Η αξιολόγηση είναι απαραίτητη σε κάθε χώρο και κάθε δουλειά. Και όμως, στην Ελλάδα είναι άκρως παρεξηγημένη έννοια και τις περισσότερες φορές δεν εκτελείται όπως πρέπει.

Η εξαιρετική Αννα Σκαρλάτου, Executive HR Advisor, ένας υπέροχος άνθρωπος και έμπειρος επαγγελματίας που δίκαια αξιολογεί σε όλη της τη ζωή, ήταν μία από της ομιλήτριες του φετινού Up Event (Κυριακή 14/10). Μίλησε στο κοινό για την αξιολόγηση, για το πώς την υποδεχόμαστε ή για το πώς θα έπρεπε να τη δεχόμαστε για να μπορέσουμε μελλοντικά να την αξιοποιούμε προς όφελός μας.

Ξεκίνησε την ομιλία της με μία σπουδαία συμβουλή «Πρέπει να έχετε όνειρα, πρέπει να ονειρεύεστε συχνά και να ψάχνετε τα όνειρά σας, αλλά επίσης πρέπει να σχεδιάζετε πολλούς δρόμους για να φτάσετε σε εκείνα»

  1. Κρινόμαστε μία συγκεκριμένη στιγμή πάνω σε κάτι συγκεκριμένο

Η αξιολόγηση μπαίνει βίαια στη ζωή μας και από εκεί και πέρα θα υφίσταται σε όλες τις φάσεις της. Οσο πιο γρήγορα συμφιλιωθούμε με αυτήν τόσο το καλύτερο για εμάς.

Η αξιολόγηση έχει πολλούς ορισμούς – πρόκειται για μια εκτίμηση της προσωπικότητας μας, των γνώσεων μας, της επαγγελματικής μας εμπειρίας, μπορεί να αφορά τα πάντα. Το πιο σημαντικό είναι να εξετάσουμε το γιατί μας έκριναν θετικά ή αρνητικά και να σκεφτούμε πως θα αξιοποιήσουμε την κριτική που μας έγινε για να διορθώσουμε κάποια στοιχεία.

  1. Assesments

Τα Assessments είναι τεστ προσωπικότητας, τεχνικής κατάρτισης, όμως στην πραγματικότητα, όπως σε κάθε τεστ, πρέπει να υπάρχει κάποιο μοντέλο, κάποια μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί. Καλό είναι να ψάξουμε για να βρούμε το μοντέλο με το οποίο ενδεχομένως θα κριθούμε, δηλαδή τη μεθοδολογία που ακολουθεί ο συγκεκριμένος οργανισμός με τον οποίο θέλουμε να συνεργαστούμε.

  1. Η οπτική γωνία

Πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ερωτηματολόγια και αυτά είναι συνήθως διαφορετικά μεταξύ τους. Αναλύουν την προσωπικότητα μας – δεν λειτουργούν με pass or fail-, και βάση των συμπερασμάτων που βγάζουν για εμάς, μας απευθύνονται και αντίστοιχα (συνήθως αυτά τα ερωτηματολόγια έχουν ισχύ για περίπου 2 χρόνια). Κάπως έτσι γίνεται μία εκτίμηση των ικανοτήτων μας για να δει ο υπεύθυνος του ανθρώπινου δυναμικού αν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε συγκεκριμένες απαιτήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

  1. Oι βασικές αρχές σε κάθε βήμα

Δεν θα κρινόμαστε πάντα για τα αποτελέσματα γιατί μεγαλύτερη σημασία ενίοτε έχει η συμμετοχή μας σε κάτι και το τι έχουμε κερδίσει από τη διαδρομή. Πρέπει να έχουμε πάντα σταθερές και αξίες-φάρους για να ακολουθούμε.

  1. Ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση

Τελικά, όλοι αξιολογούμαστε με ένα βασικό κριτήριο: αν την κατάλληλη στιγμή είμαστε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Τι μπορούμε να κάνουμε και τι μπορούμε να προσφέρουμε στη θέση που είμαστε – αυτά είναι τα βασικά κριτήρια που θα μας ανοίξουν τον δρόμο.

Τέλος, έκλεισε την ομιλία της με μία συμβουλή προς τους άνωθεν: «Οι ηγέτες του 21ου αιώνα πρέπει να μαθαίνουν από τους νέους για να είναι μέσα στον παλμό των εξελίξεων.  Δεν γίνεσαι ηγέτης σε μία τέτοια εποχή μακριά από τους νέους ανθρώπους».

Της Μίας Κόλλια