Δύο οι γενικές κατηγορίες αποδοτικών ανθρώπων σε τούτο τον πλανήτη και εσύ αμέσως ταυτίζεσαι με μία από αυτές. Σε ποια εν τέλει ανήκεις; 

Από τον Νίκο Βόπη

Και η μάχη καλά κρατεί. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων σε αυτό τον κόσμο. Αυτοί που με το που ξυπνήσουν και πιουν την πρώτη γουλιά καφέ αμέσως μπαίνουν σε mood δημιουργίας και αυτοί που χρειάζονται να σωπάσει όλη η πλάση για να μπορέσουν να αποδώσουν και να μπουν σε κανονικούς ρυθμούς. 

Φυσικά αυτός ο διαχωρισμός μπορεί να δικαιολογηθεί επιστημονικά. Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο «κιρκάδιοι ρυθμοί»; Θα μπορούσαμε να το πούμε και διαφορετικά. Μέσα στο σώμα μας υπάρχουν αμέτρητα «ρολόγια» τα οποία καθορίζουν το πότε νιώθουμε κουρασμένοι και πότε «ζωντανοί» και γεμάτοι ενέργεια. Αυτά λοιπόν τα ρολόγια ελέγχουν τους κιρκάδιους ρυθμούς μέσα στο σώμα μας και αυτοί οι ρυθμοί κοντρολάρονται από τον υπερχιασματικό πυρήνα ο οποίος είναι και αυτός που αναγνωρίζει την αίσθηση του φωτός τριγύρω μας.  

Και γιατί αυτό είναι σημαντικό; Γιατί όταν ο συγκεκριμένος πυρήνας δεν λαμβάνει φως τότε στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο ότι είσαι κουρασμένος ενεργοποιώντας την μελατονίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της χαλάρωσης. 

Ωραία η επιστήμη και πως αυτή αναλύει το κάθε τι που συμβαίνει στο σώμα μας. Αυτά τα «ρολόγια» βρίσκονται μέσα μας από καταβολής κόσμου και διαμορφώνουν τις αντιδράσεις μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Κάπως έτσι λοιπόν διαμορφώνονται και οι άνωθεν κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που είναι πρωινά πουλιά, όπως συνηθίζεται να λέμε, και αυτοί που είναι κουκουβάγιες

Φυσικά, η Γενετική, είναι ένας ασφαλής τρόπος για να προσδιορίσει κάποιος το αν ανήκει στην κατηγορία του πρωινού τύπου ή της κουκουβάγιας αλλά και για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό. 

Μία πολύ ενδιαφέρουσα δημοσίευση η οποία πραγματοποιήθηκε από ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά προγράμματα στον κόσμο, το nature.com σε συνεργασία με το blog «scientific reports» παρουσίασε μελέτη η οποία εφαρμόστηκε σε περίπου 90.000 ανθρώπους και αποκάλυψε 15-20 νέα γονίδια, τα οποία μας κατατάσσουν στο αν είμαστε «κουκουβάγιες» ή πρωινοί τύποι. 

Και στις δύο κατηγορίες υπάρχει μία κορύφωση, ένα peak μέσα στην ημέρα αλλά όλως παραδόξως αυτό δεν εξαρτάται από την κατηγορία στην οποία ανήκει ο καθένας αλλά από το πόσες ώρες μετά το… ξύπνημα μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει την καλύτερη δυνατή του απόδοση και αυτό μετράται κυρίως πιο εύκολα στους αθλητές. 

Τα «πρωινά πουλιά» αποδίδουν άριστα περίπου επτά ώρες αφού έχουν ξυπνήσει σε αντίθεση με τις «κουκουβάγιες» που χρειάζονται περίπου δώδεκα ώρες για να πιάσουν το peak της απόδοσής τους. 

Είτε ανήκετε στην πρώτη είτε στη δεύτερη κατηγορία το μόνο σίγουρο είναι πως είναι αρκετά ενδιαφέρον και εντυπωσιακό το πώς οι βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό μας, καθορίζουν το πόσο, πότε και με ποιο τρόπο αποδίδουμε στη ζωή μας. 

*Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με άλλους ισχυρισμούς, υπάρχουν περισσότερες κατηγορίες απ’ τα «πρωινά πουλιά» και τις «κουκουβάγιες». Μελετητές κάνουν λόγο και για απογευματινούς τύπους, οι οποίοι είναι αρκετά δραστήριοι από τις 11:00 έως τις 17:00 ενώ υπάρχουν και οι nappers που ενώ το πρωί είναι σε εγρήγορση στη συνέχεια χρειάζονται ένα διάλειμμα ξεκούρασης περίπου στις 15:00 και φορτσάρουν ξανά το απόγευμα μέχρι τις 22:00. Δύο ακόμα κατηγορίες προστίθενται στις παραπάνω. Είναι οι άνθρωποι που έχουν άφθονα περισσεύματα ενέργειας και από την ώρα που θα ξυπνήσουν μέχρι να κοιμηθούν είναι σε απόλυτη εγρήγορση και υπάρχει και το άκρως αντίθετό τους, οι τύποι που όλη μέρα νυστάζουν και δείχνουν νωχελικοί και χωρίς διάθεση.

Image source: Sergey Nivens, Shutterstock.com

Σχετικά άρθρα:
Έξω ζέστη, μέσα απόδοση
Είσαι open τύπος γραφείου;
Κάνε τον χρόνο σύμμαχο!