Η εργασία είναι ένα «άθλημα» για δυνατούς παίκτες. Παίξε σωστά γιατί το να κάθεσαι στον «πάγκο» δεν είναι για σένα.

Από τον Νίκο Βόπη

Οι απαιτήσεις των καιρών έχουν δημιουργήσει το εξής παράδοξο στην αγορά εργασίας. «Υπερεξοπλισμένοι» άνθρωποι με γνώσεις και προσόντα αναζητούν θέσεις εργασίας, οι οποίες δεν υπάρχουν σε πληθώρα. Και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι άνθρωποι αυτοί δεν γίνονται αποδεκτοί γιατί είναι overqualified.

Αυτό είναι το φαινόμενο που έχουν να διαχειριστούν οι millennials και σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε με… αθλητικούς όρους το γιατί κάποιος βρίσκεται στον πάγκο ή στην κερκίδα ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να έχει πάρει τη φανέλα σπίτι του και να είναι αναντικατάστατο μέλος μιας ομάδας.

Φάουλ: Ένα από τα συνηθέστερα φάουλ που κάνουν οι νέοι εργαζόμενοι στις δουλειές τους είναι το γεγονός ότι δεν δείχνουν υπομονή. Κανένας δεν έγινε διευθυντής, αρχισυντάκτης, επικεφαλής μιας ομάδας στα 25, 26, 27, 28 του και αν αυτό συνέβη, τότε αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Η έλλειψη υπομονής ή επιμονής είναι κάτι που διακρίνει τη γενιά των millennials, οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν περισσότερες απαιτήσεις απ' την προσφορά τους σε ένα χώρο εργασίας.

Κίτρινη κάρτα: Μια προειδοποίηση ότι έκανες ένα δυνατό φάουλ το οποίο δεν πρέπει να επαναλάβεις. Αν δεν καταφέρεις να αποφύγεις την κίτρινη κάρτα (όλοι έχουν δικαίωμα στο λάθος, εξάλλου μόνο όσοι δουλεύουν κάνουν λάθη), αξιοποίησέ τη ως μια μοναδική ευκαιρία να αποφύγεις τα ίδια λάθη.

Αποβολή: Παίρνεις την άγουσα για τα αποδυτήρια γιατί το λάθος σου ήταν τόσο σημαντικό που κόστισε όχι μόνο σε σένα αλλά πιθανότατα και σε αρκετό κόσμο στον χώρο εργασίας σου. Εάν δεν θέλεις να αντικρίσεις ποτέ την κόκκινη κάρτα, μην επαναλαμβάνεις τα ίδια λάθη, δείξε αγάπη για το αντικείμενό σου, φρόντισε να λειτουργείς στα πλαίσια της εταιρικής κουλτούρας, και μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με κανέναν. Φρόντισε να τον συγκρίνεις, με τον «χθεσινό» εαυτό σου. Γίνε κάθε μέρα και καλύτερος.

Τάκλιν: Φυσικά και θες να βγεις νικητής στον αγώνα. Όμως πρόσεξε στο τάκλιν να μη χτυπήσεις τα πόδια των αντιπάλων σου. Το να βάζεις τρικλοποδιές, όχι μόνο δεν είναι θεμιτό, αλλά στα εργασιακά γήπεδα είναι και μέγιστος αντιεπαγγελματισμός. Η νίκη σου εδώ πρέπει να βασίζεται στις δικές σου ικανότητες, και όχι στο να σαμποτάρεις την προσπάθεια των άλλων.

Ημίχρονο: Μπορεί μια συνεργασία σου να διακοπεί και να περιμένεις να ξεκινήσεις μια νέα. Αυτό είναι το δικό σου ημίχρονο. Φρόντισε να το αξιοποιήσεις όσο καλύτερα μπορείς. Προετοιμάσου για την επόμενη εργασιακή σου φάση, ενημερώσου για το τις ανοικτές θέσεις της αγοράς, κάνε αποθεραπεία, βελτίωσε τα αδύναμά σου σημεία. Και επίσης σημαντικό: μην αφήνεις τα «ημίχρονα» να κρατάνε περισσότερο από τον αγώνα σου.

*Δώσε μας και τις δικές σου αθλητικές εμπειρίες. Ποια συνήθεια πιστεύεις ότι μας κρατάει για μεγάλο διάστημα στον πάγκο;

Main photo: www.shutterstock.com