Τηλεόραση και κινηματογράφος μάς έχουν συστήσει σε κάποια αξέχαστα αφεντικά, που έχουν γίνει μέρος της ιστορίας της pop κουλτούρας. Από την ψυχρή, διψασμένη για εξουσία Miranda Priestly… στον αξιαγάπητο μα συχνά ανίδεο Michael Scott. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι ξέρεις περισσότερα γι’ αυτά τα μη πραγματικά αφεντικά από τον διευθυντή της δικής σου εταιρείας. Μάλιστα μια έρευνα του CareerBuilder αποκαλύπτει πως δεν είσαι ο μόνος που δεν έχει καμία οικειότητα με στελέχη C επιπέδου. Περισσότεροι από τους μισούς (55%) ερωτηθέντες εργαζόμενους δεν έχουν συνομιλήσει ποτέ με τους διευθυντές τους, ενώ ένα εντυπωσιακό 26% λέει πως δεν τους έχει δει καν. Ας δούμε περισσότερα στοιχεία…

Ντύνεσαι για να εντυπωσιάσεις; Λένε ότι πρέπει να ντύνεσαι για τη  δουλειά που θέλεις, όχι για τη δουλειά που έχεις. Αν όμως ήδη έχεις την κορυφαία δουλειά, μπορείς να ντύνεσαι άνετα. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο ένας στους πέντε διευθυντές (20%) θεωρεί ένα επαγγελματικό κοστούμι τυπικό ρούχο γραφείου. Οι περισσότεροι (57%) ντύνονται casual, ενώ ένα 18% συχνά φοράνε τζιν ή βερμούδα στη δουλειά.

Συνήθειες μετακίνησης: Όσον αφορά τη μετακίνηση στη δουλειά, τα περισσότερα διευθυντικά στελέχη προτιμούν το αυτοκίνητο, αλλά όχι με οδηγό. Το 79% πηγαίνουν στη δουλειά με αυτοκίνητο, με έναν στους τέσσερις να οδηγεί SUV, έναν στους πέντε να προτιμά ένα μεσαίο sedan και έναν στους 10 να κυκλοφορεί με πολυτελές sedan.Το 18% χρησιμοποιούν φιλικούς στο περιβάλλον τρόπους μεταφοράς: το 9% παίρνουν τα δημόσια μέσα, 4% οδηγούν υδριβικά αυτοκίνητα, 4% πηγαίνουν με τα πόδια και 1% με ποδήλατο.

Ώρα χαλάρωσης στο γραφείο: Υπάρχουν συχνά και στο γραφείο οι “happy hours”, αλλά μην περιμένεις να δεις τα διευθυντικά στελέχη να χαλαρώνουν με ένα ποτό στο χέρι. Περισσότεροι από τους μισούς (62%) αποφεύγουν τα αλκοολούχα ποτά στην εταιρεία. Αντίθετα προτιμούν αναψυκτικά (23%), νερό (19%), καφέ (13%) ή τίποτε απολύτως (7%). 13% των στελεχών απολαμβάνουν μια μπίρα, το ίδιο ποσοστό πίνει κρασί, ενώ ένα 8% προτιμά κοκτέιλ.

Υπερωρίες και άσκηση: Αν αισθάνεσαι πως κάνεις συνέχεια υπερωρίες, και οι διευθυντές σου πολύ πιθανόν το ίδιο κάνουν. Όταν ρωτήθηκαν πόσες ώρες την εβδομάδα δουλεύουν, 40 ώρες ήταν το ελάχιστο για τους περισσότερους από αυτούς. 58% λένε ότι δουλεύουν 40 με 49 ώρες την εβδομάδα και 32% δουλεύουν 50 ή και περισσότερες ώρες. Επίσης υπάρχει ένα τυχερό 9% που δουλεύει λιγότερο από 40 ώρες την εβδομάδα.

Λόγω του γεμάτου προγράμματός τους, σχεδόν ένας στους πέντε (18%) λέει πως ασκείται σπάνια ή ποτέ. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία των ανώτατων στελεχών (82%) καταφέρνουν να στριμώξουν στο πρόγραμμά τους τουλάχιστον μία φορά άσκησης την εβδομάδα, ενώ το 39% πάει γυμναστήριο τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Έτσι αν οι ανώτεροί σου μπορούν να βρουν χρόνο για άσκηση, το ίδιο μπορείς και εσύ.

Μιλώντας -ή αντιμιλώντας- στο αφεντικό: Σε περίπτωση που θα είχες μια συνομιλία με τον διευθυντή σου, τι θα του έλεγες; Οι εργαζόμενοι που έλαβαν μέρος στην έρευνα έδωσαν τις παρακάτω απαντήσεις -μερικές από τις οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολύ… ωμές.

 • «Κάνετε καλή δουλειά».
 • «Θέλω αύξηση».
 • «Πρέπει να προσφέρετε στους υπαλλήλους περισσότερες ευκαιρίες για ανέλιξη».
 • «Αγαπώ τη δουλειά μου».
 • «Πρέπει να απολύσετε τον προϊστάμενό μου».
 • «Πρέπει να μάθετε να διοικείτε την εταιρεία μας».
 • «Να κρατάτε τις υποσχέσεις σας».
 • «Να εμπιστεύεστε τους υφισταμένους σας».
 • «Να μας το λέτε όταν κάνουμε κάτι καλό αντί να επικεντρώνεστε πάντα στο κακό».
 • «Να ανταμείβετε καλύτερα τους υπαλλήλους σας. Χωρίς αυτούς, δεν θα είχατε χρήματα».
 • «Οι κρατούμενοι διοικούν το άσυλο».

Της Μίας Κόλλια

Copyright: ww.shutterstock.com