Τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην στην επικοινωνία, κι αυτό αγγίζει τόσες πολλές πτυχές πλέον στο business και την αγορά – ακόμα και σε ό,τι αφορά στην αποχώρηση ενός στελέχους.

Με την Gen X και την Gen Υ να χειρίζονται πλέον θέσεις ευθύνης και να διεκδικούν τα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα, οι θέσεις να καλύπτονται και να μένουν συγχρόνως κενές σε χρόνους “dt”, τα ταλέντα να έρχονται και να παρέρχονται, η έννοια “boomerang employee” να έχει ξεκινήσει να παίρνει σάρκα και οστά και στην Ελλάδα, και… Ένα-ένα, θα μου πείτε, σας πήρα απ’ τα μαλλιά.

Όταν όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε μια αγορά που βιώνει μονίμως αλλαγές και εκβιάζεται να ανταποκρίνεται στον ίδιο ταχύ ρυθμό – ακόμα κι αν στη χώρα μας όλα συμβαίνουν με καθυστέρηση σε σχέση με το εξωτερικό – η Επικοινωνία βρίσκεται στην πιο σημαντική της ώρα. Εξ ου και έννοιες όπως το personal, corporate και employer branding έχουν αναδειχθεί, για να μας κινητοποιούν να διασφαλίζουμε την εικόνα μας (σε προσωπικό, εταιρικό και εργοδοτικό πλαίσιο), αλλά και να καθορίζουμε πώς αυτή επικοινωνείται προς τα έξω.

Αν, λοιπόν, ένα στέλεχος αποχωρεί από έναν οργανισμό, είτε σε μικρή ή μεγαλύτερη επαγγελματική ηλικία, χρειάζεται να εξετάσουμε πώς η κίνηση αυτή θα επικοινωνηθεί σωστά. Ειδικά:

  • αν σκοπεύει να αφήσει καλό όνομα στον οργανισμό, την ομάδα και τους συναδέλφους που αφήνει πίσω,
  • αν επιθυμεί να προκαλέσει καλές εντυπώσεις σε άτομα της αγοράς που θα ενημερωθούν σχετικά ή θα βρεθούν να συνεργάζονται μαζί του στην πορεία της καριέρας του, αλλά και
  • αν θέλει να αποφύγει την διαστρέβλωση της αλήθειας του ή των γεγονότων γύρω από την αποχώρησή του.

Ενημερώνω τον εργοδότη μου, και τηρώ συγκεκριμένη ιεραρχία;

Αν έχετε μόλις αποδεχτεί μια νέα εργασιακή θέση, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να πραγματοποιήσετε, είναι να ενημερώσετε τον εργοδότη σας. Ανατρέξτε στην σύμβαση συνεργασίας που έχετε υπογράψει, ώστε να εξετάσετε τους γενικότερους όρους και τη διαδικασία που απαιτείται να ακολουθήσετε. Επιπλέον, δείτε το πλήθος των ημερών που αναφέρονται και θα χρειαστεί να παραμείνετε πριν την αποχώρησή σας, προκειμένου να παραδώσετε τα καθήκοντά σας. Τέλος, ελέγξτε αν η αποχώρησή σας απαιτείται να ανακοινωθεί προφορικά ή μέσω επίσημου email, είτε προς το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού ή/και τον προϊστάμενό σας, καθώς και με ποια ιεραρχική σειρά. Προσοχή εδώ, μιας και μία παράκαμψη των όρων που έχετε συναινέσει, μπορεί να σας εκθέσει νομικά απέναντι στον εργοδότη σας. Σίγουρα, η καλύτερη και πιο στρατηγική λύση που θα καλύψει κάθε ενδεχόμενο, είναι να δρομολογήσετε γραπτή και προφορική παραίτηση.

Επί του πρακτέου, κλείνω συνάντηση;

Προσπαθήστε να ζητήσετε και από τα δύο μέρη – το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και τον προϊστάμενό σας – να συναντηθείτε κατ’ ιδίαν. Ακόμα κι αν δεν έχετε καλές σχέσεις με όποια από τα δύο προαναφερόμενα μέρη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενημερωθούν, αποδεικνύοντας έτσι, για ακόμη μία φορά, τον επαγγελματισμό σας. Στο κάτω-κάτω, καλό είναι να κλείσει αυτή η συνεργασία ομαλά και να αφήσετε έτσι μια «ανοιχτή πόρτα» ή «γέφυρα» για το μέλλον. Άλλωστε, δεν ξέρετε ποτέ πώς έρχονται τα πράγματα κι αν οι άνθρωποι που αφήνετε πίσω, θα βρεθούν ξανά κάποια στιγμή μπροστά σας κατά την επαγγελματική πορεία σας, πόσο μάλλον σε θέση ισχύος.

Καταγράφετε Επιστολή Αποχώρησης;

Στην περίπτωση λοιπόν που θα συντάξετε επιστολή αποχώρησης, θυμηθείτε αυτή να αποσταλεί την ίδια ημέρα της προφορικής ενημέρωσης και μέσω του εταιρικού σας email, όπου θα φαίνεται το ονοματεπώνυμο, η εταιρική σας υπογραφή και ο τίτλος σας. Φυσικά, θα συμπεριλάβετε στην κοινοποίηση μέλος του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού και το προσωπικό σας email, ώστε να έχετε αντίγραφο και ιστορικότητα αυτής της επικοινωνίας. Σε αυτό, φροντίστε να αναφέρετε το πλήθος των ημερών που δίνετε ως περιθώριο παραμονής σας στην εταιρεία για την παράδοση καθηκόντων και την ακριβή ημερομηνία αποχώρησής σας. Μπορείτε αν επιθυμείτε να δηλώσετε επιπλέον ημέρες από αυτές που αναγράφονται στην σύμβασή σας, ή και λιγότερες. Εδώ, λίγοι γνωρίζουν, πως ένας εργαζόμενος μπορεί να φύγει άμεσα ή νωρίτερα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον ίδιο, χωρίς να είναι νομικά εκτεθειμένος. Συνεπώς, ο όρος αυτός σε μια σύμβαση είναι κυρίως τυπικός, και υποδεικνύει ένα πλήθος ημερών όπου ο εργαζόμενος θα δείξει τον ανάλογο επαγγελματισμό να τηρήσει, χωρίς αυτό να είναι νομικά δεσμευτικό (ακόμα κι αν το έχετε υπογράψει).

Της Έθελ Αγγελάτου

Main photo: www.shutterstock.com