Ποιες είναι οι συνηθέστερες εργασιακές παροχές; Σε τι βαθμό υπάρχουν τελικά στη χώρα μας και ποια η σύγκριση με το εξωτερικό;

Από τον Αντώνη Ρηγόπουλο

«Καλημέρα φίλε, σου στέλνω από το εταιρικό μου τηλέφωνο...».

Μπορεί να μην έλαβες ποτέ το παραπάνω μήνυμα από τον κολλητό σου, και αν το λάμβανες να αναρωτιόσουν πότε ο φίλος σου έγινε στέλεχος πολυεθνικής ώστε να έχει και εταιρικό τηλέφωνο, όμως η αλήθεια είναι ότι οι εταιρικές παροχές δεν είναι τόσο σπάνιες όσο πολλοί μπορεί να φανταζόμαστε.

Οι εταιρικές παροχές είναι υπηρεσίες που προσφέρουν αρκετές εταιρείες στους εργαζόμενούς τους πέραν του μισθού, προκειμένου να γίνουν και οι ίδιες περισσότερο ανταγωνιστικές εντός της αγοράς εργασίας. Οι παροχές δημιουργούν έτσι ένα ρεύμα υποψηφίων εργαζομένων που εκφράζουν συχνά την προτίμησή τους να εργαστούν σε συγκεκριμένες εταιρείες και όχι σε άλλες.

Η ιδιωτική ασφάλιση στην κορυφή των παροχών

Σύμφωνα με έρευνα του kariera.gr σε νέους εργαζόμενους των γενιών Y (18-29 ετών) και Z (16-18 ετών) η βασική παροχή που λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων εργαζομένων, σε ποσοστό μάλιστα 40%, είναι η ιδιωτική ασφάλιση. Σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται και όσοι εργαζόμενοι έχουν συνταξιοδοτικό πρόγραμμα μέσω της δουλειάς τους. 

Η... προτίμηση στην ασφάλιση ως εταιρική παροχή δεν είναι, βεβαίως, τυχαία, αφού τα ασφάλιστρα για ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια, τα ασφάλιστρα για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη (έως 1.500 ευρώ ετησίως ανά εργαζόμενο) και τα κουπόνια σίτισης (έως 6 ευρώ ανά ημέρα) είναι οι μόνες εταιρικές παροχές που απαλλάσσονται από τη φορολογία.

Από την άλλη πλευρά, άλλου τύπου παροχές είναι αρκετά περιορισμένες στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα του kariera.gr, μόλις το 26% των εργαζομένων δήλωσε ότι στην εταιρεία που εργάζεται υπάρχει χρηματοδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εκτός εταιρείας, το 33% απάντησε ότι λαμβάνει γονεϊκές ή άλλες άδειες πέρα από εκείνες που ορίζει η εργατική νομοθεσία, ενώ μόλις το 24% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υπάρχει bonus ή κάποιου είδους συμμετοχή στα κέρδη της εταιρείας.

Συνολικά, πάνω από το 50% των νέων δεν έχουν καθόλου προγράμματα εξισορρόπησης προσωπικής-εργασιακής ζωής ή κάποιου άλλου είδους παροχή από την εταιρεία στην οποία εργάζονται.

Τα... παραδείγματα προς μίμηση

Πάντως, αν και πολλές ελληνικές εταιρείες δεν έχουν ιεραρχήσει σε υψηλή θέση την παροχή τέτοιων υπηρεσιών στους εργαζόμενούς τους, υπάρχουν άλλες που ανταγωνίζονται «στα ίσα» ξένες εταιρείες σε ό,τι αφορά τις παροχές. 

Σε σχετικό ρεπορτάζ του insider.gr, σημειώνεται ότι υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν ημερήσιο επίδομα σίτισης (αξίας 5 ευρώ) συν ένα μπουκάλι γάλα, ενώ σε άλλες οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το αντίτιμο χρήσης ταξί σε περίπτωση που κληθούν εκτάκτως στην εταιρεία.

Η επιχειρησιακή σύμβαση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προβλέπει άτοκα δάνεια έως 5.000 ευρώ στους εργαζόμενους για την αποπληρωμή των φορολογικών τους υποχρεώσεων. 

Η εταιρεία Παπαστράτος προσφέρει κουπόνι 80 ευρώ για αγορά σχολικών ειδών σε κάθε τέκνο εργαζόμενου που πάει σχολείο (υποχρεωτική εκπαίδευση), χρηματικά ποσά για κάθε παιδί εργαζομένου αλλά και 300 ευρώ το χρόνο σε γονείς παιδιών με αναπηρία. Επίσης προσφέρεται πριμ παραγωγικότητας, ενώ οι εργαζόμενοι λαμβάνουν επίσης 3 κούτες τσιγάρα τον μήνα, συν μια επιπλέον τα Χριστούγεννα.

Στα Ελληνικά Πετρέλαια η επιχειρησιακή σύμβαση προβλέπει ημερήσια κουπόνια σίτισης (4,8 ευρώ + ένα μπουκάλι γάλα), ενώ η εταιρεία αναλαμβάνει το κόστος κατασκηνωτικού προγράμματος για τα παιδιά των εργαζόμενων, τα έξοδα βρεφονηπιακού σταθμού και νηπιαγωγείου, σχολικό βοήθημα 216 ευρώ, επιδοτούμενες τετραήμερες, πενθήμερες και εξαήμερες εκδρομές και έντοκα δάνεια έως και 10.000 ευρώ (στεγαστικό) και 3.500 ευρώ (καταναλωτικό). Επίσης επίδομα γάμου 500 ευρώ και απόκτησης τέκνου 400 ευρώ.

Γενναιόδωρη στις άδειες εμφανίζεται στην επιχειρησιακή της σύμβαση και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού προβλέπονται άδειες για παν ενδεχόμενο. Η εταιρεία δίνει 2 ημέρες άδεια στους εθελοντές αιμοδότες και 4 στους εθελοντές δότες μυελού των οστών, ενώ προβλέπεται και ειδική άδεια επτά ημερών σε όσους εργαζόμενους εμπλέκονται σε περιπτώσεις αυτοκτονιών επιβατών στον σιδηρόδρομο. Παράλληλα παρέχει χρηματικά επιδόματα σε παιδιά εργαζομένων που φοιτούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά και για τους εργαζόμενους που κάνουν παιδί ή που φοιτούν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. 

Τι ισχύει στο εξωτερικό 

Αν και οι εταιρικές παροχές αυτού του είδους ξεκίνησαν στο εξωτερικό, δυστυχώς η τάση που επικρατεί στις ΗΠΑ από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και έπειτα είναι καθοδική σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για τέτοιες παροχές.

Από ευρεία έρευνα που έκανε το Society for Human Resource Management - SHRM σε τμήματα Ανθρώπινων Πόρων πολλών εταιρειών προέκυψε ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (92%) έχουν αυξήσει το κόστος που αφορά τα προγράμματα υγείας, έχουν όμως μειώσει τις υπόλοιπες παροχές. Συγκεκριμένα, αύξηση υπήρξε στα φαρμακευτικά ασφαλιστικά προγράμματα (από 95% σε 98%), ενώ μείωση υπήρξε στα προγράμματα που αφορούν έγκυες εργαζόμενες (από 44% σε 27%) ή τις παροχές για τα μωρά των εργαζομένων (από 57% σε 42%). Σε ό,τι αφορά τα λοιπά προγράμματα, παρατηρήθηκε κατά κύριο λόγο μείωση. 

Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι εταιρείες που παρέχουν στους εργαζόμενούς τους σε ΗΠΑ και ΕΕ σειρά υπηρεσιών, με «πρωταθλήτριες» τις τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google, η BMC Software, η Facebook, η Informatica και άλλες, που σύμφωνα με το Business Insider προσφέρουν από ευέλικτα ωράρια και εργασία από το σπίτι, έως ταξίδια και... μασάζ την ώρα της εργασίας.

Τελικά που βρισκόμαστε στο θέμα των παροχών;

Τελικά οι εταιρικές παροχές είναι ένας... θρύλος ή αφορά όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Οι παροχές των golden boys and girls που βλέπουμε στις ταινίες ανήκουν μάλλον στο Hollywood και στην μακρινή πραγματικότητα των ελάχιστων ανώτατων στελεχών κάποιων οικονομικών κολοσσών. 

Όμως παροχές όπως τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα επιδόματα τέκνων και οι αυξημένες άδειες, δεν ανήκουν στη σφαίρα του φαντασιακού. 

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το ζήτημα της ιδιωτικής ασφάλισης, φαίνεται πως προωθείται και νομικά καθώς, όπως αναφέρθηκε, είναι σχεδόν το μοναδικό που δεν φορολογείται και ως εκ τούτου μπορούμε με σχετική ασφάλεια να εκτιμήσουμε ότι θα το βλέπουμε να εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο. Το τι θα σημάνει αυτό για τη δημόσια ασφάλιση είναι, βέβαια ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που σηκώνει πολλή συζήτηση, όμως είναι αναντίρρητο γεγονός ότι σε αυτή τη φάση η ιδιωτική ασφάλιση βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, γεγονός που φαίνεται και μέσα από τη διασπορά που έχει ως εταιρική παροχή προς χιλιάδες εργαζόμενους.

Photo by Simon Maage on Unsplash

Σχετικά άρθρα:
Αναζητάτε εργασία; Λογικά, 5 παράγοντες σας κινητοποιούν…