Έχετε όλοι γυρίσει για τα καλά στο γραφείο. Πόσοι από εσάς όντως το θέλατε; Ρητορική ερώτηση, πείτε ότι δεν την έκανα ποτέ.

Της Έθελ Αγγελάτου

Αυτό που ήθελα πραγματικά να ρωτήσω είναι πόσοι από εσάς, δεδομένου του περιβάλλοντος που επικρατεί στον χώρο εργασίας σας, θα προτιμούσατε να μην ξαναπατήσετε ποτέ το πόδι σας εκεί. Μάλλον αρκετοί.

Τα τοξικά περιβάλλοντα εργασίας είναι ο νούμερο 1 παράγοντας που «χτυπάει» στην ψυχική και σωματική υγεία. Μπορούν κάλλιστα να οδηγήσουν έναν εργαζόμενο σε μελαγχολία, σε πτώση ασφαλώς της παραγωγικότητάς του και σε κατάθλιψη – με ό,τι ψυχοσωματικά συμπτώματα αυτό συνεπάγεται. Τα πιο συνήθη αυτών είναι πόνος στα κόκκαλα, υπνηλία, κατάπτωση, έντονοι πόνοι σε αρθρώσεις, «φτερουγίσματα» στην καρδιά και διάφορα άλλα.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, αν εντοπίζετε ένα από τα παραπάνω σε εσάς, ότι η αιτία είναι απαραιτήτως το κακό εργασιακό περιβάλλον. Μπορεί να είναι απλώς μια αφορμή για να ξεσπάσει ένα χρόνιο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι προκύψει το οποίο θεωρείτε ότι βάλλει την υγεία σας, χρειάζεται να του δώσετε ιδιαίτερη προσοχή, να επισκεφτείτε γιατρό και σίγουρα… να αναζητήσετε το πραγματικό του αίτιο. Αν αυτό είναι όντως το τοξικό περιβάλλον της εργασίας σας, φροντίστε να πάρετε τον έλεγχο και να βρείτε άμεσα τρόπους διαχείρισης αυτής της καθημερινότητας.

Αρχικά, «κόψτε τον ομφάλιο λώρο»

Είτε πριν ξεκινήσει το ωράριό σας το πρωί (π.χ. κατά τη διάρκεια του πρωϊνού γεύματος με την οικογένεια), είτε μετά την λήξη αυτού, φροντίστε να αποκοπείτε ψηφιακά, πρακτικά και νοητικά από την εργασία σας. Προσπαθήστε να μην απαντάτε σε μηνύματα, mail, whats app και slack messages, προκειμένου να δώσετε λίγο χρόνο στο μυαλό σας να αποφορτιστεί. Θα μπορούσατε μέχρι και να αφήσετε το κινητό σας σε άλλο δωμάτιο – ειδικά όταν είναι η ώρα του ύπνου. Αν ξυπνήσετε και δεν το έχετε δίπλα σας για να δείτε τι «Αρμαγεδδών» σας βρήκε νυχτιάτικα, πιστέψτε με θα είστε πιο ανάλαφροι και ενεργητικοί από ποτέ για να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Επί του Πρακτέου

Όταν εισέρθετε στο περιβάλλον εργασίας σας, παρατηρήστε ποιο είναι το πραγματικό αίτιο που το μετατρέπει σε τοξικό. Συνήθως είναι οι άνθρωποι. Άτομα με αρνητική αύρα και παρουσία θα χρειαστεί να μείνουν μακριά σας κι είστε εσείς υπεύθυνοι να το εντοπίσετε και να πάρετε άμεσα μέτρα. Αντιστρόφως, άτομα που μέσα στο χώρο έχουν μόνο να προσφέρουν και να «χτίσουν» αντί να «γκρεμίσουν» επαγγελματικές σχέσεις και οράματα, είναι αυτοί που χρειάζεσαι δίπλα σου ως συνεργάτες. Πρώτος, λοιπόν, εσύ θα δώσεις το παράδειγμα ως ένας από αυτούς για να προσελκύσεις κι άλλους κοντά σου.

Όταν φεύγεις…

…φρόντισε να αποφορτιστείς όχι μόνο με το να ξεχάσεις την ύπαρξη του κινητού και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών που σε συνδέουν με τα καθήκοντά σας. Θυμήσου άτομα που χρειάζεσαι να δεις και σε χαλαρώνει η παρέα τους, ενίσχυσε τον οργανισμό σου με άσκηση – ειδικά αν χρειάζεσαι κάποια συγκεκριμένη για κάποια καταπόνηση που πιθανόν έχει εμφανιστεί και φρόντισε τη διατροφή σου. Το σώμα σου έχει να σου «επιστρέψει» ενέργεια, ηρεμία, νοητική διαύγεια και δημιουργικότητα.

Μόλις καταφέρεις να ισορροπήσεις τα παραπάνω μες την καθημερινότητά σου, τότε είναι η στιγμή που θα σχεδιάσεις στρατηγικά να προχωρήσεις στο επόμενο επαγγελματικό βήμα και να αφήσεις την τοξικότητα πίσω σου.

Photo by Dani Ramos on Unsplash