. Αυτό το άρθρο δεν πρόκειται να σας αποκαλύψει κάποιο αρχέγονο μυστικό αλλά το μόνο που θα κάνει είναι να σας θέσει έναν προβληματισμό που ίσως σας είχε ξεφύγει έως τώρα....

Οι εποχές όπου οι επιχειρήσεις ανάγκαζαν τους εργαζομένους τους να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια έχουν αρχίσει να περνούν ανεπιστρεπτί. Πλέον, οι άνθρωποι που καταλαμβάνουν διοικητικές θέσεις γνωρίζουν ότι όσο πιο ευχαριστημένος είναι ένας εργαζόμενος τόσο πιο αποδοτικός είναι και τόσο πιο πιστός παραμένει στην επιχείρηση. Πώς θα συμβεί αυτό; Με το να σέβεται η εκάστοτε επιχείρηση τη ζωή των υπαλλήλων της, με το να τους προσφέρει την ευελιξία και την ελευθερία να ορίζουν εκείνοι την καθημερινότητά τους εργασιακά και με το γνωρίζει η ίδια η επιχείρηση ότι υπάρχουν κι άλλα, πιο σημαντικά πράγματα, στις ζωές των ανθρώπων, πέραν της εργασίας.

 Οι άνθρωποι δουλεύοντας εξουθενωτικές ώρες έφταναν σε ένα σημείο όπου συνειδητοποιούσαν ότι απλά ζούσαν για να δουλεύουν και αυτό το συναίσθημα είναι ιδιαίτερα αρνητικό και αποφέρει πολύ άσχημα αποτελέσματα, όπως η παραίτηση, η αδιαφορία, η έλλειψη ομαδικότητας. Όπως μας είπε ο Γιάννης Βασιλάκης, εργαζόμενος στον τομέα της ζυθοποιίας, η δουλειά δεν είναι το παν: «Δούλευα ατελείωτες ώρες γιατί έτσι πίστευα ότι θα πετύχαινα. Μόλις συνειδητοποίησα ότι πρέπει να πράττω το αντίθετο, αμέσως όλα μπήκαν σε μία σειρά».

Αλλαγή κλίματος

Οι επιχειρήσεις δίνουν πλέον πιο καλά δείγματα αναγνωρίζοντας πως σημασία δεν έχει η ποσότητα και ο όγκος της δουλειάς αλλά η ποιότητα αυτής. Πέρα από τη μεμονωμένες μικρο-δοκιμές για το εργασιακό 4ήμερο, έχει αρχίσει να ορίζεται και πιο καθαρά το θέμα του ωραρίου. Οι εταιρείες δεν υποχρεώνουν τους εργαζομένους τους να ασχολούνται με θέματα δουλειάς πέραν των ωρών που έχουν συμφωνήσει, είτε στο γραφείο είτε στο σπίτι τους.

Πλέον οι άνθρωποι θέτουν άλλες προτεραιότητες και γνωρίζουν πως χρειάζονται πολλά περισσότερα από μία καλή δουλειά και μία σημαντική καριέρα για να μπορέσουν να είναι ευτυχισμένοι. Πώς όμως μπορεί κάποιος να βάλει όρια, να πατήσει φρένο και να πείσει πρώτα τον εαυτό του ότι εάν θέλει να πετύχει πολλά και σημαντικά πράγματα θα πρέπει να παίρνει αποστάσεις από τη δουλειά του; Πόσο μάλλον όταν αυτή σε αρκετές των περιπτώσεων είναι ολοκληρωτικά δικό του δημιούργημα και είναι αυτό που στις μέρες μας αποκαλούμε entrepreneurship... Η Δανάη Σωτηροπούλου, ιδιοκτήτρια ατελιέ μόδας μας έδωσε την απάντηση: «Όταν είσαι αφεντικό του εαυτού σου είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς και να δουλεύεις 24/7. Ωστόσο, εάν συνειδητοποιήσεις ότι η αποστασιοποίηση δημιουργεί έμπνευση τότε γίνεσαι κυρίαρχος του παιχνιδιού».

Υπάρχουν μερικές συμβουλές που είναι σχετικά απλές και εάν μπορέσει κάποιος να τις ακολουθήσει τότε η αλλαγή που θα δει είναι σημαντική:

  • Φεύγεις από τη δουλειά; κλείσε το κινητό της δουλειάς! Οι υποχρεώσεις δεν τελειώνουν ποτέ και χωρίς να το καταλάβεις έχεις καταντήσει να δουλεύεις οκτώ ώρες στο γραφείο και άλλες τρεις – τέσσερις από το κινητό σου ενώ είσαι σπίτι σου και χαλαρώνεις, ενώ είσαι έξω με την κοπέλα σου ή το αγόρι σου και τρώτε, ενώ έχεις πάει μία βόλτα για να πάρεις λίγο αέρα και να ξεσκάσεις. Άσε το κινητό στο σπίτι και βγες έξω.
  • Πριν φύγεις από τη δουλειά θέσε τους στόχους της επόμενης μέρας και φρόντισε να τους πετύχεις για δύο λόγους. Πρώτον για να μπορείς να νιώθεις ότι έχεις τα πάντα υπό έλεγχο και δεύτερον για να μην ξεχάσεις κάτι και χρειαστεί να το κάνεις εκτός γραφείου.
  • Εάν η δουλειά σου, σου δημιουργεί υπερβολικό άγχος θα πρέπει να βρεις τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Ο σύμβουλος Joe Robinson αναφέρει πως στις περισσότερες των περιπτώσεων το άγχος ενός εργαζομένου οφείλεται είτε στην απουσία κάποιων γνώσεων που αφορούν τη δουλειά είτε στο μεγάλο φόρτο εργασίας που πρέπει να βγει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κέρδισε γνώση και οργανώσου για να μην έχεις ξανά παρόμοια συναισθήματα.

Διαβάζοντας κανείς τα παραπάνω συνειδητοποιεί τελικά πως εάν θέλουμε να καταφέρεις κάτι δεν χρειάζεται απαραίτητα κόπος αλλά τρόπος, και πάντα να σκεφτόμαστε έξω από το κουτί. Στην τελική, αυτό που μετράει είναι η ευτυχία και το πώς αυτή μπορεί να συνδυαστεί με τομείς της ζωής μας που απλά μας διευκολύνουν στο να ζήσουμε καλύτερα, όπως είναι η δουλειά.

Image source: Gerd Altmann from Pixabay