Από τα αλώνια στα σαλόνια. Η ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης από το πεδίο των video games έφτασε μέχρι τα εταιρικά γραφεία.

Φανταζόταν κανείς πριν λίγα χρόνια, την ώρα που λιώναμε μπροστά σε μια οθόνη παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή (μέχρι να αλληθωρίσουμε) ότι στην πραγματικότητα βοηθούσαμε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης να μας ξεπεράσουν; Όχι, το φανταζόταν;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια έχει βρει πεδίο δράσης στα video games - αυτό δεν είναι καινούργιο. Όσο αναπτύσσεται η τεχνολογία του Artificial Intelligence (AI), βελτιώνεται μέσα από το λεγόμενο imitation learning (μιμείται δηλαδή τη διαδικασία της μάθησης), παρατηρώντας μας πώς παίζουμε εμείς ως άνθρωποι, βλέποντας στρατηγικές και μαθαίνοντας από τον καλύτερο παίκτη. Μαθαίνει δηλαδή όπως εμείς, απλώς πιο γρήγορα. Σαν τη Βουγιουκλάκη στη Μοντέρνα Σταχτοπούτα (βλ. «πιο γρήγορα παρακαλώ»).

Πριν λίγο καιρό, ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που η Τεχνητή Νοημοσύνη νίκησε τον άνθρωπο. Έγινε στο παιχνίδι StarCraft, ένα Real-Time Strategy (RTS) game. Συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου του 2018, το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης AlphaStar κέρδισε μια από τις πιο δυνατές παγκοσμίως επαγγελματικές ομάδες παικτών με το συντριπτικό σκορ 5-0. Δείτε εδώ το βίντεο.

Αυτή ήταν η στιγμή-ορόσημο για να αρχίσει ο επαγγελματικός κόσμος να βλέπει πιο «ζεστά» τον τρόπο που το Artificial Intelligence μπορεί να αλλάξει δραστικά και τη δουλειά μας. Για την εξέλιξη αυτή παίζει μεγάλο ρόλο η ιδιότητα του AI να λειτουργεί διαισθητικά. Δηλαδή να κάνει κινήσεις  ασυνείδητα, γρήγορα και όχι πάντα ορθολογικά. Τη βάψαμε. Πολλοί λένε ότι όπως ερχόμαστε αντιμέτωποι με το AI σε ένα video game, δεν θα αργήσει η μέρα που θα το έχουμε ως σύνηθες στην επαγγελματική μας καθημερινότητα.

Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Για να φτιαχτεί το πρόγραμμα που νίκησε το Δεκέμβριο τους ανθρώπους, έβαλε το χεράκι της η Alphabet, που αποτελεί μητρική εταιρεία της Google (καλά διαβάσατε, μητρική, όχι θυγατρική). Καταλάβατε τα μεγέθη, δυσθεώρητα. Και η εταιρεία έχει δώσει άπειρα χρήματα και χρόνο σε αυτή την ενέργεια, και στην έρευνα για το ΑΙ.

Αλλά και σε μικρότερη κλίμακα, τα ποσά που επενδύονται τα τελευταία δέκα χρόνια για το ΑΙ , παρουσιάζουν συνεχή άνοδο. Για την Αμερική και την Ασία δεν το συζητάμε καν, εκεί τα νούμερα κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται. Η δε Ευρώπη, το σπιτάκι μας, μπορεί να έχει μείνει λίγο πίσω στο AI (αυτό θα το αναλύσουμε σε άλλο άρθρο), αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγγειλε επενδύσεις 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 για να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Και φυσικά δεν μιλάμε για video games πια. Μιλάμε για βιομηχανία, υγεία και άλλους επαγγελματικούς τομείς που μεταμορφώνονται από το ΑΙ. Έχω την υποψία, όσο γράφω, ότι το χέρι μου μπαίνει σε κατάσταση RoboCop. Η ιδέα μου θα ‘ναι.

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Copyright: www.shutterstock.com