Τι κάνουμε όταν ο προϊστάμενος παίρνει τα εύσημα για τη δική μας δουλειά;

Το γεγονός ότι όλοι έχουμε διάφορα προβλήματα στη δουλειά δεν είναι κάτι καινούργιο. Σας έχει τύχει, όμως, ο προϊστάμενός σας να οικειοποιείται τη δουλειά που εσείς, και μόνο εσείς, έχετε φτύσει αίμα για να κάνετε; Δύσκολη περίπτωση, αλλά υπάρχει τρόπος να τη διαχειριστείτε…

Αποφύγετε τον πειρασμό να το διαδώσετε στους συναδέλφους σας: Το πρώτο, και ίσως το πιο σημαντικό, σημείο είναι να αποφευχθεί η κυκλοφορία αυτού του είδους της πληροφορίας σε όλους στο γραφείο. Δεν θέλετε να είστε το άτομο που ξεκινά την αλυσίδα του κουτσομπολιού. Μπορεί να σας πιστέψουν, μπορεί και όχι, αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα. Εξάλλου δεν ξέρετε πώς θα αντιδράσει ο προϊστάμενός σας, όταν αυτό φτάσει και στα δικά του αυτιά.

Εάν πρέπει να ξεσπάσετε, συζητήστε το με τους αγαπημένους σας: Ξέρετε ποιο είναι το σύστημα υποστήριξής σας -ίσως είναι οι γονείς ή τα αδέλφια σας ή άλλα σημαντικά πρόσωπα για εσάς. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που μπορούν να σας ακούσουν υπομονετικά και να σας ανακουφίσουν, έτσι ώστε να διατηρήσετε τον επαγγελματισμό στην εργασία σας.

Επιλέξτε τις μάχες που θα δώσετε: Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει τριβή και δυσαρέσκεια σε διάφορους βαθμούς στον χώρο εργασίας, και η συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι από τις καλύτερες. Είστε σίγουροι όμως ότι θέλετε να πολεμήσετε ενάντια στον προϊστάμενό σας; Μπορεί και ναι, σκεφτείτε όμως πρώτα πολύ καλά αυτή την επιλογή.

Προσπαθήστε να κάνετε μια συζήτηση με τον προϊστάμενό σας: Υπάρχει προφανώς μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο να είστε ειλικρινείς με τον προϊστάμενό σας, αλλά να μην υπερβείτε τα όρια και αφήσετε τη δυσαρέσκειά σας να ξεχειλίσει. Σχεδιάστε πρώτα αυτή τη συνομιλία στο μυαλό σας και την επιθυμητή δράση που ελπίζετε ότι θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα και θέστε το θέμα με ήρεμο τρόπο.

Κρατάτε πάντα γραπτώς τις ιδέες σας: Αυτό μπορεί να χρειαστεί κάποιον επιπλέον κόπο, αλλά προσπαθήστε να κρατήσετε ένα αρχείο ιδεών και έργων που έχετε δημιουργήσει, με τεκμηριωμένα τα βήματά σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό μπορεί να σας φανεί χρήσιμο στο μέλλον, αν ποτέ χρειαστεί να αποδείξετε κάτι.

Αξιοποιήστε άλλες ευκαιρίες για να αναδείξετε τη δουλειά σας: Χωρίς να φαίνεται ότι παρακάμπτετε τον προϊστάμενό σας, εκμεταλλευτείτε ευκαιρίες όπου μπορείτε να έχετε το βήμα για να αναδείξετε τις ικανότητες και τις ιδέες σας. Τα meetings με τους συναδέλφους και το αφεντικό είναι μια καλή στιγμή.

Ας πάρουμε και το «χειρότερο» σενάριο: Η τελευταία σας λύση, αν υποτεθεί ότι έχετε δοκιμάσει όλα τα παραπάνω βήματα και εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι ο προϊστάμενός σας επανειλημμένα παίρνει τα εύσημα για τη δική σας εργασία και υπονομεύει την επαγγελματική αξιοπιστία σας για δικό του όφελος: Ζητήστε να μεταφερθείτε σε άλλη ομάδα εργασίας ή θέστε το θέμα σας σε ανώτερο ιεραρχικά επίπεδο.

 

Της Μίας Κόλλια

Copyright: www.shutterstock.com