Στην εποχή που η κατάρτιση δεν κρύβεται μόνο σε αίθουσες αλλά και σε ψηφιακές πλατφόρμες, η εξ αποστάσεως επιμόρφωση μπορεί να δυναμώσει το βιογραφικό σου!

Γράφει η Μελπομένη Μαραγκίδου

Έχεις μία γεμάτη καθημερινότητα που δεν σου επιτρέπει να σπουδάσεις, αλλά αναρωτιέσαι πώς μπορεί να μπει στο βιογραφικό σου ένα μεγάλο πανεπιστημιακό ίδρυμα; Ή πώς μπορείς μέσα σε λίγους μήνες να αποκτήσεις μία ακόμα εξειδίκευση; Ή πώς μπορείς με την υπογραφή δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων να αποκτήσεις υψηλού επιπέδου γνώσεις για να βρεις δουλειά; Ή πώς μπορείς να αλλάξεις ακόμα και καριέρα; Το e-learning είναι ίσως αυτό που αναζητάς. 

Τι είναι το e-learning 

Tα e-learning είναι προγράμματα σπουδών που υλοποιούνται εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου. Από δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια όπως το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μέχρι διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Harvard, έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν διαδικτυακές εκπαιδευτικές πλατφόρμες με τις οποίες μπορεί κάποιος να ακολουθήσει κάθε είδους πρόγραμμα κατάρτισης: είτε αυτό είναι απλό επιμορφωτικό πρόγραμμα είτε ολοκληρωμένες μεταπτυχιακές σπουδές. Το αντικείμενο σπουδών που μπορεί να βρει κανείς σε e-learning μορφή καλύπτει τους περισσότερους κλασικούς κλάδους, αλλά και νέους τομείς. 

Μέσα στις ειδικά διαμορφωμένες πλατφόρμες μπορεί κανείς να βρει την ύλη σε ηλεκτρονική μορφή (διαθέσιμη και προς εκτύπωση πολλές φορές). Επίσης, μπορεί να βρει βίντεο με διαλέξεις, ή και να παρακολουθήσει live streaming συναντήσεις. 

Η πλειονότητα των e-learning έχουν κόστος συμμετοχής, αλλά αρκετά ιδρύματα παρέχουν συμφέρουσες προσφορές. Αφού ο εκπαιδευόμενος ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις, που γίνονται κι αυτές online, χορηγείται πιστοποιητικό επιτυχίας με την υπογραφή του εκάστοτε ιδρύματος. 

Πλέον, τα e-learning προγράμματα είναι τόσο διαδεδομένα και κάποια από αυτά τόσο υψηλού επιπέδου, που οι επιχειρήσεις τα παίρνουν σοβαρά υπόψιν. 

Θετικά και αρνητικά

Είσαι από αυτούς που θέλουν συνεχή επιτήρηση για να είναι συνεπείς; Τότε ένα e-learning πρόγραμμα δεν θα σου ταιριάξει. Είσαι όμως από τους ανθρώπους που παράλληλα με τη δουλειά του θέλει να επιμορφώνεται συνεχώς; Τότε η λογική του e-learning ίσως σου πάει «γάντι». Αυτά είναι μερικά θετικά και αρνητικά για τις εξ αποστάσεως σπουδές. 

Θετικά:

 • Μπορείς να διαμορφώσεις το πρόγραμμα παρακολούθησης και μελέτης ανάλογα με το πρόγραμμά σου.
 • Μπορείς να αποκτήσεις πιστοποιητικό από κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα του εξωτερικού που θεωρείς άπιαστο όνειρο. 
 • Μπορείς να αποκτήσεις την κατάρτιση που ήθελες και δεν προλάβαινες λόγω φόρτου εργασίας.
 • Είσαι απαλλαγμένος από χωροχρονικές δεσµεύσεις. 
 • Μπορείς όσο σπουδάζεις να συνεχίζεις κανονικά τις επαγγελματικές σου υποχρεώσεις. 
 • Μπορείς να αποκτήσεις γνώσεις σε τομείς για τους οποίους στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 • Μπορείς να ξεκινήσεις τις σπουδές σου και κατά το μέσο της χρονιάς κι όχι μόνο τον Σεπτέμβρη.
 • Εξοικειώνεσαι με μία νέα μορφή διδασκαλίας, που φαίνεται να είναι η διδασκαλία του μέλλοντος.
 • Είναι προσβάσιμο σε άτομα με προβλήματα μετακίνησης. 

Αρνητικά:

 • Δεν έχουν ακόμα τεθεί κριτήρια και κανόνες στη διάθεση των e-learning courses στην Ελλάδα. 
 • Χρειάζεται μεγάλη έρευνα πριν την επιλογή του e-learning ώστε να είναι πιστοποιημένο. 
 • Αν δεν έχεις αυτοπειθαρχία, το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο “ραντεβού” με καθηγητή μπορεί να σε κάνει αναβλητικό στην παρακολούθηση. 
 • Δεν αποκτάς δίκτυο γνωριμιών αφού δεν έρχεσαι σε επαφή με καθηγητές και φοιτητές.
 • Δεν δικαιούσαι φοιτητικό πάσο. 
 • Το κόστος συμμετοχής μπορεί να γίνει ανασταλτικός παράγοντας. Δυστυχώς η δημόσια εκπαίδευση δεν αφορά τα e-learning ακόμα κι αν τα παρέχουν δημόσια πανεπιστήμια. 
 • Δεν υπάρχει η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία είναι ανεκτίμητης αξίας.
 • Δεν μπορείς να υποβάλλεις άμεσα ερωτήματα, όπως κατά τη διάρκεια μίας παράδοσης. 
 • Ένα e-learning κάποιων μηνών δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ένα πτυχίο 4 ετών στις ίδιες σπουδές. 

Πέντε διάσημα e-learning ελληνικών Πανεπιστημίων

Τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια έχουν μπει στην αγορά των e-learning με μεγάλη επιτυχία. Μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι αυτά: 

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Ένα από τα πιο διάσημα Πανεπιστήμια εξ αποστάσεως σπουδών είναι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Προσφέρει e-learning τόσο σε κλάδους σύντομων σπουδών όσο και σε επίπεδο πτυχίου και μεταπτυχιακού. Περισσότερα, εδώ.  

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Από το 2001 έως σήμερα, το e-learning του Ε.Κ.Π.Α. προσφέρει πάνω από 350 προγράμματα στην ελληνική γλώσσα και πάνω από 40 στην αγγλική γλώσσα, με περισσότερους από 100 καθηγητές του Ιδρύματος να συμμετέχουν στην ανάπτυξη και την υλοποίησή τους. Μάλιστα έχουν επιμορφωθεί περισσότερα από 80.000 άτομα. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τα e-learning προγράμματα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ)  του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών παρέχουν τόσο βασικές όσο και εξειδικευμένες γνώσεις, σε θεωρητικά και πρακτικά θέματα. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι, άλλωστε το πρώτο στο χώρο των Οικονομικών Επιστημών και της Διοίκησης των Επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ. 

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Το Πρόγραμμα ιδρύθηκε και λειτουργεί υπό την επιστημονική και οργανωτική εποπτεία του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης και του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Απευθύνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να βελτιώσουν τη θέση τους στην αγορά εργασίας ή να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στο πλαίσιο του επαγγελματικού του πεδίου. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ξεκίνησε να προσφέρει από τον Οκτώβριο 2012 καινοτόμα προγράμματα επαγγελματικής επιμόρφωσης και εξειδίκευσης. Μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει πολλαπλούς κύκλους Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης (80+ Προγράμματα, 300+ διδακτικές Ενότητες, 15+ Επιστημονικά Πεδία). Περισσότερες πληροφορίες, εδώ. 

Πέντε διάσημα ξενόγλωσσα e-learning

Σε διεθνές επίπεδο μπορεί κανείς να βρει μία τεράστια λίστα με e-learning. Από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες είναι αυτές: 

edX

To edX προσφέρει μαθήματα από κορυφαία πανεπιστήμια και κολλέγια από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων και του MIT. Τα περισσότερα μαθήματα είναι πιστοποιημένα και παρέχονται σε χαμηλές τιμές, σε σχέση με τα αντίστοιχα δίδακτρα των ιδρυμάτων. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ.

Coursera

Το Coursera επίσης είναι μία πλατφόρμα στην οποία μπορεί κανείς να βρει μαθήματα από τοπ πανεπιστήμια σε παραπάνω από 20 χώρες του κόσμου. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ. 

Harvard University

To κορυφαίο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο προσφέρει e-learning σε διάφορους τομείς από Τέχνες μέχρι Computer Science. Έτσι μπορείς να το βάλεις στο βιογραφικό σου χωρίς καν να χρειαστεί να μπεις στο αεροπλάνο για Αμερική. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ. 

Stanford Online

To Stanford Online είναι μία επιλογή από μαθήματα με τη λογική «για τον καθένα, οπουδήποτε, οποτεδήποτε». Περιλαμβάνει αρκετές θεματικές από ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι οικονομικά και engineering. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ. 

Open Yale Courses

To Open Yale Courses προσφέρει πλήθος μαθημάτων, στο ίδιο επίπεδο που διδάσκονται και στο Yale College. Περισσότερες πληροφορίες, εδώ. 

Διάβασε ακόμη:
5 online σεμινάρια για να γίνεις καλύτερος, τώρα