Την ώρα που οι περισσότεροι συζητάμε για τα «αφεντικά» μας και για το αν τα πάμε καλά μαζί τους, κάποιοι άλλοι ανακαλύπτουν στην πράξη πώς είναι να είσαι αφεντικό του… εαυτού σου.

Όχι, αυτό δεν είναι ένα κείμενο (μόνο) για το πώς είναι να έχεις τη δική σου εταιρεία και να είσαι αυτοαπασχολούμενος. Είναι κυρίως ένα κείμενο για την (ταρατατζούμ, προσοχή: έρχεται βαριά λέξη αλλά κρίσιμη) αυτοδιάθεση στη δουλειά μας, όποια κι αν είναι αυτή η δουλειά. Είναι λίγες λέξεις για το πώς να ορίζουμε τον εαυτό μας και να μην περιμένουμε κανέναν προϊστάμενο για να το κάνει. Είτε λοιπόν είστε (ή θέλετε να είστε) αυτοαπασχολούμενοι είτε υπάλληλοι σε εταιρεία, το να πάρετε στα χέρια σας τα γκέμια δεν είναι αδύνατο. Εδώ οι πιο ωραίες συμβουλές και ιδέες που συγκεντρώσαμε σχετικά με το θέμα:

  • Μην τα ρίχνεις στους άλλους 

Η πρώτη και πιο θεμελιώδης αρχή για να είσαι αφεντικό του εαυτού σου: το να μην ‘τα ρίχνεις’ στους άλλους. Αφεντικό του εαυτού σου σημαίνει να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, να λες «έσφαλλα» όταν έχεις κάνει λάθος, να βλέπεις πρώτα τι μπορούσες να διορθώσεις εσύ και μετά όλοι οι υπόλοιποι.

  • Κατάγραψε την απόδοσή σου 

Κράτα λίγο χρόνο ανά μέρα/ανά εβδομάδα/ή ανά μήνα (ό,τι σε βολεύει) για να καταγράψεις τι πρόοδο έχεις σημειώσει. Έχεις βελτιώσει τους χρόνους σου; Έχεις ολοκληρώσει δουλειές που σε άγχωναν; Έχεις αποκτήσει νέες εμπειρίες και δεξιότητες; Μην παραλείψεις τίποτα. Όλα έχουν σημασία.

  • Κάν’ το για σένα 

Ακόμα κι όταν είμαστε εργαζόμενοι σε εταιρεία, το να κάνουμε πράγματα μόνο και μόνο για να μη βρεθούμε υπόλογοι σε έναν ‘προϊστάμενο’, δεν είναι αρκετό κίνητρο. Και σιγά-σιγά θα ξεφτίσει σαν πουλόβερ που το τρώει ο σκόρος. Κάθε μικρή η μεγάλη δουλειά που τελειώνεις, κάνε την για να προχωρήσεις ο ίδιος, να μην την έχεις εσύ στην ‘to-do-list’ σου, για να νιώσεις λίγο πιο ανάλαφρος.

  • Πες κι ένα μπράβο 

Από ένα αφεντικό δεν περιμένουμε και λίγη ενθάρρυνση, έναν καλό λόγο κι ένα μπράβο; Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και προς τον εαυτό μας. Ένα μικρό άηχο μπράβο (και λέω άηχο γιατί ‘το μπράβο πολλοί αγάπησαν, τον άνθρωπο που αυτο-συγχαίρεται δημοσίως ουδείς’) πάντα μας δίνει λίγη ώθηση.

  • Διάνυσε το… έξτρα μίλι 

To walking the extra mile, δηλαδή το να κάνεις μερικές φορές κάτι περισσότερο από αυτό που σου ζητήθηκε, περισσότερο από αυτό που οι άλλοι περιμένουν, ή κάτι περισσότερο από αυτό που έχεις συνηθίσει, είναι ένα καλό tip. Αυτομάτως γίνεσαι από ένα απλό εκτελεστικό όργανο, ένας άνθρωπος που λειτουργεί και μόνος του, χωρίς την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση.

  • Τέλος, γίνε αυτό που ψάχνεις

Αν πάντα ήθελες έναν εργοδότη γενναιόδωρο, υποστηρικτικό, ψύχραιμο, δεν είναι ποτέ κακή στιγμή να υιοθετήσεις ο ίδιος αυτές τις αρετές. Φτιάχνοντας ένα τέτοιο προφίλ μέσα σου, θα εξασφαλίσεις κάτι που κανένας υπάλληλος δεν μπορεί να εξασφαλίσει εύκολα: ένα ‘αφεντικό’ που πάντα θα είναι στο πλευρό σου. Τον εαυτό σου.

Copyright: www.shutterstock.com