Το να γυρίσετε από τις διακοπές στο γραφείο, χωρίς να πελαγώσετε δεν είναι κάτι που πρέπει να το αφήσετε στην τύχη. Σας καταγράψαμε τα 8 πιο πετυχημένα και δοκιμασμένα tips για ομαλή επάνοδο.

Έστω ότι οι διακοπές τελείωσαν (αντίο Χαλκιδική, αντίο νησί, αντίο εξοχικό). Έστω ότι η στιγμή που έτρεμες (της επιστροφής στο γραφείο ή στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας) έφτασε. Νιώθεις ότι θες έναν ώμο να κλάψεις με αλμυρά δάκρυα που μυρίζουν θάλασσα. Νιώθεις ότι θες έναν φίλο, να σου πει «δεν πειράζει, θα τα καταφέρεις». Ε, εμείς είμαστε αυτός ο φίλος. Αλλά δεν θα προτάξουμε μόνο τον ώμο, αλλά και μερικές χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους με τον αέρα του (καλοκαιρινού) νικητή.

1.Ξεκίνα νωρίτερα

Σίγουρα θα φας πολλή ώρα μόλις φτάσεις για να πεις τα νέα σου στους συναδέλφους σου, ή να ξαναβολευτείς στην καρέκλα σου, ή να θυμηθείς ποιες -στην ευχή- είναι οι δουλειές σου σε αυτό το γραφείο. Οπότε πήγαινε λίγο νωρίτερα για να έχεις ένα πλεονέκτημα χρόνου.

2.Ενημερώσου

Σαν στρατηγός που γυρνάει μετά από καιρό στην πατρίδα του, μάθε τι έγινε εν τη απουσία σου. Τι προέκυψε μέσα σε αυτές τις μέρες; Τι προβλήματα παρουσιάστηκαν; Ποιος σε έψαξε; Τι άλλαξε στα δεδομένα που ήξερες;

3.Μάθε ποιος λείπει

Αν στην εταιρεία σας είστε μια καλοκουρδισμένη ομάδα (που ευχόμαστε να είστε), είναι χρήσιμο να ξέρεις ποιος συνάδελφός σου λείπει τώρα που εσύ γύρισες, ακόμα και αν δεν συνεργάζεστε άμεσα. Το να ξέρεις ποιος λείπει σου δίνει τη δυνατότητα να ξέρεις ποιες δουλειές γίνονται με αντικαταστάτη και ποιες πρέπει να περιμένουν.

4.Κάνε re-wind

Αν είχες μια βιντεοκασέτα, θα έκανες ένα re-wind για να θυμηθείς σε ποιο σημείο έμεινες όταν πάτησες το “stop”. Το ίδιο κάνε και με τη δουλειά σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο ανατρέχοντας στο τι έκανες τις τελευταίες μέρες πριν φύγεις. Με ποιον αντάλλασσες mail; Τι εκκρεμότητες είχες ξεκινήσει να λύνεις; Ποιος σου είχε ζητήσει κάτι; Μην θεωρείς δεδομένο ότι θα τα θυμάσαι όλα. Χρειάζεται προσπάθεια.

5.Μην πέσεις με τα μούτρα

Οι γυμναστές συστήνουν, όταν ξανα-ξεκινάς γυμναστική μετά από μέρες αποχής, να το κάνεις συντηρητικά, με λιγότερα κιλά και λιγότερη ένταση. Σοφή συμβουλή που πρέπει να εφαρμόσεις και στο γραφείο. Δώσε στον εαυτό σου -όσο γίνεται- ένα περιθώριο προσαρμογής, μην προσπαθήσεις να σηκώσεις όλα τα «βάρη» με τη μία.

6.Επικεντρώσου στις προτεραιότητες

Έλειπες για διακοπές, οπότε είναι λογικό να έχουν μαζευτεί αρκετά tasks. Βάλε προτεραιότητες ή ρώτα τον manager σου πού κατά τη γνώμη του πρέπει να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση.

7.Υπενθύμισε ότι έχεις επιστρέψει

Μπορεί να είχες βάλει out-of-office που έγραφε το πότε γυρνάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα θυμούνται ότι γύρισες. Διακριτικά δώσε το παρών. Μπορείς να στείλεις ένα mail σε όσους πιστεύεις ότι χρειάζεται, δηλώνοντας ότι έχεις επανέλθει ώστε να προχωρήσουν όλα πιο ομαλά.

8.Το αγαπημένο μας το αφήσαμε για το τέλος: Βάλε νέα ματιά

Δεν πέρασες τόσες ώρες ρεμβάζοντας, δεν ήπιες τόσα κοκτέιλ με ομπρελίτσα και μαρασκίνο, δεν είδες τόσα ηλιοβασιλέματα, για να γυρίσεις και να τα κάνεις όλα ίδια. Χρησιμοποίησε τις νέες εικόνες που δημιούργησες στις διακοπές για να «ξεπλύνεις» τη ματιά σου από οτιδήποτε παλιό: τη ματιά σου στον τρόπο που συνεργάζεσαι, στον τρόπο που αντιδράς, στον τρόπο που βλέπεις τη θέση σου στον μικρόκοσμο της δουλειάς σου. Στο χέρι σου είναι ο μικρόκοσμος να γίνει λίγο… μεγαλύτερος.

 

*Ο τίτλος είναι παράφραση του καβαφικού «Αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις», από το ποίημα «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον».

Του Δημήτρη Φαλλιέρου

Copyright: www.shutterstock.com